Categorie: POP-ROCK

Maandag 05 Januari 2009 at 9:20 pm

A Metal Christmas in 013

Marcel Coenen Doro Pesch Mats Leven
Tekst en beeld Berbera van den Hoek en Maarten Grootendorst (klik voor vergroting)
Christmas Metal Symphony gezien in 013, Tilburg op 28 december 2008

Klassieke muziek en metal hebben meer overeenkomsten dan verschillen hoewel je dat op het eerste gehoor er niet uithaalt. Tijdens Classics in Rock in Ahoy in 2007 werd  voor de gelukkigen die hierbij waren al heel duidelijk dat klassiek en rock dicht bij elkaar komen.

Helaas heeft de organisatie de 2008 editie noodgedwongen moeten annuleren maar het Classics concept is terug! Op 28 december was het Christmas Metal Symphony spektakel in het Tilburgse 013. Enkele grootheden uit de metal, Chuck Billy, Mats Levén, Marcela Bovio, Doro Pesch, Russel Allan, Ian Parry, George Oosthoek, Johan Edlund en Floor Jansen waren uitgenodigd om ieder 2 nummers uit hun eigen reportoire te vertolken +  hun favoriete metal nummer onder begeleiding van de band en het Magnus Opus Rockestra 30-koppig orkest.

Metal in huiskamersfeer. 013 was omgetoverd in een intieme huiskamer in kerstsfeer, compleet met kerstbomen op het podium en gotische ramen geprojecteerd op de achtergrond. Tussen de nummers door is op schermen het kerstverhaal van Jonathan te zien. Het wordt verteld door Jan Bijlsma die omgetoverd is tot een heuse Scrooge. Joost van den Broek heeft de arrangementen geschreven en natuurlijk maakt hij naast Koen Herfst, Marcel Coenen, Johan Van Stratum, Frank Schiphorst en Jeffrey Revet deel uit van de band die de toppers ondersteunen.

Chuck Billy Floor Jansen Doro Pesch Marcela Bovio

Mats Levén en Marcela Bovio bijten het spits af met een uitvoering van het Therion nummer Blood of Kingu. De rest van de avond passeren klassiekers uit het metal genre de revu. Van Judas Priest waar Matts Levén een uitvoering laat horen van 'Victim of Changes' via Ian Perry die het bekende 'Paranoid' van Black Sabbath en 'Enter Sandman 'van Metallica vertolkt.

Het is de avond van de gelegenheidsduo's. Er is al gesproken over  Mats Levén en Marcela Bovio maar ook Doro Pesch en Ian Parry doen het publiek Judas Priest vergeten met hun uitvoering van 'Breaking the Law' en ook Chuck Billy en George Oosthoek zijn erg goed op dreef met de Testament klassieker 'More than meets the Eye'. Floor Jansen staat na een sabbatical van een jaar van After Forever weer op het podium. Ze geniet er zichtbaar van en geeft aan dat het tijd wordt voor After Forever om weer te gaan optreden. Naast enkele After Forever hoogtepunten zingt ze samen met Doro 'All we are'. Ook Johan Edlund geheel in zwart gekleed met capuchon geeft met zijn bijzondere stem een eigen draai The Scorpions klassieker 'When the smoke is going down'.

Chuk Bille George Oosthoek Johan edlund Ian Perry Doro Pesch

Sympnony X is een progrock band met zanger Russell Allen die opera en klassieke invloeden niet schuwen in hun muziek. Het orkest speelt gedurende de avond niet met elke nummer mee maar het heeft de hoofdrol als zij een klassieke versie van Odyssey mogen laten horen. Een speciaal voor het orkest geschreven arrangement gebaseerd op het numer van Symphony X. Hier blijkt echt hoe dicht klassiek en metal bij elkaar liggen. Podiumpersoonlijkheid Russel Allen laat uiteraard zelf ook van zich horen met nog meer Sympnony X.  Daarna wordt er opgebouwd naar de grande finale. Een heel verrassende versie van de Phantom of the Opera.

De nummers zijn erg goed gekozen en het geheel knap opgebouwd van symfonische rock die uitgroeit naar de hele stevige metal voor de echte liefhebber. Alle smaken uit het stevige rock genre komen op deze manier voorbij en bedienen het hele publiek. Het Classics concept heeft zich wederom bewezen en het smaakt naar meer. Veel meer.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.