Categorie: POP-ROCK

Dinsdag 04 November 2008 at 9:47 pm

Heather Nova toont vormbehoud in uitverkocht Paradiso

Heather Nova Heather Nova Heather Nova
Door Aukje met archieffoto's van Berbera van den Hoek 
Gezien in Paradiso op 26 oktober

Een volle zaal, gedempt licht. Gejoel als de kleine en iele Heather Nova met een akoestische gitaar achter de met kunstbloemen versierde microfoon plaatsneemt. Stilte (behalve bij de bar) als ze zingt: “I don't know if I took a wrong turn, 'cause the birds don't fly low like they used to. The water's rising but I'm bone dry, and I don't come for you like I used to.” 

Haar stem vult de zaal, haar teksten vinden een luisterend oor. Halverwege het nummer krijgt ze gezelschap van haar band. Een stoere drummer met cowboyhoed, een roodharige bassist en een blonde langharige gitarist. Het sfeervolle en kwetsbare nummer 'Ride', ook het openingsnummer van haar nieuwe album 'The Jasmine Flower', neemt een rockende wending. Het is representatief voor de rest van de avond. Kwetsbaarheid versus stoerheid met als constantie de smachtende sensuele stem van Heather Nova.


Heather Nova werd in 1967 geboren op Bermuda. Ze kreeg muziek met de paplepel ingegoten en vertrok naar Londen om jacht te maken op een platencontract. Die veroverde ze, waarna ze na haar eerste psychedelische album 'Glow' (1993) doorbrak met haar tweede meer toegankelijke album 'Oyster'.

Inmiddels is ze toe aan haar achtste studioalbum, 'The Jasmine Flower'. In tegenstelling tot de vorige cd's een plaat vol intieme nummers, waar ze grotendeels wordt begeleid door alleen akoestische gitaar. Kwetsbaar, maar voor sommige fans saai. De nummers lenen zich ondanks die 'saaie' intimiteit voor een avondje rocken op het podium. En dat is fijn, want anders werd het misschien wel écht saai.

De keuze voor een band geeft de avond de nodige power. Ze laveert samen met hen tussen haar vele albums waardoor iedere vroegere of latere fan aan zijn trekken komt. Typerend voor Heather Nova is haar smachtende stem die zich vaak in de hoge regionen bevindt. En altijd is ze daar indrukwekkend loepzuiver. Zelfs bij het hoge 'Island' van het album 'Oyster' waar ze haar hele lijf schrap moeten zetten om de hoge tonen te halen. Maar het lukt haar, elke keer weer, want dit nummer wordt bijna altijd gespeeld tijdens een liveconcert.

Ze varieert met oude en nieuwe nummers, zoals het saaie 'Heart and Shoulder' ('Siren'), het kwetsbare 'Heal' ('Oyster'), het bekende en lekkere nummer 'Walk this World' ('Oyster') en de simpele maar prachtige ballad 'Fool for you' ('Storm') waarbij ze plaatsneemt achter het keyboard. Tijdens de avond wordt nog een video geschoten voor de nieuwe single 'Alway Christmas', waarbij het opvalt dat ze voor het eerst naar de sologitarist lacht. Heather Nova is een serieuze muzikant die op het podium staat om haar kunnen en songs ten gehore te brengen. Af en toe vraagt ze hoe het publiek gaat, maar verdere interactie is er niet, ook niet met de muzikanten. Aangezien we dat inmiddels wel van haar kennen, nemen we dit voor lief.

Doordat er weinig wordt verteld aan het publiek speelt ze in verhouding veel nummers én een lange set. Na een lange pauze met veel gestamp en gejoel komt ze terug voor een toegift waar ze nog de nodige nummers speelt. Wat dat betreft geeft ze het publiek waar het voor gekomen is. Veel variatie en veel Heather Nova. Op een avond vol poprock, afgewisseld met akoestische begeleiding ('Beautiful storm') geeft ze een kwalitatief goed optreden, zoals je mag verwachten van een Heather Nova. Ze bewijst wederom een ervaren rasmuzikante te zijn, die het publiek graag geeft waar het voor komt. Op een serieuze manier, dat wel, maar dat hoort nu eenmaal bij haar.

http://www.heathernova.com/

http://www.myspace.com/heathernova

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.