Categorie: DANS

Dinsdag 25 Maart 2008 at 11:25 am

We dance to forget: veel danslol die je laat glimlachen

We dance to forget
We dance to forget
We dance to forget

Door Rina Sanders met foto's van Vera Cammaer (klik voor vergroting)
Gezien op 20 maart 2008 in Lantaren Venster in Rotterdam


Oorspronkelijk was dans geen kunstvorm, maar een ritueel, iets sociaals. Fabuleus wil in deze voorstelling afstand nemen van koude, hermetische hedendaagse dans. Want nog steeds dansen mensen als ze blij zijn of iets te vieren hebben. Mensen dansen om te vergeten of om juist keihard te beseffen dat ze bestaan, om hun energie ergens kwijt te kunnen, om zichzelf te verliezen en de alledaagse restricties even te laten vallen.

‘We dance to forget’ is een energieke dansvoorstelling met een ironische knipoog. De twee dansers halen hun inspiratie uit een clash tussen hedendaagse dans en populaire dansvormen als hiphop, volksdans, rock ’n roll, linedancing, jumpstyle, enzovoort. De muziek laat ons dansen of stilzitten, ze bezit over een enorme kracht in het manipuleren van gevoelens en het verenigen van mensen. Koen de Preter en Maria Ibarretxe slagen erin een zeer speelse en grappige voorstelling neer te zetten. De dansmuziek zelf roept herinneringen op, maar ook datgene wat muziek teweeg kan brengen op feestjes of alleen in de slaapkamer&hellip ‘We dance to forget’ laat zien wat jij nog nooit gedaan hebt op bekende nummers: van Pilates-bewegingen op ‘Sabotage’ tot strak geco√ɬ∂rdineerde sprongetjes op ‘With or without you’.

Deze aaneenschakeling van muziekfragmenten en dansimpulsiviteiten blijft boeiend van het begin tot einde. De twee dansers laten ook heel veel plezier zien. Maria Ibarretxe heeft een enorme expressie en komt met de kleinste bewegingen al zeer krachtig over. ‘We dance to forget’ steekt je absoluut aan om na de voorstelling eens een dansje op de theatervloer te wagen, of om dat in ieder geval te eens te overwegen.

Fabuleus - website

Concept - Koen de Preter
Dans en Choreografie - Koen de Preter en Maria Ibarretxe
Soundtrack - DJ Bobby Ewing
Dramaturgie - Anette van Zwoll
Productieleiding - Veerle van Schoelant en Eef Vermaelen
Productie - FabuleusReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.