Categorie: VERWACHT

Woensdag 12 November 2008 at 8:57 pm

Erik Mesie maakt programma Night of the Proms compleet

OOK LIVE, SIMPLE MINDS, SINEAD O’CONNOR, MIDGE URE EN HARLEM GOSPEL CHOIR IN ARNHEM EN ROTTERDAM 

Vanaf zaterdag 15 tot en met 22 november is de show traditiegetrouw te zien in Rotterdam, maar op 14 november komt de Night of the Proms voor het eerst naar het Gelredome in Arnhem. Dit jaar wordt groots uitgepakt! Niet alleen zijn de beste acts gestrikt en zijn er filmbeelden en -muziek van de nieuwste film van James Bond, er is ook voor het eerst balletmuziek met dans.          

Begin jaren tachtig maakte Erik Mesie furore als zanger en gezicht van de band Toontje Lager (‘Net als in de film’, ‘Ben jij ook zo bang’, ‘Zoveel te doen’ en ‘Stiekem gedanst’). Het album ‘Stiekem dansen’ kwam in 1983 binnen op de tweede plaats in de hitlijsten, meteen onder ‘Thriller’ van Michael Jackson. Na het uit elkaar gaan van de groep in 1985 ging Erik Mesie solo verder, met twee albums en hitsingles als ‘Zonder jou’ en ‘Zonneschijn’ als resultaat. Sinds enige tijd bevaart hij de wateren van de Nederlandstalige popscene met een gloednieuwe band die van elk live-optreden een waar feest maakt.

Het succesverhaal van Live leadzanger/frontman/gitarist Ed Kowalczyk, leadgitarist Chad Taylor, bassist Patrick Dahlheimer en drummer Chad Gracey begint in 1991. Het heeft hen inmiddels acht albums, goed voor een totale verkoop van meer dan 20 miljoen cd’s, fans over de hele wereld en omvangrijke wereldtournees opgeleverd.  Enorm grote successen komen van het album ‘The Distance To Here’ (1999) zoals ‘The Dolphin’s Cry’, ‘Run To The Water’ en ‘They Stood Up For Love’ . In het nieuwe millennium groeit de ballad ‘Overcome’ in de weken na de aanslagen op de Twin Towers uit tot de allergrootste hit van Live. Op het album ‘Birds Of Pray’ (2003) kiest de band opnieuw voor onvervalste rock. Opener ‘Heaven’ wordt als single wederom een hit. In 2004 verschijnt het verzamelalbum ‘Awake (The Best Of Live)’. Het jongste Live-album, ‘Songs From Black Mountain’, dateert van 2006 en maakt indruk met ondermeer de hitsingle ‘The River’. Een constante bij Live zijn de solide en onverslijtbare songteksten waarin Kowalczyk heel vaak zijn persoonlijke en spirituele interesses tot uiting brengt. “Als songwriter wil ik tijdloze liedjes schrijven die zeer lang bij de luisteraars blijven hangen”, zegt hij daarover. “Eén van de redenen waarom we al zo lang zoveel trouwe fans hebben is dat zij nuances blijven vinden in onze songs”. Nieuwe nuances zullen zij ongetwijfeld ook ontdekken wanneer Live zijn grootste hits onder begeleiding van het symfonisch orkest Il Novecento vertolkt op Night of the Proms.  

Jim Kerr en Charlie Burchill, oprichters van Simple Minds, waren eerder al, in 1997 en 2002, de grote publieksfavorieten op de Night of the Proms. In een recent onderzoek onder Night of the Proms bezoekers bleek dat Simple Minds nog steeds hoog op het verlanglijstje staat. Jim en Charlie bleven contact houden met het Night of the Proms team sinds hun eerste optreden in 1997. Toen ze te kennen gaven dat ze graag hun 30-jarig bestaan wilden vieren met een derde reeks optredens op de Proms, aarzelden de producenten geen moment om ze opnieuw te boeken. Uiteraard met een andere keuze uit hun reportoire, al zullen de klassiekers “Belfast Child” of “Alive and Kicking” niet kunnen ontbreken. Een unieke kans voor wie hen nooit eerder live meemaakte en een onvergetelijk weerzien voor alle anderen. 

Sinéad O’Connor is een naam die vaker opduikt in de verlanglijstjes van de Night of the Proms- bezoekers. De in een voorstad van Dublin geboren zangeres kende eind jaren tachtig haar eerste successen met ‘Mandinka’ en ‘Troy’. In 1990 brak ze wereldwijd door met ‘Nothing Compares 2 U’, oorspronkelijk een song van Prince maar een echte popklassieker geworden in haar versie. Bekendheid verwierf ze niet alleen met haar muziek maar ook door haar verschijning met kaalgeschoren hoofd, haar turbulente levensloop en haar rebelse standpunten over de kerk en de plaats van de vrouw in de maatschappij. Dat ze de controverse niet uit de weg gaat, wordt ook in in haar latere muziek gereflecteerd. In een brede waaier aan stijlen zijn religie en spiritualiteit als onderwerpen nooit veraf. 

