Categorie: STRAATTHEATER, FESTIVAL

Zondag 03 Augustus 2008 at 7:26 pm

MiraMirO in Gent mekka van internationaal straattheater

Cirque Baroque Délit de Facade Dujoli Cirkus
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

Van woensdag 23 t/m zondag 27 juli was Gent het mekka van internationaal straattheater. Veel programmeurs en straattheaterfanaten hadden het weekend tevoren het festival 'Chalon dans la rue' in Chalon sur Saône aangedaan. Nu was het de beurt aan Gent, minder ver van huis maar wel met een prachtig programma aan voorstellingen die zelden in de Benelux te zien zijn/waren. Dit kan ook niet anders want het festival presenteerde een aantal gloednieuwe voorstellingen. En als ze al niet nieuw waren dan had men vaak een voorstelling bewerkt waardoor ie op maat voor dit festival danwel het Nederlandse taalgebied gemaakt was.

Overigens het Internationaal StraattheaterFestival (kortweg ISTF) heeft een nieuwe frisse naam: MiraMirO. Een lekker bekkende en internationaal klinkende naam. En ik moet zeggen dat ik er al helemaal aan gewend ben. Maar dit terzijde.

MiraMirO speelt zich sinds een flink aantal jaren aan de rand van het te drukke centrum van Gent dat in deze periode ingenomen is door de Gentse feesten af. Een goede keuze. De meeste speellocaties zijn op het Spaans Kasteelplein en de St. Baafssite. Beiden een kleine tien minuten lopen van hartje centrum. De keuze hiervoor werkt heel goed want veel bezoekers en dat zijn er behoorlijk veel komen allemaal speciaal voor het straattheater. De locatie is simpel maar werkt. En tuurlijk is er ook voorzien in toiletten en lekkere biertjes.

Op deze locatie waren voorstellingen te zien van o.a. Oko Sokolo, Bash streettheatre, La Guardia Flamenca met hun nieuwste voorstelling Un Poco Carmen (wereldpremière), Les Goulus, Morgan Cosquer met Olé (slechts een act van 8 minuten), La Chouing met Plume (trash straattheater), Maza Loco, Pol & Freddy, workshops van de Circusplaneet, Cie Joe Sature, Délit de Façade en Dujoli Cirkus.

Kamchàtka La Guardia Flamenca La Chouing - Plume

Natuurlijk wil en moet het festival zich ook nog wel een beetje in de binnenstad laten zien (ze zijn per slot van rekening toch onderdeel van de Gentse feesten). Hoewel de speellocaties in het centrum te wensen overlaten, het is te rumoerig en te druk, speelden een aantal groepen toch op het Emile Braunplein en Bij de Sint Jacobs. Eén van de groepen die daar figureerden was Kamchàtka. Een nieuwe, heel eigenzinnige groep acteurs/mimespelers gekleed in donkere sombere kleding waarbij eenieder een koffer draagt. Wat ze doen is nauwelijks te beschrijven. Het komt erop neer dat ze vaak één werden met het publiek zonder ook maar een woord te spreken. En dit keer op keer in volkomen verschillende situaties (geen voorstelling is hetzelfde). Poetisch. Uniek. Heel bijzonder.
Het is dan ook niet vreemd dat dit gezelschap tot prijswinnaar uitverkozen werd van de Grote Prijs MiraMirO, een ”wedstrijd” tussen acht kwalitief goede straattheatergroepen.

Wedstrijden op dit gebied zijn en blijven altijd vreemd vind ik (’t is alsof je appels en peren met elkaar vergelijkt). Niettemin, ik kon me heel goed vinden in deze uitslag. Ik hoop dat dit gezelschap in 2009 Nederland veel aan zal doen! Boek nu beste festivaldirecteuren!

Maar er waren meer bijzondere voorstellingen. Wat te denken van Opera Pagaï met Safari Intime. Gluurtoneel in een prachtige authentieke wijk (Malem). Een heerlijke wandeling waarbij je jezelf soms afvroeg wat geacteerd en wat nu “echt” was. Gluren bij de buren (met het verschil dat het nu gelegitimeerd was).

Morgan Cosquer - Olé Osmosis - Alhambra ContainerStudio Orka - De legende van de Woestendam

Osmosis Cie, het gezelschap van Ali Salmi, is de laatste jaren een regelmatige gast van dit festival. Geen wonder want deze danser/choreograaf maakt prachtige voorstellingen. Niet altijd even gemakkelijk maar ook dat is straattheater. Deze keer kwam hij met het project Alhambra Container, een choreografie van drie dansers, drie heftruck en drie containers. Een erg niet alledaagse combinatie met als onderwerp de vluchtelingenproblematiek. Een indrukwekkende multi-media performance van  circa een uur was het gevolg. De voorstelling speelde op het St. Pietersplein, een eindje lopen vanaf het hectische stadscentrum. Helaas was het op geen van de vier speelavonden (om 23 uur) druk bij de voorstelling. De reden? Het onderwerp, tijdstip, locatie? Ik weet het niet. Degenen die er wel waren hoeven geen spijt te hebben.

Het gehele festivalprogramma (ruim dertig voorstellingen) bespreken is onmogelijk. Toch wil graag nog even Studio Orka uit Gent noemen. De afgelopen twee jaren maakten zij Lava, een bodemonderzoek en Mijnheer Porselein. Beiden voorstellingen waren dacht ik ook op een aantal Nederlandse festivals  (o.a. Cultura Nova, Boulevard, Oerol, Reuring Purmerend en Festival aan de Werf) te zien. Studio Orka is dus ontdekt door de Nederlandse programmeurs. En da’s maar goed ook want ze hebben met De legende van van de Woestendam weer zo’n juweel(tje) van een voorstelling gemaakt. Meer verklap ik niet. Studio Orka mag je niet missen!

Tot zover dit sfeerverslag. Zin in meer internationaal straattheater van een zeer hoge kwaliteit? Reis dan af naar Hasselt (B). Do 7 t/m zo 10 augustus. Het meeste is gratis.

Kijk voor meer informatie op:

MiraMirO
Kamchatka

Les Goulus

Pol & Freddy

Osmosis Cie

Studio Orka

Straattheater.net  (veel verslagen van MiraMirO)
Theater op de Markt

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.