Categorie: ALGEMEEN

Zondag 18 Mei 2008 at 8:40 pm

HANDLEIDING voor BELGRADO

Nederland Ierland Georgie
Door Richard van de Crommert met foto's van Eurovision.tv

ALBANI ‹
Eindelijk een ballad. Dit meisje kan zingen. Gevoelig en meeslepend nummer. Mooie samenzang. Goede ingehouden emotie. Het is een soort Oost-Europese fado, maar de dramatiek is te ingetogen. ‘Zemren E Lame Peng’ is mooi. Jammer van het gehijg. Moet zonder problemen de finale kunnen halen.

ANDORRA
Echt songfestivalliedje. Daar waren we toch klaar mee? Ik wist niet dat K3 ook in Andorra bekend is. ‘Casanova’ doet het vast leuk aan de costa’s deze zomer. Maar scoort niet hoog in Belgrado. Te weinig origineel. Wel goed Songfestival-einde.

ARMENI ‹
Ik hoor Geert Wilders al. Die krijgt een hartverzakking als-ie het intro hoort. Maar ‘Qele Qele’ fascineert vanaf de eerste tonen. Wat is het? Een sprookje uit 1001 Nacht? Een ballad? Waar gaat het heen? En precies op het moment, dat je denkt, ‘nee, dit is het toch niet’, wordt het leuk en dansbaar. Armenië brengt dit jaar een leuke, enthousiaste mix van etnisch en Engels. Absoluut voor heel Europa geschikt. Misschien moeten er een paar blote buiken erbij. Want die trommels geloven we wel. En wie is toch die Qele? Zou dat haar vriendje uit Azerbeidzjan zijn? Welnee, het betekent gewoon ‘kom op’. Potentiële winnaar. AZERBEIDZJAN
Welkom bij de Rocky Horror Show! Bon Jovi meets Dracula. Opera meets AC/DC. Een goede verkleedpartij houdt ‘Day After Day’ overeind. Maar Nina Hagen is wel al twintig jaar uit. Een bizar uit de tijd nummer van debutant Azerbeidzjan. Volledig van de pot gerukt. Maar ik mag het wel.

BELGI ‹
Dat gezwets met die verzonnen talen moet maar eens afgelopen zijn. Meer dan het opdreunen van wat vreemde klanken is het niet. De Belgen zijn echter dol op ‘O Julisi Na Jalini’. Direct na het winnen van de finale in eigen land verwierf het de nummer de nummer-1-positie in Vlaanderen. Liefhebbers van The Sound Of Music gaan een paar leuke minuten beleven. En fans van oude Franstalige of Italiaanstalige liedjes van net na de oorlog misschien ook wel. Deze inzending valt zeker op. Het is anders. En niet eens onsympathiek. Maar mijn hart heeft het niet kunnen stelen&hellip

BOSNI ‹ HERZEGOVINA
Zoveel klanken zo kort achter elkaar. Het lijkt wel één woord. Monotoon lied. Dit zou niet misstaan op een Afrikaanse verzamel-cd. Mali huilt... Maar als de zanger na één minuut over bananen begint, haak ik volledig af. ‘Pokusaj’ is drie keer niets. De versnelling van deze inzending helpt ook niet. Nerveus nummer. Bosnië kan beter. Overslaan.

BULGARIJE
Whahaha. Wat een toeters en bellen. Het lijkt wel of ik in een race-autootje in een Nintendo-spelletje zit&hellip Of is het Koninginnedag in Sofia? Hoeveel kakefonie kun je in een halve minuut stoppen? Bulgarije doet aardig zijn best. ‘DJ Take Me Away’ wordt plotseling heel mellow. Jamaica fun. Het is jammer dat de DJ de plaat steeds van 33 naar 45 toeren verzet. En dan weer terug. Al die tempowisselingen maken het tot een rommeltje.

