Categorie: POP-ROCK, MUZIEK

Zondag 09 November 2008 at 11:26 pm

Gothic en fantasyfestival in Amersfoort zeer geslaagd

Nox Obscura Nox Obscura Nox Obscura
Tekst en beeld van Henry Krul

Ik had er nog nooit van gehoord en kwam het toevallig tegen toen ik de site van het lokale Poppodium De Kelder checkte. Het festival, dat een nieuwe naam heeft, omvat o.a. een gothic- en fantasybeurs, en werd voor het eerst in Amersfoort gehouden. Het programma met beurs, workshops, theater en de nodige optredens van bands sprak me wel aan.

Die zaterdag ging ik naar de prachtige industriële locatie t.w. de (voormalige) ijtuigenloods/wagenwerkplaats, gelegen achter het centraal station van Amersfoort.

De loods waar de spoorrails nog doorheen lopen is monumentaal en groot. Kaal echter geenszins. Een enorme beurs met misschien wel 100 kramen bestreek een groot deel van de ruimte. Ik keek echt m’n ogen uit. Prachtig was het enorme aanbod en diversiteit van handelswaar. Attributen uit de riddertijd, enorme gothic-(hoepel)jurken, heel veel sieraden, accessoires, een echte Engelse kraam met heerlijk ogende fudges, stoere schoenen, hoeden, poppen, cd’s, circusattributen. Alles wat je misschien verwachtte of niet; het was er allemaal.
En het zag er allemaal ook nog eens zeer mooi en verzorgd uit.
Leuk was dat tussen al die opgestelde kraampjes ook nog eens de mogelijkheid was om her en der workshops te volgen. Druktechniek, zandschilderen, sieraden maken, jezelf als gothicmodel laten fotograferen. Er was volop keus.

Daarnaast, voor mij als niet specifieke gothic- danwel fantasykenner, waren er ook nog de optredens van de bands, Abe de verhalenverteller, een theateract en diverse demonstraties.
’s Ochtends om 11 uur, het festival was nog maar amper begonnen, trad Shirayas Dream op. Deze Duitse tweemans formatie bestaat uit de klassiek geschoolde mezzosopraan Anna Aliena en componist Oliver Höhne. Met hun liedjes over droomwerelden en verre bestemmingen zetten al meteen de toon. Veelbelovend. Gedurende de gehele dag volgden, naast de dj’s die de korte pauzes opvulden, groepen met namen als Transentience, Misery, Embolus, Qntal en Omnia.

Nox Obscura Nox Obscura Nox Obscura

En eerlijk is eerlijk. Ik vond het allemaal zeer de moeite waard. Kwa muziek maar ook kwa presentatie.
Opvallend vond ik wel weer dat veel bezoekers van het festival niet eens zozeer speciaal voor de muziek kwamen. Meestal was het voor het podium niet erg druk.
Volgens mij is het voor de reguliere bezoeker van dit soort evenementen vooral de lol om gelijkgestemden te treffen. Dit uit zich dan ook vooral door hoe prachtig mensen gekleed zijn. Ook hier keek ik mijn ogen uit. Elfen, piraten, ridders, Dickensfiguren en traditionele gothics (wat dat ook mogen zijn); ze waren er allemaal. Van klein tot groot en jong en oud.

Echter, zoals ik al zei kwam lang niet iedereen voor muziek. Uitzondering hierop was het optreden van Omnia. Deze groep die op veel authentieke instrumenten prachtige Keltische muziek speelt en ook al verschillende cd’s op haar naam heeft staan, trok heel veel toehoorders. En terecht.

Mijn eerste kennismaking op de zaterdag was me goed bevallen en smaakte naar meer (de afterparty heb ik overgeslagen). Het gevolg was dat ik zondags nog maar even ben gegaan.
Ik kan iedereen die nieuwsgierig geworden is zeker dit festival aanraden. Ga alleen, met vrienden of met je gezin.

Kernwoorden zijn: zeer ontspannen sfeer, mogelijkheid tot meenemen van consumpties (dit doe je natuurlijk niet overvloedig want de consumpties aldaar zijn zeer betaalbaar), zeer betaalbare entree, een verrassing voor oog en oor. Gaan!

www.myspace.com/shirayasdream
www.omnia-neocelt.nl
www.transentience.com
www.misery.nu
www.embolus.nl
www.qntal.de
www.nox-obscura.nl
www.vana-events.nl

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.