Na haar debuutplaat ‘The Lion And The Cobra’ (1987) werden van ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ (1990) 7 miljoen exemplaren verkocht. Daarna verschenen ‘Am I Not Your Girl’ (1992), Universal Mother (1994), het Best Of-album ‘So Far’ (1997), ‘Faith And Courage’ (2000), ‘Sean-Nós Nua’ (2002, een mini-album met Keltische traditionals in een eigentijds jasje), ‘She Who Dwells In The Secret Place Of The Most High Shall Abide Under The Shadow Of The Almighty’ (2003), ‘Collaborations’ (2005), ‘Throw Down Your Arms’ (2005, een reggae-album) en vorig jaar ‘Theology’, een album met een religieus geïnspireerde oproep tot vrede. 

Vorig jaar al werd Sinéad gepolst voor deelname aan Night of the Proms. Andere verplichtingen in haar agenda zorgden er echter voor dat ze in 2007 niet kon worden gecontracteerd, maar meteen werd de mogelijkheid voor 2008 opengehouden.  

Uit het repertoire van Sinéad O’Connor zal zeker ‘Troy’ worden vertolkt, een van die zeldzame parels die bijna geschreven lijken te zijn voor uitvoering op Night of the Proms. Uiteraard zal ook haar wereldhit ‘Nothing Compares 2 U’, een meezinger voor iedereen, niet ontbreken.  

Night of the Proms doet dit jaar geen beroep op het koor Fine Fleur, maar zoekt met het Angels In Harlem Gospel Choir andere horizonten op. Het energieke gospelkoor is opgericht in 1986 door Allen Bailey die werkte met o.a. Michael Jackson, The Commodores en Prince en het idee kreeg voor zijn koor nadat hij in de Cotton Club in Harlem een viering had bijgewoond ter ere van Martin Luther King. Met het allerbeste zangtalent uit de New Yorkse zwarte kerken tracht hij sindsdien mensen overal ter wereld dichter bij elkaar te brengen via de gospelmuziek.   

Het koor deelde het podium met o.a. Paul McCartney, The Chieftains, Diana Ross, Jimmy Cliff, Cindy Lauper, André Rieu, Elton John, Razorlight en... U2. Het was trouwens Bono die het koor de naam "Angels in Harlem" meegaf. In 2004 trad het gospelkoor op met Bono en U2 in het Rockefeller Center in New York.  

Het Angels In Harlem Gospel Choir is een koor dat niet alleen ‘rockt’, maar op Night of the Proms ook op een bijzonder unieke manier gospel met klassieke muziek zal combineren. "The Harlem Gospel Choir are tremendous!", zei Elton John na hun optreden op het feest voor zijn 60ste verjaardag. Dat zal het Night of the Promspubliek dit najaar alleen maar kunnen beamen.   

Wie ooit de komische sopraan Natalie Choquette op de Night of the Proms heeft gezien (1999) zal ook onder de indruk zijn van Igudesman & Joo. Het tweede duo op het programma dit jaar wordt namelijk gevormd door Aleksey Igudesman en Richard Hyung-ki Joo. De twee werken al samen sinds ze elkaar op 12-jarige leeftijd ontmoetten aan de Yehudi Menuhin School. Geïnspireerd door Menuhin droomden ze er beiden van om klassieke muziek naar een groter publiek te brengen. Vandaag, zovele jaren later, pakken ze in de voetsporen van sterren als Victor Borge, Dudley Moore en zelfs Glenn Gould uit met een baanbrekende show die in geen enkele categorie onder te brengen valt en lokken ze het publiek door humor te koppelen aan muziek. 

Midge Ure, bekend van Ultravox, mede-oprichter van Band Aid en inspirator van Live Aid en Live8, is dit jaar de leider van de Electric Band op de Night of the Proms. Hij vervangt John Miles, die net als in het verleden mee op tournee gaat met Tina Turner. Midge Ure was in 2005 al te gast op de Night of the Proms in Duitsland. Uiteraard zal hij zijn grootste hit 'Vienna' vertolken met het symphonieorkest Il Novecento.

Net als de vorige jaren programmeert Night of the Proms opnieuw filmmuziek. Dit jaar wordt wonderbaarlijke muziek en filmbeelden uit de prachtige films van James Bond vertolkt. Night of the Proms krijgt de toestemming om in absolute avant-première ook beelden van de allernieuwste James Bond film te tonen. “Quantum Of Solace” wordt op 5 november in de bioscopen verwacht, maar wie zolang niet kan wachten kan al fragmenten van de film tijdens Night of the Proms zien.  

Eén van de klassieke werken op het programma van Night of the Proms dit jaar is het Adagio uit het ballet ‘Spartakus’ van Aram Katsjatoerjan. Bij de uitvoering ervan zal het publiek kunnen genieten van de ballerina Katchiri Feys. De 18-jarige volgde een opleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen. 

www.notp.com  

Night of the Proms 2008

Gelredome Arnhem

vrijdag 14 november  

Ahoy Rotterdam

zaterdag 15, woensdag 19, donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 november.  

Entree Arnhem van € 26 tot € 42,50, excl. servicekosten; Rotterdam van € 21 tot

€ 43,50, excl. servicekosten.

Kaartverkoop door Tele Ticket Service 0900-4500045 (45 cpm) en via www.notp.comwww.livenation.nl 0900-3001250 (45 cpm) en de Ticket Service voorverkoopadressen.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.