CYPRUS
Ik denk aan een vakantie die leuk begint. De opening is mooi. Waarom heeft Griekenland dit niet gedaan? Maar de vakantie eindigt met ruzie. ‘Femme Fatale’ klinkt als de Alpenzusjes op zijn Mediterraans. Bij het horen van dit nummer raak je volledig de kluts kwijt. Als los zand hangt het aan elkaar. Cyprus propt zes nummers in drie minuten. Is het Nightboat To Cairo van Madness? Is het een Russisch kozakkenkoor? Wie zal het weten? Dit lijkt meer op een mini-operette. Help. Cyprus go home.

Letland Finland Bulgarije

DENEMARKEN
Leven The Beatles weer? Denemarken stuurt een net iets te makkelijk nummer naar Belgrado. Back to the sixties. Groot voordeel: Dit kan iedereen na één keer horen al meezingen. Maar ‘All Night Long’ is in niets origineel. ‘All you need is love and understanding&hellip’ Maar dat is dan weer van die kikker... Goed voor een paar puntjes.

DUITSLAND
Kylie? The Bangles? Maar dan vier keer zo erg. Hoe durven die Duitsers zo’n slecht lied in te sturen? En dan nog in het Engels ook. Dit is vlakke eighties-pop. Zo’n oer-ouderwetse sound. Wie verzint dit na de sublieme inzending van vorig jaar? De stemmetjes irriteren. ‘Disappear’ gaat als een nachtkaars uit. Sterker nog: die nachtkaars is nooit aangeweest... Pakt wel punten bij jonge meisjes. En puntige tietjes doen het altijd goed op het Songfestival. Eindigt daardoor, gek genoeg, waarschijnlijk verrassend hoog.

ESTLAND
Ska! Wat een kermisattractie. ‘Leto Svet’ gaat via de achtbaan gillend naar de zweefmolen. Het lijkt wel een orgie aan klanken. Alsof Estland een halve indianenstam heeft ingehuurd. En waar halen ze die brommende beer toch vandaan? Maakt me erg aan het lachen, maar ik word er ook een beetje duizelig en misselijk van. Een mix van Flairck, The Phantom Of The Opera en de eeuwig sympathieke Helmut Lotti. Hilarische inzending, maar zet niet aan tot het volgen van een cursus Ests.

FINLAND
Goed hoor. Die Finnen durven in hun eigen taal te zingen. Maar waar ben ik in hemelsnaam naar binnen gesleurd? In een Finse kelder, vol met mannen in zwartleer en doodshoofden op hun lichaam? ‘Miss ¤ Miehet Ratsastaa’ doet de briljante hardrock-inzending van twee jaar geleden zwaar tekort. Wat denken die Finnen wel? Dat we na de monsters van Lordi voortaan elk jaar op hardrock stemmen? No way. Ok, wel een puntje voor de eigen taal&hellip

FRANKRIJK
Engelstalige inzending van Frankrijk. Schrik niet van de baard. Op het laatste moment, na protesten in het hele land, heeft de zanger er toch nog wat Franse woorden in geplakt. Maar of de Franse taal het electro-popnummer op de been houdt, blijft de vraag. ‘Divine’ doet nog het meeste denken aan de Beach Boys-sound, maar halverwege het nummer krijg je het gevoel dat de stroom ineens uitvalt. Sebastien Tellier komt daarna toch weer tot leven. Grappig liedje, maar wat hebben al die landen dit jaar toch met synthesizers?

GEORGI ‹
Vraag: Haalt Georgië dit jaar wederom een plek bij de bovenste tien? Antwoord: Dat kunnen ze uit hun hoofd zetten. Vrede. Zo’n makkelijk onderwerp. Hou toch op. ‘Peace Will Come’. Wat een ongeloofwaardige boodschap. Zo verschrikkelijk dat ik niet eens de moeite neem om voor de lol te tellen hoe vaak de Georgische ‘Peace Will Come’ zingt. Hier komt niets van in Belgrado, al kan de zangeres wel verdomd goed gillen. En die bril? Zou ze die ooit afzetten?

