Categorie: POP-ROCK

Zondag 11 Mei 2008 at 10:08 pm

Aangename negentiende editie van Haagse KoninginneNach

Leaf
Voicst
Mothers Finest

Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek

Voor de negentiende keer is de binnenstad van Den Haag aan de vooravond van Koninginnedag het toneel voor een scala aan bands die ieder jaar weer een slordige 200.000 mensen naar de binnenstad doen trekken. Ook dit jaar is het ondanks het wat wisselvallige weer een enorme opkomst die het eerder genoemde aantal zelfs overschrijdt. Blues, rock, funk, reggae, dance, het zijn de muzikale ingrediënten voor een uniek feest. Pleinen, straten en kroegen ademen de lucht van bier en blazen fijne muziek uit de speakers.

Burgemeester van Jozias van Aartsen opent op het Spuiplein de Nach waar vervolgens popgroep Leaf hun ‘feel good’ liedjes ten gehore zal brengen. En dat gaat erin als zoete koek. Goed in het gehoor liggende songs met een akoestische atmosfeer die hier en daar aan Jack Johnson doen denken maar dan in een swingender jasje gestoken en met heerlijke harmonieën. Natuurlijk ontbreekt de meezinger Wonderwoman niet. Een fijne opener! Gelinkt aan de KoninginneNach is de BinnenNach Singers & Songs. Voor de zesde keer presenteren singers-songwriters en popbands hun muziek in een (semi) akoestische setting in het Theater aan Het Spui. Intens is het optreden van John Dear Mowing Club. Frontman Melle de Boer heeft een wat klaaglijke zang die doet denken aan Neil Young, zich daarbij begeleidend op gitaar terwijl hij wordt gesteund door bas en drums.

Andre Manuel
Luke Doucet


John Dear Mowing Club’s performance wordt gevolgd door de Canadezen Luke Doucet en Oh Susanna. We vallen midden in het gedeelte waar Doucet zijn gedeelte van het optreden opeist en aardig staat uit te halen op zijn Gretsch gitaar en daarmee stevig uit de hoek komt. Zijn laatste plaat Blood’s Too Rich heeft een warme ontvangst gekregen.
Intens is het optreden van Andre Manuel. Deze cabaretier, schrijver, acteur en muzikant leidt het publiek met een doorleefde stem in de moerstaal door teksten die zowel leed als humor ademen.

Terug op het Spuiplein begint Voicst aan een opzwepende set met rechttoe rechtaan rockers die het publiek in een mum van tijd laat mee springen en doen. Het is hard gegaan met Voicst. De aanstekelijke mengeling van gitaren, elektronische effecten en zelfs blazers leiden tot een levendig geheel. Tel daarbij op een aantal gekke pakken, opblaasbare attributen voor in het publiek en het magistrale Everyday I Work On The Road en Voicst kan niet meer kapot met hun optreden.

In de Grote Marktstraat staat DJ Maestro de nodige uurtjes vol te draaien met lekkere groovy plaatjes zoals we van hem gewend zijn en daarbij wordt extra invulling gegeven door een band die op hun gemak naast Maestro staat mee te spelen.

Staat DJ Maestro in de Grote Marktstraat fijne muziek te draaien, op het Spuipodium houdt Jeffrey Huf tussen de pauzes het publiek bezig met oude krakers. Een kraker uit het verleden doet zich ook voor in de vorm van een niet mis te verstane live act: Mother’s Finest. Deze door zangechtpaar Joyce 'Baby Jean' Kennedy en Glenn 'Doc' Murdock opgerichte Amerikaanse band kan het beste worden omschreven als een mix van rock, pop, funk en soul. Voor velen bekend van de jaren zeventig megahit: Baby Love. Een ronduit smakelijk optreden dat wordt ingezet met het eveneens bekende Somebody To Love. Tel daarbij op de extravagante verschijning van Kennedy die er na al die jaren nog steeds goed uitziet en je feestje is compleet. Verrassend!

Zuco 103
Voicst
John Dear Mowing Club


Het festijn op het Spuiplein wordt afgesloten met wellicht de beste live band van Nederland: Zuco 103. Het gezelschap rond zangeres Lilian Vieira, toetsenist Stefan Schmid en drummer Stefan Kruger staat altijd garant voor een swingend festijn waarbij de Braziliaanse ritmes en elektronische effecten je om de oren vliegen. De als altijd prettige verschijning van Vieira krijgt nu nog extra cachet als ze gedurende het hele optreden met een pluche oranje leeuw om haar lichaam rondbanjert. Iets na enen sluit Zuco een optreden af met werk waarin ze werk hebben gespeeld van recentelijk verschenen CD After The Carnival en een aantal oude nummers. Het publiek vindt gretig aftrek bij dit wervelende optreden.

Net zoals bij andere festivals moet je keuzes maken in wat je wilt zien. Rond het Spuiplein vertoeven blijkt een goede zet. Met de bands Voicst en Leaf mogen we gerust trots zijn op deze relatief nieuwe bands uit de Lage Landen. Oud gediende Mother’s Finest weet nog steeds hoe ze een show moet neerzetten terwijl Zuco 103 de plank nooit misslaat met hun briljante Brazilectro. Even uit de massa ontsnappen naar een singer songwriter zorgt voor prima afwisseling. Ook het publiek lijkt zich prima te hebben vermaakt zonder chaotische aangelegenheden.

De KoninginneNach van Den Haag is hier om te blijven! Op naar de twintigste editie!Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.