Categorie: NIEUWS

Vrijdag 26 Oktober 2007 at 2:26 pm

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

JONG PUBLIEK OMARMT NIEUWE NEDERLANDSE MUSICAL GANDHI

De nieuwe Nederlandse musical over Gandhi, gespeeld door scholieren, trekt volop de aandacht. Daarom heeft de Schouwburg Amstelveen een extra voorstelling ingelast op 29 januari 2008. De officiële première blijft staan op 30 januari, het is dan precies zestig jaar geleden dat de ‘vader van India’ werd vermoord. De snelheid waarmee de entreekaarten hun weg vinden naar een jong publiek is een bevestiging voor de eveneens jonge makers. Sinds het idee voor Gandhi, de musical werd geboren is de voorstelling warm onthaald door professionele theatermakers, media, sponsors en vredesorganisaties, en nu dus ook door het publiek. Daarmee is de schoolvoorstelling uitgegroeid tot een klein spektakel dat begeleid wordt door educatieve projecten en een festivalweek met films en exposities over India. Een professionele versie van de musical is inmiddels ook in ontwikkeling.

Gandhi, de musical vertelt het grillige levensverhaal van Mohandas Gandhi, die van verlegen jongen uitgroeit tot volksheld, maar tegen het einde van zijn leven in de steek wordt gelaten door aanhangers en politieke vrienden. Gandhi’s vastberadenheid, de liefde voor zijn vrouw Kasturba, de breuk met zijn oudste zoon en zijn angst voor het uit de hand lopen van de beoogde geweldloze vrijheidsstrijd, krijgen vorm tegen de achtergrond van een traditioneel en verdeeld India.

De musical wordt gespeeld, gedanst en muzikaal begeleid door scholieren, en het zijn ook de scholieren zelf die de decors bouwen, de changementen uitvoeren, de techniek bedienen en die tijdens de voorstelling de leiding hebben achter de schermen. Dat is geen geringe prestatie. In de nieuwe songs wisselen Indiase volksmuziek, musicalballads en popmuziek elkaar af. De projecties in het strakke decor worden door de scholieren zelf vormgegeven.

Geweldloosheid en zelfstandigheid zijn de belangrijkste thema’s van de begeleidende educatieve projecten. Geweldloosheid volgens Gandhi is niet laf niets doen, maar betekent het inzetten van de eigen overtuiging zonder een ander schade te berokkenen. Dat vraagt om discipline en respect voor elke individu. Zelfwerkzaamheid van ieder mens is een wezenlijk onderdeel van deze filosofie. Wie voor zichzelf kan denken en voor zichzelf kan zorgen is niet langer vatbaar voor machtsmisbruik door anderen. Met zijn denkwijze inspireerde Gandhi vele vrijheidsstrijders, waaronder Nelson Mandela en Martin Luther King.

Gandhi, de musical is een initiatief van: Mark Boode (script, met adviezen van Pieter van de Waterbeemd en Bianca Bartels, en regie), Theo Roos (liedteksten, met adviezen van Sietse Dolstra), Yorick Baltus (muziek, met adviezen van Bam Comijs), Annemieke van Eunen (vormgeving, met adviezen van Niall O’Donnoly), David Eavis (co-regie), Honey Eavis (choreografie), Steven Loos (technische productie), scholieren en medewerkers van het Amstelveen College, Schouwburg Amstelveen en de Gandhi Serve Foundation in Berlijn. In samenwerking met scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd (bekend van o.a. Doe Maar! en de nieuwe musical Billie Holiday) is een professionele versie van Gandhi, de musical in ontwikkeling.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.schouwburgamstelveen.nl of via de kassa van Schouwburg Amstelveen. De toegangsprijs bedraagt € 6,-. De openingstijden van de kassa van Schouwburg Amstelveen zijn van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Telefonisch vanaf 11.00 uur via 020 547 51 75. Voorstellingen: 29 januari (extra voorstelling), 30 januari (première), 31 januari en 1 februari, Schouwburg Amstelveen (grote zaal). Meer informatie: www.musicalgandhi.nlReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.