Categorie: NIEUWS

Zondag 30 December 2007 at 9:41 pm

Nacht - Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en de VARA

Nacht - Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en de VARA

Nachtvlinder, nachtmerrie, midzomernacht, nachtmuziek, nachtcrème, nachtbraken, Nachtwacht, nachtburgemeester, nachtje doorhalen, nachtegaal, nachttrein, nachtblind, one-night-stand, nachtje blijven slapen, duizend-en-één nacht, ’s nachts is alles anders. Op 1 januari vindt in het Concertgebouw in Amsterdam weer een aflevering plaats van één van de mooiste muziektradities die Nederland rijk is: het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazer Ensemble en de VARA. Het NBE, allemaal topmusici uit de belangrijkste Nederlandse symfonieorkesten, staat al jaren garant voor dit ‘ feest van de georganiseerde chaos’ dat niet ophoudt verrassend, avontuurlijk en van hoge kwaliteit te zijn.
Het concert maar ook de Generale op 31 december is elk jaar in een mum van tijd uitverkocht. Het programma wordt samen met de VARA televisie gemaakt en wordt op 1 januari ’s avonds uitgezonden op Nederland 2.

Het Nieuwjaarsconcert is elk jaar anders maar een aantal vaste elementen zorgen voor de herkenbaarheid. Allereerst natuurlijk de jonge componisten: vier jonge winnaars (tot en met 18 jaar) van de landelijke compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert , staan op het podium met het NBE met wie ze samen hun gecomponeerde muziek uitvoeren. Een andere belangrijke peiler is de mix van allerlei muziekstijlen van klassiek tot avant-garde en vooral de muziek uit andere culturen. Dan zijn er de internationale gastsolisten die vaak uit een onverwachte hoek komen (Het NBE stond eerder op het podium met straatmuzikanten en asielzoekers). En tenslotte het thema. Dit jaar is dat NACHT. De keuze van de gastsolisten blijft traditie getrouw tot het laatste moment een verrassing. We kunnen alleen verklappen dat die dit jaar wel heel erg met het thema te maken heeft.
Van de opnamen van het Nieuwjaarsconcert verschijnt een cd en dvd op het label NBELIVE.

Het Nieuwjaarsconcert en de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2008 voor kinderen en jongeren tm 18 jaar worden financieel ondersteund door BUMA Cultuur.

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2008 wordt georganiseerd door het Nederlands Blazers Ensemble en de VARA in samenwerking met Muziekcentrum Vredenburg en De Kunstbende. Verder werken mee:
-Oost Nederland: Muziekcentrum Enschede en muziekschool Twente
-Noord-Nederland: De Harmonie, Parnas en Keunstwurk, Leeuwarden
-West-Nederland: dr. Anton Philipszaal en het Koorenhuis, Den Haag
-Zuid-Nederland: Muziekcentrum Frits Philips en CKE, Eindhoven
-Vlaanderen: DeSingel, Antwerpen en Jeugd en Muziek Vlaanderen, Brussel



Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.