Categorie: POP-ROCK

Woensdag 23 April 2008 at 10:05 pm

Muisstil publiek bij loepzuivere Brun

Ane Brun
Ane Brun
Ane Brun

Door Rutger Stronks met foto' van Berbera van den Hoek
Gezien: 18 april 2008 Lantaren | Venster Rotterdam


Ane Brun verzorgde afgelopen vrijdag 18 april een concert in de uitverkochte zaal van Lantaren/Venster in Rotterdam. Haar onlangs uitgebrachte derde album ‘Changing Of The Seasons’, gaf wellicht aanleiding voor een tournee langs de Europese poppodia. De Zweedse singer/songwriter verwierf in Nederland al meer bekendheid met haar vorige album, ‘A Temporary Dive’.

Het voorprogramma werd verzorgd door Nina Kinert, die ook de backing vocals bij Ane Brun verzorgt. Nina start met enkele rustige ballads, waarbij ‘Love Affair’ een waar hoogtepunt is.

Wat kan Nina prachtig zingen. Met gitaar en haar zweverige vorm van zang weet ze niet alleen mij, maar ook de volledige zaal stil te krijgen.
Nina wordt bij haar laatste twee nummers begeleid door haar band, die het geheel nog extra kracht bijzet. Ik geniet van het prachtige ‘Combat Lover’ en “I shot the Man’. Het betreffen nummers van haar nieuwe cd ‘Pets and Friends’ die helaas niet in Nederland verkrijgbaar is. Na het optreden realiseer ik me opeens dat Ane Brun nog moet optreden. Leuk om jezelf terug te roepen van zo’n sterk voorprogramma.
Ane Brun
Ane Brun
Ane Brun


Ane Brun betreedt om iets over half tien het podium. Ane Brun wordt ondersteund door zes bandleden “ twee strijkers, percussie, piano en bas. Nina Kinert verzorgd de achtergrondzang, samen met de celliste, pianist en bassist. Een indrukwekkende mix van stemmen. Al snel start ze met het nummer ‘Raise my Head’ en doet mij gelijk beseffen waarom ik hier ben. De kwetsbaarheid is gewoon voelbaar als ze haar eerste regels heeft gezongen. Ook hier valt de stilte in de zaal op. Geen enkel spoor van gefluister of vallende bekertjes.

Het concert wordt vervolgd met de nummers ‘Round Table Conference’ en ‘The Puzzle’, alle twee afkomstig van haar nieuwe album. Ane meldt het publiek dat de avond een mix zal worden van nieuwe en oude liedjes, waarna ze het concert voortzet met ‘This Voice’. Het nummer staat op haar vorige album ‘A Temporary Dive’ en is één van de mooiste liedjes die ik ken. Een prachtige uitvoering die start met een solo op viool en later uitbouwt tot een nauwe samenwerking tussen viool, percussie, gitaar en piano.

Zoals Ane zelf aangeeft is ‘Changing of the Seasons’ een tekstueel hoogtepunt van haar jarenlange tekstschrijving. De teksten zijn vaak simpel te begrijpen, maar de diepgang laat het zeker niet afweten. Juist die combinatie tilt haar muziek tot betoverende en ontroerende hoogte. Ook in ‘Ten Seconds’, dat op het gehoor een redelijk toegankelijk nummer is, maakt de tekst het nummer ongekend mooi “ “It is those ten seconds, those ten seconds in your head, when you don’t wonder if you are alright, you’re just hanging around with yourself”.

Nina Kinert
Nina Kinert
Nina Kinert


Tijdens een lange instrumentale uitwerking van ‘Song No. 6’, vertrekt Ane van het podium, waarna één voor één de bandleden hun instrumenten wegleggen en ook het podium verlaten. Het nummer stopt als ook de violist haar viool aan de kant legt.

Ane trakteert de zaal echter nog op vier toegiften. Ze sluit het concert af met ‘My Lover Will Go’. Het publiek heeft zichtbaar genoten van het intieme concert in Lantaren/Venster, wat zich uit in een groot applaus voor de Zweedse singer/songwriter.

Ane Brun heeft mij een prachtige en bijzondere avond bezorgd. Luisterliedjes met kwetsbare teksten die live prima overkwamen, mede door de stilte die in de zaal aanwezig was. Spreken intieme en kwetsbare teksten begeleid door een prachtig arrangement je aan, dan zou het mijn advies zijn om even een wandeling naar de platenzaak te wagen om ‘Changing of the Seasons’ aan te schaffen. Ik weet dan bijna zeker dat we elkaar op een volgend concert zullen treffen.

Ane Brun - website en MySpace
Nina Kinert - website en MySpace
Lantaren-Venster - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.