Categorie: FESTIVAL

Zaterdag 17 Mei 2008 at 9:24 pm

Succesvol Bevrijdingsfestival in Zwolle heeft moeite met topdrukte

Alain Clark
Kinderdorp Esperar
Krezip

Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

5 Mei. Dag van de Bevrijding. In maar liefst 13 steden vonden bevrijdingsfestivals plaats. Al weer voor de 18e keer werd het Bevrijdingsfestival Overijssel, één van de grootste zoniet de grootste, in Zwolle gehouden. Vorig jaar viel 5 mei in het weekend en waren velen vrij. 152.000 bezoekers werden er toen geteld. Dit jaar viel 5 mei op maandag en dus moest een groot deel van de bevolking werken. Ik ging ervan uit dat, ondanks het mooie weer, de drukte wel minder dan vorig jaar zou zijn.
Dus niet! Er kwamen maar liefst 140.000 bezoekers. En die kwamen allemaal al vroeg op de dag. Tijdens het optreden van Krezip om 15.00 uur stond het bomvol op het hoofdveld.

Het festival kende dit jaar een geweldig line up. Om 12.30 uur startte het programma met maar liefst twee topacts. DI-RECT op het hoofdpodium. En op het kleinere intieme Hedon-Plato podium beet Alain Clark het spits af. In de loop van de dag volgden nog veel grote en minder grote namen zoals Leaf, Krezip, Ilse de Lange, Within Temptation, Claw Boys Claw, Nemesea, Wouter Hamel, Lucky Fonz lll en nog veel meer. Het festival telt drie specifieke muziekpodia met in totaal maar liefst ruim veertig optredens. Daarnaast was er echter ook veel plek in het programma ingeruimd voor andere activiteiten. Je kon passief, muziekluisterend en genietend van de zon, een drankje en hapje het festival ondergaan. Prima. Je hebt dan waarschijnlijk een goede tijd.

Di-rect
Bevrijdingsfestival Overijssel
Publiek Di-rect


Wie wat actievers wilde kwam ook aan zijn/haar trekken. Maak een dansje, bezoek de festivalmarkt en culture of maatschappelijk georiënteerde stands of ga met de kinderen naar de kinderwereldstad Esparar. Kinderwereldstad Esparar was erg leuk en relaxt. In tegenstelling tot het grote festivalterrein waar het overvol was en het grote moeite kostte om het terrein op of af te gaan was het hier gezellig druk.
Kinderen kleurden o.a. witte stroken textiel in verf en hingen deze te drogen aan waslijnen (heel kleurrijk), maakten de prachtigste bouwsels van allerlei takken, stokken en andere attributen en tekenden en kleurden erop los. En als je speelgoed van limonadeblikjes wilde maken? Geen probleem; ook dat kon. Dit is slechts een kleine greep uit de familieactiviteiten.

Maar er was meer. Evenals vorig jaar was er ook weer straattheater. Natuurlijk georganiseerd door de specialisten op dit gebied t.w. Kunsten op Straat. Mooie kleine (internationale) straattheatervoorstellingen door Cie. Altrego, Basera, Elastic, La Familia Goldini en Slagman Producties amuseerden het veelal jonge publiek. Helaas, helaas in een tent. Eigenlijk hoort dit thuis in de openlucht. Waarschijnlijk was er niet op zulk mooi weer gerekend&hellip

En zowaar er is nóg veel meer op dit festival. Tuurlijk komt het grootste gros bezoekers voor de meer dan uitstekende muziekprogrammering. Volkomen logisch. Echter als je de behoefte had aan een goed gesprek met prominente personen en dan met name over het jaarthema Vrijheid en Solidariteit dan was je hier ook aan het juiste adres.
Zo bleek maar weer dat Bevrijdingsfestival Overijssel meer dan alleen een groot popfestival is. Een groot feest is het. Vooral voor jongeren maar ook families komen prima aan hun trekken.

Bevrijdingsfestival Overijssel
Publiek Alain Clark
Bevrijdingsfestival Overijssel


Kritisch punt(je) is dat ik de doorgang naar het hoofdterrein veel te krap vindt. In deze doorgang nemen veel mensen een zit- en of ligplek in waardoor van enige doorstroom nauwelijks meer sprake is. Ik en meerderen die ik sprak vonden dit nogal beangstigend. In nooduitgangen is volgens mij goed voorzien. Een normale in- en uitgang met goede doorstroom niet. Bij een vergelijkbare drukte moet dit echt veranderen.
Nadat ik weer thuis gearriveerd was, ik heb niet gehele festival van begin tot eind meegemaakt (ik vond het te druk), vernam ik dat er meer strubbelingen waren. Zo werd het danspodium voortijdig gesloten vanwege gevaar van ongelukken ten gevolge van de enorme drukte.

Dit geweldige festival had zich verkeken op de enorme toeloop van bezoekers. De festivallocatie was kleiner dan vorige edities vanwege gemeentelijke werkzaamheden.
Alle factoren tezamen maakten dat dingen misgingen. De organisatie is hier heel open over op hun website. Ik ga ervan uit dat er lering getrokken wordt uit wat misging want het is en blijft een topfestival!

Bevrijdingsfestival Overijssel - website
Special de Stentor - webpagina
Kunst op straat - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.