Categorie: MUZIEK

Zaterdag 29 December 2007 at 02:14 am

Kerstconcerten Dana Winner monden uit in meezingfeest

Dana Winner
Dana Winner
Dana Winner

Door Richard van de Crommert met foto's van Hugo Foets

Al meer dan tien jaar geeft de Belgische zangeres rond de Kerstperiode concerten in Vlaamse kerken. Dit jaar deed ze voor het eerst twee kerken in Nederland aan. In de Eubesiuskerk in Arnhem en in de Grote Kerk in Breda vonden afgelopen week twee sfeervolle optredens plaats. Op een podium met wel tien kerstbomen spelen Dana en haar band een potpourri van haar grootste hits, aangevuld met kerstklassiekers.

De ambiance van een kerk maakt het speciaal. Die is werkelijk fantastisch. Er zitten veel fans in de zaal, één uur voor aanvang zaten de kerken al bomvol. In Breda ging het mis. De Grote Kerk bleek een galmbak te zijn en de mooie stem van Dana komt niet tot zijn recht. Maar de fans maken de avond tot een feestje. Daarbij is het opvallend dat het Nederlandse publiek jonger is dan het Belgische, waar Dana Winner al zo'n achttien jaar aan de top staat. Op de buhne komt het gevoel voor show van achtergrondzangeres Mieke Arts, getrouwd is met de toetsenist van de band. Mieke beweegt veel meer dan Dana en stopt meer humor in haar optreden. Dana Winner staat er vaak wat stijfjes bij en concentreert zich op het zingen. Na afloop van een wonderschoon gezongen duet kregen de twee apart van elkaar evenveel applaus.

Dana Winner
Dana Winner
Dana Winner


Naast Mieke Aerts zit onder andere gitarist Tjeerd van Zanen in de begeleidingsband van Dana Winner. Over hem wordt gefluisterd dat hij mogelijk wederom de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival gaat schrijven. De Kerstconcerten worden afgesloten met een Gospel Medley, een nummer dat in mijn jeugd door Maywood op plaat werd gezet. Op dat moment is er geen houden meer aan, staat het hele publiek op en mee te swingen.

Waarschijnlijk treedt Dana Winner eind mei drie keer op in de Amsterdam Arena als onderdeel van een concertreeks rond het duettenalbum van André Hazes. Alle deelnemende artiesten zijn gevraagd om mee te werken aan de stadionconcerten. Dana Winner, die de afgelopen jaren aan een gestage opmars in Nederland bezig is, nam, als enige niet Nederlandse artiest, voor het Hazes-album het nummer 'Als Je Alles Weet' op, dat in Vlaanderen op single werd uitgebracht. "De reacties mijn deelname aan de Hazes-cd zijn erg leuk", vertelt Dana na afloop. Ze weet echter niet te vertellen waarom juist zij is uitgekozen om mee te doen aan het album. Direct daarna springt haar hondje Esprit, die de Belgische zangeres naar elk optreden meeneemt, in haar armen. Dana kan dan alleen nog zeggen dat platenmaatschappij EMI opnames heeft gemaakt van het optreden in Arnhem. Dat materiaal wil men mogelijk gebruiken voor een kerst-single volgend jaar.

Dana Winner - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.