GRIEKENLAND
Lekker etnisch. De opening is veelbelovend. Glaasje harswijn erbij. Een beetje zwarte sound. Maar ‘Secret Combination’ zakt snel weg en dan wordt alles tot mijn grote verdriet keer op keer herhaald. Griekenland probeert zijn inzending streetcredibility te geven, maar slaagt daar niet in. Alhoewel, met een paar geile Grieken erbij&hellip.

Rusland Oekraïne Armenië

HONGARIJE
Best mooi, hoor, de Hongaarse inzending. Geweldige stem, maar oh zo afgezaagd. Dit kon zo een opgewarmde Whitney Houston zijn. Randy Crawford voor mijn part. Of nee, Cher. De Hongaarse knijpt haar stem op dezelfde manier. De clichés volgen elkaar op en voila, daar kwam ineens ‘Candlelight’ opzetten. Het Hongaarse lied gaat nergens over. Meer dan een waakvlammetje wil het maar niet worden.

IERLAND
Ierland wil dit jaar zeker niet winnen! Wat een rampennummer. Flauw en vervelend. Hier ben ik heel snel klaar mee. Te goedkoop en wat een teringherrie. Maar zo grappig..! Dit anti-Eurovisielied van deze scheten latende Ierse kalkoen wordt lachen, gieren en brullen. Het moet Parijs bovendien goed doen dat de Ieren nog wat doen aan het gebrek aan de Franse taal op dit festival. ‘Irlande Douze Pointe’ gaat zeker punten pakken. Maar wel wat late excuses voor die ellende van Riverdance&hellip.

IJSLAND
Dr. Alban leeft! Of hoor ik ‘Missing’ van Everything But The Girl? ‘And I miss you, like the deserts miss the rain&hellip’. De IJslandse band neemt ons mee terug in de tijd naar 1992. Naar de hoogtijdagen van de Zweedse tandarts die hit na hit scoorde. ‘This Is My Life’ klinkt lekker. Heerlijk bij elkaar gejat liedje. Dertien in een dozijn. Dit wordt dansen in Servië. Maar kan dit op het Songfestival? Waarschijnlijk wel. Van mij mag het dak eraf in Belgrado.

ISRAEL
Wat een hysterisch gezever van Israël. Het is een brij aan woorden. Mooi gezongen, maar het ligt veel te zwaar op de hand. Leuk dat voormalig Songfestival-winnares Dana International het nummer heeft geschreven en dat het deels in het Hebreeuws wordt gezongen, maar daar is alles ook wel mee gezegd. ‘Ke’ilo Kan’ duurt eeuwig en is gericht op een veel te kleine doelgroep. Probeer het met Kerst nog eens.

KROATI ‹
Heerlijk. De jaren vijftig herleven. Tango uit Dubrovnik. Volledig anders dan de rest. Die vertellende stem van opa smaakt naar meer. Origineel ook. ‘Romanca’ is een leuk en vrolijk deuntje. Dit moet de aimabele kant van de Balkan zijn. Ik krijg zin in een feestje met een overvloed aan wijn, lekker eten en dansen, al ben ik net iets te snel afgeleid... Outsider.

LETLAND
Wat pretenderen die Letten in godsnaam met dit hopeloze lied? Pirates Of The Sea? Wolves Of The Sea? Agressief en bruut hoort dit te zijn. Op het podium staan echter Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen te dansen... Hi-hi-ho. Hi-hi-hey. Waar is dit misgegaan? ‘Don’t try to run. We are robbing you blind.’ De Letse inzending is echt gemaakt voor schlemielen. Niet om aan te zien. Bovendien is de tekst weinig vaderlandslievend. Helaas levert de grappige verkleedpartij wel stemmen op.

LITOUWEN
Wat mij betreft kunnen we snel door naar de volgende inzending. Voor musicalliefhebbers is ‘Nomads In The Night’ misschien nog te pruimen. Maar de rest valt in slaap. Hier zit geen enkele kracht in. Deze man kan niet eens zingen. ‘Email To Berlin’ is er niets bij. Dieptepunt van het jaar. Niet eens leuk voor erbij. Terug naar start!

