Categorie: POP-ROCK

Maandag 19 Mei 2008 at 10:51 am

Propaganda meets OMD in ONETWO

Claudia Brucken
Paul Humphreys
One Two

Door Michaela Meijer met foto's van Maarten Grootendorst (klik voor vergroting)
9 mei 2008 - Het Paard van Troje te Den Haag


Zo onbevooroordeeld als een mens maar kan zijn stapte ik vrijdagavond 9 mei 2008 het Paard van Troje te Den Haag binnen voor het enige concert in Nederland van de band OneTwo.
En hoe fijn kan het dan zijn om op deze manier kennis te maken met deze voor mij onbekende electro-synthesizer-pop en voor mezelf een mening te vormen over deze band?

OneTwo, opgericht in 2004 door Paul Humphreys (OMD) en Claudia Br ¼cken (Propaganda). Het eerste wapenfeit van OneTwo betrof een 5 nummers tellende EP, “Item” en werd uitgebracht onder het eigen There-label en was een introductie op het nieuwe geluid van OneTwo.
Op de EP staat tevens de single “Cloud 9”, welke tot stand is gebracht middels een zeldzame samenwerking tussen Claudia en Martin Gore (Depeche Mode).
Het debuutalbum “Instead” komt vervolgens uit op 26 februari 2007. Die avond in het Paard is het rustig. Het optreden vindt plaats in de kleine zaal en ik kan niet anders concluderen dan dat ik hier te maken heb met echt die-hard liefhebbers van OMD-Propaganda-Electro Syntheziser-pop. Uiteraard is dat meer dan oke. De sfeer is gemoedelijk en de 80’s muziek op de achtergrond zal menigeen al in de stemming hebben gebracht.
Op het podium 3 roland-synthezisers, alledrie opgetuigd met een Apple-computer en 1 microfoonstandaard. Ik kan me er nog steeds weinig bij voorstellen.

Claudia Brucken
Claudia Brucken
Claudia Brucken


OneTwo opent de avond met het nummer “Theory of everything part II”. Een nummer van het eigen album Instead. Mijn focus is in eerste instantie gericht op Claudia Br ¼cken en mijn eerste gedachte is dat ze ergens bang voor is. Zo verschrikt en angstig staat ze voor haar microfoonstandaard de zaal in te kijken.
Tot ze haar mond opentrekt, de woorden komen loepzuiver naar buiten gerold. En de muziek? Bijzonder, psychedelisch bijna.
Na 3 nummers van het album Instead worden we verwend met het OMD-nummer “messages” met direct daarna het Propaganda-nummer “Dr. Mabuse”. Het publiek krijgt waarvoor ze gekomen is en geniet met volle teugen en laat dat ook goed merken. De band begint er nu ook steeds meer lol in te krijgen en geniet zichtbaar van het enthousiaste publiek.

Uiteraard mocht de single “Cloud 9” niet ontbreken deze avond. Wat een heerlijk nummer, ik was om! Mijn ontmaagding in de wereld van electro-syntheziser-pop was een feit.
De rest van de avond was een fijne combinatie van eigen nummers, OMD-nummers (Souvenir, So in Love, Electricity) en Propaganda-nummers (P-Machinery, Duel/Jewel).
Zelfs een cover van The Associates “Alive and Kicking at the Countryclub” kwam voorbij. Een ware homage aan Billy Mackenzie, de zanger van The Associates, die in 1997 zelfmoord pleegde.

One Two
One Two
One Two


De band beloont het publiek uiteindelijk nog met een toegift van 2 nummers en dan is het helaas alweer afgelopen. Ware het niet dat de band zich vervolgens in het publiek mengt en er hele gesprekken werden gevoerd tussen band en fans. Dat vond ik toch wel één van de meest bijzondere acties van die avond.

OneTwo heeft mij deze avond zeker ingepakt.
Wie had dat gedacht van iemand die over het algemeen toch meer voor het ruigere gitaargeweld gaat?

OneTwo - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.