Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 22 November 2008 at 5:57 pm

Leoni heeft lef

Leoni jansen Leoni Jansen Leoni Jansen
Door Suzan Vermeulen met foto's van Berbera van den Hoek

Dat Leoni Jansen niet voor een kleintje vervaard is, is duidelijk. Waar vele artiesten van haar kaliber zich laten leiden door commerciële successen, volgt zij haar hart. Met onverwachte keuzes, bijzondere samenwerkingsverbanden en veel persoonlijke inbreng weet Jansen haar publiek steevast te verrassen. ‘Don’t be late for your life’ was het motto van haar vorige cd en in dat kader was ze de afgelopen twee jaar in de theaters te zien en te horen met de concertreeks Heartstrings & Loose Ends. In 2007 bracht Leoni nog een cd uit met Les Frères Guisse, maar op 15 november 2008 kreeg Heartstrings & Loose Ends een lang verwacht vervolg. Haar nieuwe (dubbel)cd, met de prachtige titel Second Wind, werd in aanwezigheid van vakbroeders, familie, vrienden en bekenden door Jan Douwe Kroeske aan Leoni uitgereikt.


“Ik heb het eindelijk gedurfd!” verklapt Jansen aan de aanwezigen die in koffiehuis KHL genieten van heerlijke appeltaart. “Ik heb jaren getwijfeld, maar het nu eindelijk gedaan.” Ze zwaait met haar dubbelcd en licht toe: “Dit is eindelijk een ode aan mijn oude liefdes! Bob Dylan, Jimi Hendrix en al die andere grootheden. Met deze muziek is het allemaal begonnen en ik ben er altijd van blijven houden.” Jansen begint de middag met haar versie van Big Yellow Taxi en krijgt de lachers op haar hand als ze vertelt dat ze het refrein vroeger fonetisch zong. ‘Maar dat maakte niet uit. Het gevoel blijft hetzelfde!’.

Leoni Jansen Leoni Jansen band Onno Krijn

Second Wind bestaat uit twee cd’s die heel toepasselijk zijn onderverdeeld. CD 1 heeft de titel ‘Old Friends’ en bevat, naast Big Yellow Taxi, klassiekers als Jolene, Suzanne, Both Sides Now en Scarbourough Fair. Het hele album werd geproduceerd door Leoni’s levenspartner Onno Krijn, die ook voor alle arrangementen tekenden. Een ‘match made in heaven’. Met Leoni’s volle, warme stemgeluid en fantastische interpretatie krijgen deze bekende songs een nieuwe lading. Verrassend is de samenwerking met Janne Schra van Room Eleven in Angel from Montgomery.

Het tweede schijfje staat in het teken van ‘New Friends’. Wederom prachtige, reeds bestaande nummers, die allen gemeen hebben dat Jansen hen nooit eerder zong. Zij worden aangevuld met twee eigen stukken,  die Leoni samen met Jeroen Kramer schreef: het titelnummer Second Wind en Never Come Back To You. Opvallend aan ‘New Friends’ is verder het opgewekte Zuid-Afrikaanse duet ‘Ja Gesé’ met Chris Chameleon, die helaas niet bij de presentatie aanwezig kon zijn. Lesley van der Aa was er echter wel en zij ondersteunde Leoni, met haar loepzuivere stem, in het intieme ‘She Don’t Like Roses’, samen met violiste Esther Apitulae. Op het schijfje zijn verder ook Olec Fateev en De African Mama’s te horen.

De naam van de cd is tevens de titel van het mooiste nummer. Jansen heeft heel wat te vertellen en vat het allemaal samen in deze luchtige, maar zeer betekenisvolle song. ‘Just when you think you can’t go on, that second wind is gonna come…’ Second Wind is een tweede kans. Een tweede stap in het leven dat je (eindelijk) in eigen hand neemt. Wat ons betreft is Leoni Jansen nooit weggeweest en kenmerkt deze cd zich niet als tweede kans, maar wederom als pure vakmanschap en passie. ‘If you don’t beat that drum, that song ain’t gonna move.’ Leoni heeft die beat, dat staat vast.

website Leoni Jansen

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.