MACEDONI ‹
‘Vo Imeta Na Ljubovta’ houdt aanvankelijk veelbelovend vast aan zijn oorsprong, maar is zelfs voor Balkan-begrippen ‘too much’. En als je eindelijk denkt, dit is te doen, gooien de zangers roet in het eten. Komt bij dat de zangeres teveel Mariah Carey nadoet. Mag Macedonië dit jaar alsjeblieft uit de finale blijven?

MALTA
Sinds wanneer is Malta een Russische enclave?? Of is het een strategische zet en wil het eilandenrijk gewoon punten scoren uit wodka-drinkende landen? Malta stelt buitengewoon teleur, al proberen de dansers er nog wel het beste van te maken. Wat een trieste inzending.

Zwitserland Verenigd Koninkrijk Zweden

MOLDAVI ‹
Is het pauze? Tijd om de krant te lezen? Nadat Duitsland vorig jaar al swingend naar Helsinki ging, probeert nu Moldavië het met een jazzy nummer. Met deze inzending wanen we ons in een oase. Ik hoor Burt Bacharach en vleugjes van Careless Whisper. ‘A Century Of Love’ kan dan ook zo op de nieuwe cd van Norah Jones. Exceptioneel lied voor het Songfestival. Leuk ook. Stemmig trompetje. Maar gaat het toch niet halen.

MONTENEGRO
Tijd voor een plaspauze. Montenegro mag wat mij betreft als laatste eindigen. ‘Zauvijek Volim Te’ is nauwelijks met liefde gemaakt. En dat is te zien doorgevoerd tot in de danspasjes van het achtergrondkoortje. Ik ben onverbiddelijk: zero points. Dit land heeft nog een lange weg te gaan.

NEDERLAND
Eindelijk na vier magere jaren weer iets hoopgevends uit Nederland. Het liedje van Hind klinkt wel een beetje Shakira-achtig. Het begint pakkend. Een slimme zet bovendien om terug te vallen op wat oosterse klanken. If you can’t beat them, join them&hellip Maar valt dit Nederlandse lied op in een potpourri van drieënveertig liedjes? Toegegeven: de coupletten van de Nederlandse inzending zijn dik in orde. Maar het refrein bekoort niet. Veel te vlak. En daardoor komt ‘Your Heart Belongs To Me’ maar niet uit zijn startblokken.

NOORWEGEN
Mooi gezongen hoor. En ook best een aardig liedje, dat gedistingeerd opbouwt naar een hoogtepunt. In Noorwegen zijn ze dol op ‘Hold On Be Strong’ en stond het al op nummer-1. Keurige inzending. Hier kan niemand aanstoot aan nemen.

OEKRA ?NE
Pittig liedje. Stampend ritme. Simpele tekst, maar helemaal niet gek. Goed einde ook. En een krachtige act van het ‘duivelse vrouwtje’. Die Oekraïners kunnen het wel. Hartstikke leuke inzending. ‘Shady Lady’ zal in de harten worden gesloten van vele tv-kijkers.

POLEN
Dit is veel te mooi gezongen. Volledig over de top. Sinds wanneer scoor je daar punten mee op het Songfestival? Minpuntje voor Polen. Daarnaast is ‘For Life’ veel te Amerikaans. Zo zoet. Ik mis bovendien een catchy deuntje. De dame die het zingt heeft dezelfde hijgerige stem als Michael Jackson. Maar dan een octaaf te laag. Gaat hem niet worden, al ziet de zangeres er oogverblindend uit en is visueel genot ook wat waard.

