Categorie: POP-ROCK

Vrijdag 28 December 2007 at 11:06 pm

Hemelse gitaren in de Boerderij

Bernie Marsden
Ivo Severijns
Robin Berlijn

Tekst en beeld van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

Tegen drie uur op zondagmiddag had zich in en voor de Zoetermeerse Boerderij al een groot publiek verzameld. Het valt direct op dat de gemiddelde bezoekersleeftijd hoger ligt dan bij een gemiddeld concert. Dat is niet verwonderlijk omdat er op de affiche enkele gitaarhelden staan aangekondigd die in de jaren zeventig en tachtig al grote successen geboekt hebben

Om vier uur komt de band van Tony Spinner op. Tony is vooral bekend geworden als achtergrondzanger en tweede gitarist van Toto naast Steve Lukather maar daarnaast heeft hij een eigen Bluesrockband. Met drummer Han Nijenhuis en bassist Michel Mulder treedt hij regelmatig op in Nederland. Als hij het podium opkomt in jeans, T-shirt en op blote voeten valt gelijk de enorme tegenstelling op tussen de glamour als hij met Toto optreedt. Als je hem ziet en hoort spelen wordt wel duidelijk dat zijn hart ligt bij de blues en dan valt het nog meer op dat hij een bijzonder goede gitarist is. Naast eigen werk waar ook veel bluesinvloeden in te horen zijn speelde hij een geweldige versie van de blues klassieker ‘Have you ever loved a woman’ en hij sloot af met Hendrix ‘Spanish Castle Magic’ Na een, te lange, pauze van anderhalf uur was het tijd voor de beroemdste gitarist van Nederland Jan Akkerman. Iemand die in 1973 is uitgeroepen tot 's werelds beste gitarist mocht natuurlijk niet ontbreken op dit festival. Jan Akkerman speelde met Wilbrand Meischke op bas, Marijn van de Berg op drums, en Coen Molenaars op keyboards.Ik heb Jan Akkermans al een tijd lang niet meer zien spelen en was daardoor blij verrast dat zijn repertoire tijdens dit optreden vooral bestond uit oude Focus nummers.
Tijdens deze Focus nummers speelde Jan Akkerman de zang- en dwarsfluitpartijen, die voorheen door Thijs van Leer werden gespeeld, virtuoos op gitaar. Door deze uitvoeringen werden de nummers meer gitaar georiënteerd en daardoor perfect passend in het festival dit alles tot groot enthousiasme van het publiek. Het beste kwam dit tot uiting tijdens de klassieker Hocus Pocus die gelukkig als een van de toegiften werd gespeeld.

Marcel Singor
Tony Spinner
Jan Akkerman


Na weer een lange pauze treedt tegen 10 uur de band van Marcel Singor aan. Deze band zal de rest van de avond op het podium blijven staan. Zij hebben gastgitaristen uitgenodigd en de eerste is een dikke man die mij toch wel bekend voorkomt. Als er een Whitesnake nummer wordt ingezet is de stem ineens wel heel bekend. Bernie Marsden, een van de oprichters van Whitesnake is de volgende in het rijtje illustere gitaarhelden die deze zondag in de Boerderij staat. Whitesnake heeft ooit 2 versies uitgebracht van hun hit ‘Here I go Again’. Het origineel is een bluesy versie en veel later is dit nummer gerevampt naar rock. Bernie zijn uitvoering van vanavond is een mix van de twee versies. Hij begint heel klein om dat naar het eind toe op te bouwen naar een climax. Inmiddels is de zaal behoorllijk leeggestroomd. De meeste bezoekers kwamen blijkbaar toch voor Jan Akkerman. Dat is jammer want zij hebben toch wel wat gemist.

Na een half uur stevige rock van Bernie Marsden is Robin Berlijn de volgende die het podium opkomt. Voor het Noord Nederlands Orkest heeft hij het stuk ‘ High Speed Train’ geschreven en vanavond speelt hij datzelfde stuk voor de eerste keer op gitaar alleen met begeleiding van de band. Ik vond dit een geweldige uitvoering en het was voor mij een van de hoogtepunten van de avond. Ook Danny Lademacher zal later op de avond nog aantreden bij Marcel Singor. Helaas was ik daar niet meer bij want door een snel opkomende griep moest ik helaas verstek laten gaan bij de laatste optredens.

Ik heb bij Guitar Heaven veel verassingen en onverwachte dingen gezien en vooral gehoord. Het is heel leuk om zoveel verschillende gitaristen op een dag te kunnen zien. Het festival is zeker voor herhaling vatbaar. Het enige minpuntje wat ik heb kunnen ontdekken zijn de ontzettend lange pauzes tussen de optredens. Hierdoor is een groot deel van het publiek helaas niet tot het einde gebleven.

Boerderij - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.