Categorie: POP-ROCK

Vrijdag 14 September 2007 at 9:52 pm

The Police is ook na 30 jaar nog steeds genieten

The Police
The Police
The Police

Door Aukje met foto's van Planet.nl (klik voor vergroting)
The Police in Amsterdam Arena Donderdag 13 september 2007


The Police viel in 1984 uiteen vanwege ruzies in de band. Vooral drummer Stewart Copeland kon het niet verteren dat Sting meer verdiende dan de overige bandleden. Op zijn drumstel had hij zelfs de tekst ‘fuck off you cunt’ geschreven die letterlijk op Sting sloeg.
In 1986 traden ze nog een keer op en gingen ze de studio in om nieuw materiaal op te nemen, maar Sting vertikte het om zijn nieuwe nummers aan The Police te geven. Dus namen ze oude nummers op. Sindsdien hebben ze niet meer samen gespeeld. Maar 30 jaar na de oprichting van The Police, staan ze toch weer samen op het podium. Sting heeft de overige bandleden overgehaald om vermoedelijk nog wat geld te verdienen met The Police, want ten tijde van hun succes zijn ze opgelicht.

Maar wanneer ik naar The Police kijk in de Amsterdam ArenA, heb ik niet het idee dat ze weer dikke vrienden zijn geworden. Er is weinig tot geen contact met elkaar, ieder houdt zich bezig met zijn eigen instrument. Daardoor is het concert vlak, al geniet een ieder wel van zijn eigen spel. Zeker in het begin kijkt Sting glunderend de zaal in. Copeland kan het niet laten om steeds zijn drumstokken in de lucht te gooien zonder ze op te vangen, hij pakt gewoon een nieuw setje. Ook worden nummers uitgerekt waarbij ruimte wordt gecreëerd voor de goede gitaarsolo's van Summer.
The Police
The Police
The Police


Opvallend is dat ze alledrie ‘jong’ zijn gekleed. Sting draagt een mouwloos wit shirt met een zwarte strakke broek. Gitarist Summer mag dan een wijder t-shirt dragen maar heeft ook een zwarte strakke broek aan. Drummer Copeland ziet eruit als een jogger: een strak sportshirt, een sportband om zijn hoofd, witte handschoenen en een strakke witte broek. Voor hun leeftijd zien ze er verdraaid goed uit. Leuk detail is dat Sting op zijn oude afgeragde bas speelt.

Ze openen de avond met ‘Message in a bottle’, waardoor het publiek meteen los gaat. En waar ik een aaneenschakeling van hits verwacht, kiest The Police ook voor ander materiaal, zoals ‘Driven to tears’, ‘Hole in my life’ dat overgaat in ‘Hit the road Jack’ en ‘Voices inside my head’ dat overgaat in ‘When the world is running down’. Tijdens het nummer ‘Invisble sun’ worden foto’s getoond van kinderen die te maken hebben met armoede, oorlog, natuurgeweld of misbruik. De foto’s zijn gemaakt door een vriend van Sting, Bobby Sager.

Het is soms even wachten tot er weer een megahit wordt gespeeld en dat wachten lijkt het enthousiasme van het publiek te temperen. Maar wanneer ‘Every little thing she does is magic’ wordt ingezet staat iedereen wild te dansen op de stoelen. De band trakteert het publiek daarna nog op ‘De do do do, de da da da’, ‘Can’t stand losing you’ en de klapper ‘Roxanne’, waarmee de setlist wordt afgesloten.

The Police
The Police
The Police


Bij het eerste nummer van de toegift, ‘King of Pain’, gaat drummer Copeland, ooit de beste drummer van de wereld, net als bij het nummer ‘Wrapped around your finger’ los op een scala aan drumaccessoires wat de nummers sfeervoller maakt.
Het tweede nummer van de toegift, ‘So Lonely’ is goed voor veel springwerk in het publiek en het prachtige ‘Every breath you take’ steelt ieders hart. Met het allerlaatste nummer ‘Next to you’ grijpt de band terug naar het het verleden en laat horen dat ze ooit begon als punkband, en verder is gegaan in de reggae-rock.

Hoewel de nummers lager worden gezongen dan 30 jaar geleden, zingt Sting loepzuiver en overtuigend. Dat doet ook zijn zoon in het voorprogramma, die, als je je ogen sluit, precies als Sting klinkt. Maar ach en wee, dat ArenA-geluid. Daar is een band nog nooit beter van geworden. De band van de zoon van Sting, Fiction Plane, klinkt als een grote brij. Gelukkig voor het publiek komt The Police beter uit de verf. En al is het dan misschien een vlak concert, genieten is het wel, zeker voor de fans van vroeger.

The Police - website en MySpace
Sting - website
Stewart Copeland - website
Andy Summers - website
ArenA - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.