PORTUGAL
Als er dit jaar één ballad mag winnen, dan is het wel de inzending van Portugal. ‘Senhora Do Mar’ is meeslepend. Subliem en een vat vol emotie. Al lijkt het iets teveel op het winnende lied van vorig jaar. Doe dat nooit. Dan weet je bijna zeker dat je niet wint. En van alle deelnemende landen, is Portugal het land dat het langst op de overwinning wacht. Portugal doet al sinds 1964 mee en het hoogst haalbare bleek tot nu toe een zesde plaats. Dat persoonlijke record weet Portugal dit jaar met wat geluk te benaderen. Spijtig is echter dat dit grootse Portugese lied niet blijft hangen en maar moeilijk van de bodem loskomt. Weer een jaartje langer wachten dus maar&hellip

ROEMENI ‹
De Roemenen dwepen vaak met de Italiaanse taal in hun inzendingen. Dit jaar pakken ze uit met een prachtig liefdesduet. Romeo en Juliet verheven tot de tiende macht. Spannend nummer. Zou het ook goed doen in een musical. Hiermee komen we echter ergens. Gerard Joling had het net zo goed kunnen zingen. Wellicht samen met Tatjana. ‘Pe-O Margine De Lume’ gaat, ondanks de grafstemming van het lied, zeker punten pakken.

RUSLAND
Meeslepende, maar ook heel slome inzending van Rusland. Vol pretentie dat maar niet wordt waargemaakt. Beetje Alphaville revisited. ‘Everything is you and you are everything&hellip’ Is beslist het geilste nummer van dit Songfestival, al was het alleen maar vanwege de manier waarop die Russen Engels spreken. Zo sexy. ‘Believing’ staat gelijk aan drie minuten erotisch slijpen. En dan die hondenogen van zanger Dima Bilan&hellip Dat zijn pure bonuspunten. Woof. Of is het gewoon die elegante Dancing On Ice-act die Rusland vooraan in het peleton brengt. Mark my words: Rusland gaat hoog eindigen.

Macedonië Spanje Servië

SAN MARINO
Eerste inzending van deze dwergstaat ooit. Alvast een puntje voor het Italiaans. Er zal zeker een publiek bestaan voor ‘Complice’. Het nummer staat voor absoluut drama, ingehouden woede, maar in de kern is het gewoon volstrekt fantasieloos. Dit kan iedereen in een paar uur in elkaar draaien... Het is te hopen dat de zanger goed zijn vuisten weet te ballen. Meer is er niet uit te halen. Een vingeroefening. Volgend jaar nieuwe kansen voor San Marino. En dan moet Vaticaanstad ook maar meedoen.

SERVI ‹
‘Oro’ is wederom een prachtige tranentrekker uit Servië, maar klinkt tevens als een soundtrack uit een B-film. Alle opgekropte emotie van de Balkan is er in gestopt. En dat maakt het lied wel bijzonder. Doet denken aan de Keltische inzendingen waarmee Ierland in de jaren negentig zo vaak wist te winnen. Zeljko Joksimovic, die dit jaar het Songfestival presenteert, schreef het nummer voor Tomasevic. Uitstekende inzending. Kan Servië twee keer achter elkaar winnen?

SLOVENI ‹
Dit swingt wel. Lekker in de eigen taal. ‘Vrag Naj Vzame’ heeft bovendien een spannend en agressief bruggetje. Op het liedje valt helemaal niets aan te merken. ‘Shot to the heart and you’re to blame. You give love a bad name.’ Prima tussendoortje, maar waarom dwalen mijn ogen steeds af naar de tattoo van de zangeres?

SPANJE
Deze Spaanse gimmick verveelt snel. ‘Baila El Chiki Chiki’ is zes keer niets. Nou ja, misschien als ik een kwade dronk over me heb. Dan is deze Spaanse rap nog wel grappig. Echt een liedje om maar één keer in je leven te horen. En daarna nooit meer. Stomvervelend. Het dreunt maar door&hellip. De originele versie van dit liedje duurde niet langer 1 minuut en 50 seconden. Hadden die Spanjaarden dat maar zo gelaten. Omgekeerd voorbeeld van beter goed gejat dan slecht bedacht. ‘Me Gustas Tu’ van Mano Chao is namelijk wel leuk.

