Categorie: WERELDMUZIEK

Vrijdag 25 Mei 2007 at 4:15 pm

Energieke Oi Va Voi in Paradiso

Oi Va Voi
Oi Va Voi
Oi Va Voi

Door Aukje met foto's van Oi Va Voi (klik voor vergroting)
Gezien in Paradiso op 22 mei 2007


“In de muziek van Oi Va Voi komt Oost en West samen.” Zo omschrijft trompettist, toetsenist en zanger Lemez Lovas van de band Oi Va Voi (Jiddisch voor ‘Oh lieve God’) hun muziek. Het is inderdaad een samensmelting van vooral klezmer met electronische popmuziek, vermengd met Arabische klanken, Bulgaarse volksmuziek, funk, dance en rock.

Hun vorige album ‘Laughter through tears’ was erg succesvol. In Nederland kregen ze er zelfs een Edison voor. Alleen hebben zij de Edison nooit ontvangen, omdat ze volgens hen niet waren uitgenodigd voor de uitreiking.
Het maken van hun tweede titelloze album ging niet van een leien dakje. De zangeres verliet de band en startte een succesvolle solocarrière onder de naam K.T. Tunstall. De zoektocht naar een nieuwe zangeres was niet bepaald makkelijk, maar uiteindelijk vonden ze Alice McLaughlin, met een stem die ligt tussen Björk en Marianne Faithful. Ook verliet de violiste de band, waarvoor in de plaats vioolvirtuose Anne Phoebe is gekomen, die tijdens het optreden laat zien dat ze een podiumbeest is. Het optreden in Paradiso is de aftrap van de tournee om hun nieuwe album te promoten. Na het openingsnummer verplaatst zangeres Alice zich van haar plek achter de trommel naar de microfoon om het triphop-achtige nummer ‘Black Sheep’ te zingen. Op blote voeten, in een oranje jurk. Meteen zit ze in de emotie van het nummer, maar door het vele bewegen én de blote voeten komt ze ietwat klungelig over. Het is misschien ook wennen aan een andere zangeres, en misschien moet de zangeres op haar beurt nog wennen aan publiek.

Oi Va Voi
Oi Va Voi
Oi Va Voi


Bijna alle muzikanten bespelen ook een ander instrument. De violiste Anna Phoebe verruilt dikwijls haar viool voor een melodica en de klarinet is hoofdinstrument van zanger Stephen Levi die het eerste nummer zong. De trompettist Lemez Lovas speelt af en toe toetsen en zingt de ska-achtige nummers, zoals ‘Yuri’, een nummer over de Russische astronaut Yuri Gagarin. Ook worden zangpartijen makkelijk overgenomen door een ander lid. Goed, een gastzanger laat je niet snel komen voor één nummer, dus zingt zangeres Alice het derde nummer ‘Gypsy’. En wordt op de nieuwe cd ‘Look Down’ gezongen door een zanger, tijdens het optreden neemt Alice wederom de zangpartij voor haar rekening.

Een avondje Oi Va Voi staat garant voor groot feest. Vooral tijdens de instrumentale nummers zoals ‘7 Brothers’, waarbij violiste Anna Phoebe helemaal los gaat, wordt het publiek meegenomen in de energie die de band uitstraalt, wat hen een uitbundig applaus oplevert. Ook Stephen Levi is populair, vooral als hij het bekende ‘Yesterday Mistakes’ zingt. En hoewel de zangeres steeds beter wordt en relaxter op het podium staat, blijft zij een buitenbeentje.

De toegift begint met de hit ‘Refugee’. Daarna is het tijd voor een speciaal moment: de uitreiking van de Edison. Nou ja, uitreiking, het beeldje stond in de kleedkamer als we de band moeten geloven. Maar na drie jaar is het beeldje eindelijk in bezit van de eigenaars. Ze sluiten de setlist af door nogmaals ‘Yuri’ te spelen. Het publiek is er niet minder enthousiast om. Oi Va Voi heeft een energiek concert gegeven dat vanaf begin tot eind bleef boeien.

Oi Va Voi - website en MySpace

Line-up:
Alice McLaughlin (zang)
Anna Phoebe (violin)
Nik Ammar (Guitar, Mandolin, Vocals)
Josh Breslaw (Drums, Percussion)
Leo Bryant (Bass, Double Bass)
Stephen Levi (Clarinet, Vocals)
Lemez Lovas (Trumpet, Keys, Vocals)

CD kopen?
Oi Va Voi<br  />Oi Va Voi
Oi Va Voi
Oi Va Voi
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.