Categorie: STRAATTHEATER

Zondag 25 Mei 2008 at 9:56 pm

Maria Peligro terechte winnaar tijdens Buitenkans

Dansgroep DAP
Statuesque
The Beefcake Boys

Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

’t Is inmiddels medio mei en het straattheaterseizoen is alweer in volle gang. Begin april begon het v.w.b. de Benelux in het Belgische Ieper alwaar onder natte en koude omstandigheden het spits afgebeten werd. Die gelegenheid liet ik aan me voorbijgaan. Ik ben liefhebber maar dit zag ik nog even niet zitten. Mijn zomerfestivalseizoen begon in het Pinksterweekend in Leuven alwaar Leuven in scene een prachtige editie met maar liefst 80.000 bezoekers doormaakte. Vervolgens festival De Tuin der Lusten waar ik al eerder over schreef en afgelopen weekend Buitenkans.

Buitenkans is een soort van podium bedoeld om nieuw, onbekend en jong talent de kans te geven zich te presenteren aan het publiek en mogelijke organisatoren. Na vier jaar in Nijverdal gehouden te zijn besloot de organisatie Kunsten op Straat, de stuwende kracht achter het festival Overijssel op Straat te verhuizen naar Enschede in de hoop daar een bredere basis te vergaren. Zaterdagochtend rond 10 uur meldden zich bij Cultureel Centrum Prismare de eerste groepen van de circa 40 stuks die zich ingeschreven hadden. De meeste groepen doen mee aan een soort talentenjacht waarbij de winnaars naast de roem en eer betaalde optredens kunnen winnen. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van dit concept. Ik bedoel dat de acts eigenlijk niet goed met elkaar te vergelijken zijn. Appels en peren&hellip&hellip
Niettemin is er dus voldoende animo en is er een kundige internationale jury van 18 mensen uit het straattheatercircuit samengesteld.

Maria Peligro
Buitenkans
Buitenkans


De zaterdag met vooral programmering in de binnenstad, ook de vernieuwde wijk Roombeek is speellocatie, verloopt stroef. Reden hiervoor is het druilerige weer. Veel groepen kunnen niet spelen; anderen spelen wel en het aanwezige publiek amuseert zich goed. Ik wordt echter helemaal blij als ik zomaar uit het niets prachtige voorstellingen spot. En dat zomaar op een regenachtige zaterdagmiddag. Hier had ik niet echt op gerekend.

Dat beloofde wat voor de zondag.
En die zondag werd toch mooi.
Het weer was stralend.
Het programma werd noodgedwongen op het laatste moment van de binnenstad verplaatst naar die vernieuwde wijk Roombeek (acht jaar geleden weggevaagd door de vuurwerkramp) vanwege de huldiging van FC Twente.
Misschien geluk bij een ongeluk want het pakte allemaal zéér goed uit.
Er was volop publiek dat heel gericht voor de voorstellingen kwam. En dat is het mooiste publiek dat je je wensen kunt.
En zij die kwamen kregen helemaal gelijk, want er was veel moois te zien.

Wat te denken van dansgroep DAP die op aanstekelijke Indiase/Hindoestaanse muziek een flitsende show brachten. De Belgische jongens van Les Daltonies met hun beatbox-act waren ook zeer goed. Ok, hun act vereist nog wel wat regie van buitenaf maar technisch zijn deze gasten veelbelovend. Hou dit in de gaten.
Deze twee groepen zaten dus niet in de top 5.
Had echter zomaar gekund wat mij betreft.
De toppers van deze talentenshow waren uiteindelijk op 5, Hendrik & Co uit Belgie, op 4 Tragic Trio (Nederland); Statuesque (Australië), een soort van levend standbeeld maar dan anders (orgineel en grappig), op 2, en tevens publieksfavoriet The Beefcake Boys uit Duitsland (verrassend, grappig, eigenzinnig) en topper en onbetwist nummer 1 Maria Peligro uit Argentinië.
Deze kleine dame, ze meet maar 1,60 m, zag ik een aantal jaren geleden als “opvulact” tijdens Theater in de Piste in Neerpelt. Ik vond haar act toen al leuk. Ze is echter, niet qua lengte, maar zeker te meer als persoonlijkheid en met haar act gegroeid. Ze verwerkt diverse facetten in haar act. Ze heeft charisma, is clownesk, doet een beetje aan acrobatiek, nodigt publiek uit om mee te doen; ik vind het geweldig.
Als er toch een winnaar moet zijn dan is dit helemaal terecht.

Les Daltoniens
Buitenkans
Maria Peligro


Op voorhand had ik geen hoge verwachtingen bij deze talentenjacht. Gelukkig kreeg ik ongelijk. Ik denk dat zeker zo’n tien acts zeker niet zouden misstaan op de betere straattheaterfestivals. Chapeau voor Kunsten op Straat, chapeau voor programmeur/artiest Lee Hayes (die ook dit jaar de straattheaterprogrammering voor Oerol voor zijn rekening neemt).

Het straattheaterseizoen duurt nog lang. Ook in Overijssel is veel te zien. Check de website(s) voor meer informatie.

Buitenkans - website
Kunst op straat - website
Leuven in Scene - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.