TSJECHI ‹
Auw. Dit doet pijn aan mijn oren. Toch moet Tsjechië een prijs krijgen. Voor de meest onsterfelijke tekst. Wat een heerlijk euro-Engels. ‘If you want to have some fun, don’t run&hellip’ Er moet gewoon iets worden bedacht om deze inzending in het zonnetje te zetten. Voor een extra prijs, naast de eindzege, doen tegenwoordig zat landen mee. Verder is ‘Have Some Fun’ niet om over naar huis te schrijven.

TURKIJE
Zucht. Ben ik verdwaald? Dit klinkt zo onorigineel. Een rocknummer naar het Songfestival sturen is prima, maar ‘Deli’ komt me vaag bekend voor. Het zoveelste jaren tachtig liedje dit jaar. Turkije is een fantastisch land, met een fabelachtige cultuur. Doe daar dan wat mee. Dit kan echt niet, beste Turken. Stuur volgend jaar Tarkan maar.

VERENIGD KONINKRIJK
Zitten Stock, Aitken en Waterman hier aan de knoppen? In elk geval is de Soulshow vanaf de eerste tonen van ‘Even If’ geopend. Ingeslapen? Dan word je nu wakker! Pak je glitterpak uit de kast. Voor drie volle minuten swingen in Belgrado. ‘I got the music in me.’ Of hoor ik ‘Big Girl You Are Beautiful’. Joehoe. Eindelijk doet Engeland weer mee. Het land heeft het negen achtereenvolgende jaren laten afweten op het Songfestival, maar is met deze gewaagde inzending weer helemaal terug. Bijzonder gelikt. Lukt dit wel live? Verreweg de gevaarlijkste outsider.

WIT RUSLAND
Oh shit. Waar doet me dit ook alweer aan denken? De inzending van Wit Rusland is een zeer licht verteerbaar niemendalletje. Goedkope europop. Al is de zanger ingefluisterd dat het om een onvervalst rocknummer gaat. De schrijver van het nummer heeft een opperbeste rijm gevonden. ‘Hasta la vista baby’. Een makkelijke meezinger. ‘I’m gonna miss you maybe’. Goedkoop trucje. Blijft dus “ helaas “ wel hangen. Stuur deze man van het podium af!

ZWEDEN
Dé nichtenhit van Belgrado! Zie ik Mayday daar voor Zweden op het podium staan? Erg professionele inzending, maar leunt te veel op het traditionele uptempo festivallied. ‘Like A Star, Like A Hero’ heeft een sterke opbouw en een getrapt Songfestival-einde. Dit scoort. De Zweedse zangeres doet voor de tweede keer mee. Negen jaar geleden zette ze het Songfestival al op haar naam. Al beweerden boze tongen dat ze haar zege toen te danken had aan haar omvangrijke voorportaal. Als ze weer wint, schrijft ze geschiedenis voor Zweden. Stoer wijf. Potentiële winnaar. En die grote borsten? Die kiezen nog steeds fier de aanval&hellip

ZWITSERLAND
Huhh? Doet Cliff Richard dit jaar weer mee? Voor Zwitserland? De Zwitsers zouden dit jaar eigenlijk niet moeten winnen. Die hebben het EK Voetbal al in huis. ‘Era Stupendo’ is trouwens wel een sterk lied, al ruikt het begin me iets teveel naar goedkope aftershave. Ook de Italiaanse tekst heeft wel wat. ‘Er kan geen vrede zijn zolang iedereen aan zichzelf denkt.’ Kan je respect voor opbrengen. Zwitserland geeft het oude Songfestival zijn roem terug door het insturen van deze schitterende klassieke ballad. Handig opgebouwd. Blijft volledig overeind. Met dank aan John Miles... Prachtlied. Gimmicks en dansers zijn overbodig. Verdient een zeer hoge eindklassering.

MIJN ACHT KANDIDATEN VOOR DE EINDZEGE:
Armenië, Ierland, Oekraïne, Rusland, Servië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Eurovisie Songfestival - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.