Categorie: WERELDMUZIEK

Maandag 28 April 2008 at 5:01 pm

Het Kaseko Crossover Concert

Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert

Persbericht met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

IKO THE KING OF KASEKO: Julius Theodore (Lieve) Hugo IKO’ Uiterloo was de eerste Kaseko crossover zanger van Suriname, een zanger met een popster-status. Geboren in 1934, maakte in 1967 tot 1970 deel uit van het vermaarde Orchestra Wasboard. Met dit orkest was Lieve Hugo verantwoordelijk voor de overgang van traditionele Kawina en Bigi Poku naar Kaseko.

IKO bracht een onvermijdelijke fusie tussen de stijlen in muziek en zang. Zijn meertalige teksten en de betekenisvolle dansbare muziek waren de soundtrack van de Surinaamse onafhankelijkheid. In 1970 gaf Lieve Hugo als afsluiting van het Holland festival een historische optreden in het Concertgebouw van Amsterdam.

Na een lange voorbereidingstijd is cineast Vincent Soekra in samenwerking met de International Kaseko Organization de productie gestart van het muziekdocumentaire-project ''IKO “ The King of Kaseko ".

Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert


De door 529 Mediaproducties geproduceerde muziekdocumentaire vertelt het levensverhaal van Hugo Uiterloo met zijn eigen composities , foto’s, geluid en ander beschikbaar beeldarchief en met anekdotes uit interviews met zijn weduwe, hun kinderen, zijn broer vrienden en musici in Nederland en Suriname. De documentaire wordt in 2008 in Suriname en Nederland in de bioscoop vertoont en als driedelige serie door de NPS televisie uitgezonden op 3, 10 en 17 december. “IKO Crossover Concert” 

Het hoogtepunt in de documentaire is een éénmalig groot Kaseko Crossover Concert, op 10 april 2008 in het Amsterdamse Concertgebouw. In nagedachtenis aan IKO vertolken een groot aantal artiesten opnieuw gearrangeerde liederen van Lieve Hugo met muzikale begeleiding van het Metropole Orkest.

Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert
Kaseko Crossover Concert


De leden van de Dijk, Boris, Berget Lewis en Angela Groothuizen zijn hiervoor speciaal met Martinair naar Suriname gereisd om Kaseko workshops te volgen. Allen hebben de Sranan Tongo teksten van Lieve Hugo geleerd. In het Concertgebouw zijn ook van de partij Boris, Edgar Burgos, Oscar Harris, Re-Play, Izaline Calister, Ronald Snijder en Robby Harman. De presentatie is in handen van Jörgen Raymann en Chantal Janzen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.