Categorie: MUSICAL

Zaterdag 26 Mei 2007 at 09:36 am

Doe Maar! nog tot eind van het jaar te zien

Doe Maar! - Daniel Boissevain en Kim-Lian van der Meij
Doe Maar! - Bart Rijnink in Altijd te laat
Doe Maar! - Dorien Haan en Kim-Lian van der Meij

Door Marieke van Soest met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)
Gezien op 20 mei 2007 “ stadsschouwburg Velsen - IJmuiden


De perspresentatie van de musical maakte me al nieuwsgierig naar het verhaal, het beluisteren van de CD versterkte dit. Het zien van de voorstelling overtreft mijn verwachtingen. Het eerste nummer wordt gezongen door de hele cast. Hiermee is de toon gezet: als iedereen op het toneel staat kom je ogen tekort om alles te kunnen volgen. Het is een kleurrijk geheel in het multifunctionele decor: een bar, drie gezinnen, drie huiskamers waar van alles gebeurt.

De twee vriendinnen Janis en Alice, zijn helemaal weg van doorgewinterde rokkenjager Rits. Alice komt uit een keurig gezin, een feit waar eigenlijk niemand erg blij mee is. Janis woont bij haar sociaal bewogen moeder en Rits blijkt op jonge leeftijd verantwoordelijk te zijn geworden voor zijn jongere broertje Tommie

"Hij heeft niet veel geleerd,
doet alles net verkeerd,
heeft moeite met relaties"

maar doet stinkend zijn best om zijn jongere broertje niet te laten afglijden. Het wordt er niet gemakkelijker op, als ineens zijn vader “ die hem achttien jaar geleden in de steek heeft gelaten op de stoep staat. Vanuit dit gegeven ontspinnen de verhaallijnen zich. De jaren tachtig staan ineens voor je neus, met de strijd tegen de neutronenbom en de gevolgen van vrije relaties. Tijdloos zijn de keuzes waarvoor mensen komen te staan. Niet alleen het verhaal staat als een huis, ook de personages. Daarbij krijgen alle spelers de gelegenheid te laten zien wat ze in huis hebben. Jan Elbertse en Annick Boer vertolken op humoristische wijze Rob en Ria, de ouders van Alice. ‘Is dit alles’ wordt door de zaal instemmend meegezongen en Ria krijgt bijval voor de wijze waarop zij Rob na zijn slippertje ontvangt. Bart Rijnink laat als Tommy een fantastische moonwalk zien, als hij danst met Alice.

Dorien Haan is fantastisch in het nummer Belle Hélène. Heel verrassend, hoe dit nummer is neergezet. Bij het zien van ‘Bang’ wordt de lading die op de CD te beluisteren is duidelijk en met het nummer ‘Alles gaat voorbij’ delen Kim Lian en Lenette van Dongen een 'dreun' uit. Jan Rot en Daniël Boissevain geven de knock out met ‘Pa’. ‘Tijd genoeg’ geeft ontlading en met nog eenmaal ‘Smoorverliefd’ volgt een knallend einde aan de voorstelling.

Lang niet alles is over deze voorstelling gezegd. Woorden schieten tekort, dit moet je beleven. Het is niet voor niets, dat deze musical wel vijf awards in de wacht heeft gesleept bij de John Kraaijkamp Musical Awards, die op 21 mei 2007 zijn uitgereikt.
Een laatste opmerking nog over de muzikanten. Hun aanwezigheid op het podium is op heel natuurlijke wijze in het spel verweven en de muziek staat als een huis.‘De Belgen waren top, schrijf dat maar’, geven zij mee bij vertrek. Bij deze.

Tot eind november is Doe Maar “ de musical nog te zien. Kijk voor de precieze speellijst op de website.

Doe Maar! de popmusical - website

Cast
- Janis
- Rits
- Flora
- Arent
- Ria
- Rob
- Alice
- Tommie

Band
- Toetsen, zang, muzikaal leider
- sologitaar, trombone, zang
- gitaar, zang
- toetsen, electrische percussie, zang
- drums, zang
- bas, zang

- Regie
- Script
- DecorReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.