Categorie: DANS

Donderdag 27 September 2007 at 09:31 am

DansClick 3: een click met de makers

Dansclick
Dansclick
Jac Goderie

Door Rina Sanders met fotomateriaal van Dansclick (klik voor vergroting)
Gezien in Delft, Theater de Veste op 22 september 2007


Het najaarsprogramma van DansClick brengt twee choreografieën samen die op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen: de speelse, bijna ‘camp’-achtige solo van de Spaanse Pere Faura en een sereen, poëtisch duet van de Japanse choreograaf Kenzo Kusuda. Wat beide dansstukken gemeen hebben is de thematiek: de zoektocht naar liefde. Waar Kenzo Kusuda in het duet 'Moisture Rocket' twee dolende zielen laat zien die proberen een verbroken eenheid te herstellen, stelt Pere Faura zich in 'This is a picture of a person I don’t know' de vraag wat deze hang naar liefde doet met je eigen zelfbeeld.

Net als eerdere edities van DansClick begint de avond met een 'warming up', nu door Jac. Goderie. Hij vertelt een aantal anekdotes bij verschillende bekende dansfilms. We zien John Travolta in Saturday Night Fever en Leroy in Fame. Na deze flitsende filmfragmenten volgt de dans in 'real-life'.
Dansclick


This is a picture of a person I don’t know “ Pere Faura
Pere Faura laat in zien hoe je soms zo 'niet jezelf' of nauwelijks herkenbaar kunt zijn., opgedrongen door zaken als verlangen of gewenste beoordelingen van anderen. Zijn creatieve, multimediale aanpak leidt tot afwisselende en grappige momenten. Solo op het podium koppelt hij, al bewegend en pratend, bestaande film- en geluidsfragmenten aan eigen opnamen. Hij maakt daarmee goed duidelijk in welke situatie hij zich begeeft, wat hij voelt en denkt. Faura betrekt het publiek heel direct in zijn gedachtegang. De toeschouwers kunnen daardoor de ongemakkelijkheid ervaren zoals hij die van zichzelf laat zien.

Moisture Rocket “ Kenzo Kusuda
De choreografie van Kenzo Kusuda is van een geheel andere orde. De bewegingen in zijn duet lijken sterk ingehouden emoties weer te geven. We zien een man en een vrouw die verbonden lijken te zijn, maar eigenlijk nauwelijks in contact zijn met elkaar. Dezelfde licht gespreide handen, gebogen armen, ronde heupen en sterke rompen verbinden hun beide lichamen. De geluiden zijn vervreemdend en zorgen voor nog meer oosterse mystiek. Een heel mooie intense voorstelling, subtiel en krachtig.

Na deze twee uiteenlopende choreografieën wordt het publiek uitgenodigd voor een drankje op het podium. Hét moment om zelf eens in de schijnwerpers te staan en een click te maken met de twee makers.

DansClick is een samenwerkingsverband van dertig theaters en de productiehuizen Korzo producties (Den Haag) en DansWerkplaats Amsterdam.

DansClick - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.