Categorie: MUSICAL, VERWACHT

Dinsdag 22 April 2008 at 10:32 am

Anatevka terug in het theater

Anatevka
Anatevka
Anatevka

Door Marit van Eisden met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Steeds vaker zien we dat ook in musicalland de klassiekers na een aantal jaren weer opnieuw in productie wordt genomen, een fenomeen dat in de toneelwereld heel normaal is. Immers, hoe vaak wordt Hamlet niet opgevoerd of Romeo en Julia. Dat Fiddler on the Roof zo'n klassieker is zal niemand verbazen. Producent Mark Vijn brengt 'Fiddler on the Roof' terug in de Nederlandse Theaters, tien jaar na de laatste opvoering, eveneens met Henk Poort in de hoofdrol.

Het verhaal gaat over de Joodse melkboer Tevje in het Russische dorp Anatevka. Hij heeft vijf dochters en vooral met de drie oudste heeft hij veel te stellen. Want waar Tevje vasthoudt aan de eeuwenoude tradities van zijn geloof, maken zijn huwbare dochters voor hem moeilijk te accepteren keuzes. Hij heeft daarover vaak onderonsjes met God, die hem best begrijpt. Toch dreigt door zijn vasthoudendheid zijn geliefde gezin uit elkaar te vallen. Als de politieke situatie in Rusland verandert, moet ook Tevje ingrijpende keuzes maken. Is de liefde voor zijn vrouw en kinderen sterker dan zijn hang naar het oude? In de gezellige boerenschuur van boer Stevens in Kockengen was de pers uitgenodigd om kennis te maken met de cast van Anatevka anno 2008 en het is dan ook een drukte van belang op deze bijzondere locatie.

Anatevka
Anatevka
Anatevka


Franck van Laecke, die de regie voor zijn rekening neemt, is van mening dat de kracht van deze musical ligt in het oersterke plot en de muzikale verwerking ervan. Maar ook belangrijk voor het stuk is de kenmerkende humor die in schril contrast staat met de tragiek van het afscheid van dorp, grond, verleden, huis, dierbaren, geliefden en kinderen, kortom de rollercoaster van het leven. Het relativeren van het levensdrama en de combinatie tussen lach en traan, cynisme en humor, is wat de makers volgens Van Laecke perfect hebben gedaan.

Na deze inleiding is het tijd voor Henk Poort om zijn entree te maken. Op de bekende tonen van 'If I were a rich man' schuift er een rolluik open en daarachter staat Anatevka met een koe aan de hand, klaar om de schuur te betreden. De koe heeft blijkbaar het scenario niet helemaal scherp want in plaats van keurig te volgen geeft zij zich met grote toewijding en bijbehorende geluiden aan het verhogen van het mestoverschot. Al met al een iets ander spektakel dan de producent voor ogen had maar wel goed voor een spontane lachsalvo van de aanwezigen.
Terwijl de fotografen in de kleine boerderij halsbrekende toeren uithalen voor het mooiste plaatje brengt de hele cast het nummer 'Traditie' ten gehore waarna de echte photoshoot kon plaatsvinden in de koeienstal, in het hooi en met blatende schapen.

Anatevka
Anatevka
Anatevka


Op 23 december 2008 zal deze productie in première gaan. Het zal een groot opgezette productie worden vertelt Mark Vijn. De voorstelling zal meerdere dagen in hetzelfde theater te zien zijn. Dit heeft te maken met het decor, wat dusdanig groot is en wat het daarom moeilijk maakt om slechts één enkele dag in hetzelfde theater te staan.

Cast
Tevye, de Melkboer - Henk Poort
Golde, zijn vrouw - Doris Baaten
Tzeitel, dochter - Sophie Veldhuizen
Hodel, dochter - Anne Stalman
Chava, dochter - Madelon van der Poel
Yente, de koppelaar, us Golde - Bea Meulman
Leiser Wolf, de slager - Bert Simhoffer
Mottel, de kleermaker - Marc-Peter van der Maas
Perchik, de student - Addo Kruizinga
Mordcha, de kroegbaas, us Leiser Wolf - Marcel Jonker
Rabbijn - Harry Slinger
Fromme Sarah, us Yente en Tzeitel - Babette Holtmann
De Dorpsagent, us Tevje - Paul Vaes
Fridel, dochter / ens V - Marit Slinger
Herschel, dochter ens V - Laura Burgmans
Swing M - Yannick Baetens

Creatives
Script “ Joseph Stein
Liedteksten “ Sheldon Harnick
Muziek “ Jerry Bock
Vertaling “ Koen van Dijk
Regie “ Frank van Laecke
Muzikale leiding “ Jeroen Sleijfer
Choreografie “ Danny Rosseel
Producent “ Mark Vijn Theaterproducties bv.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.