Categorie: NIEUWS

Donderdag 29 November 2007 at 5:48 pm

Bezoek theater stijgt 2,5 procent

Bezoek theater stijgt 2,5 procent

Gemiddeld gaat iemand in Nederland 3,5 keer per jaar naar een voorstelling of muziekuitvoering. Deze cijfers heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vandaag bekend gemaakt. Volgens directeur Hans Onno van den Berg is de toename ten opzichte van 2005 een trend die zich zal voortzetten. Hij noemt het theater ‘booming business’. De stijging van het aantal bezoekers aan toneel is mede te danken aan de toetreding van enkele grote theaterfestivals tot de VSCD, zoals Oerol op Terschelling en Over ’t IJ Festival in Amsterdam.

Ook de professionele musical, klassieke muziek en het amateurtheater tonen een stijgende lijn. In 2006 waren 9000 voorstellingen uitverkocht; 1700 meer dan een jaar eerder. Voor cabaret en musical geldt dat bijna de helft van de voorstellingen is uitverkocht. Nederland beschikt over 258 zalen met ruim 123.000 zitplaatsen. De totale omzet van de bij de VSCD aangesloten podia is in 2006 met 8 procent gegroeid naar 532 miljoen euro.

Opmerkelijk is dat het rijksgesubsidieerde toneel met 10 procent is teruggelopen. Een verklaring is dat het voor de grote rijksgefinancieerde repertoiregezelschappen moeilijk is om „goed lopende stukken op het repertoire te behouden en slecht bezochte voorstellingen snel af te gelasten. Het systeem eist telkens nieuwe voorstellingen met verwaarlozing van repertoire dat meer dan een seizoen standhoudt”, aldus Van den Berg. In de nieuwe basisstructuur voor theater pleit de VSCD dan ook voor zes grootstedelijke gezelschappen die als een ensemble met een flexibele programmering kunnen opereren.Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.