Categorie: DANS

Vrijdag 02 Januari 2009 at 10:31 pm

Groot Russisch Balletfestival neemt je even mee naar een andere wereld

Groot Russische Balletfestival Groot Russische Balletfestival Groot Russische Balletfestival
Door Chantal van den Boogaard met foto's van Tsjaikovky Perm Ballet

Sinds 2004 verzorgt Stardust Theatre grootse internationale balletvoorstellingen in de kerstperiode. Zo langzaam maar zeker kunnen we spreken van een traditie. Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert Stardust dit jaar het Russisch Ballet Festival. Het vooraanstaande Tsjaikosky Perm Ballet danst in het RAI Theater drie toonaangevende (kerst)balletten; Assepoester, De Notenkraker en Het Zwanenmeer.

Het Perm Opera- en Ballettheater werd in 1870 opgericht. Sindsdien heeft het een rijk repertoire opgebouwd van klassieke en eigentijdse werken met een accent op de opera’s en balletten van Pyotr Iljitsch Tsjaikovsky. Inmiddels is het Perm Tsjaikovsky Opera- en Ballettheater een van Rusland’s meest toonaangevende artistieke gezelschappen.

Dit jaar wordt het Festival geopend met de Nederlandse premiere van het ballet Assepoester.  Het ballet Assepoester (Cinderella) van Prokofiev, vindt haar oorsprong in Perm, in het theater daar van het Tsjaikovsky Perm Ballet. Prokofiev componeerde de muziek voor dit sprookjesballet in de Tweede Wereldoorlog in Perm en in het Tsjaikovsky theater werd Prokofievs muziek voor het eerst gespeeld en hadden de eerste repetities plaats voor dit ballet. De choreografie van dit ballet is in handen van Oleg Vinogradov. 

Groot Russische Balletfestival

Het ballet is in de basis klassiek maar heeft duidelijk moderne invloeden. Hier en daar heeft het zelfs wat cartooneske trekken. Zo dansen er in de keuken echte theepotjes en servies vrolijk met Assepoester mee. De decors en kostuums sluiten hierbij aan; ze zijn traditioneel qua vormgeving maar er is gekozen voor opvallen heldere kleuren.
De muziek van Prokofiev is geweldig. Muziek en dans zijn helemaal in balans bij deze voorstelling en staan in dienst van het verhaal.

De verhaallijn, van het alom bekende sprookje van Charles Perault, wordt op de voet gevolgd en is gemakkelijk te herkennen, zelfs voor de allerkleinsten.
Dit maakt Assepoester de familievoorstelling bij uitstek.

Naast Assepoester van Prokofiev worden Het Zwanenmeer en De Notenkraker van Pyotr Iljitsch Tsjaikovsky gedanst. Beide kerstballetten die in Rusland een traditie kennen van ruim 125 jaar.  Gelukkig mogen wij, hier in Nederland, deze traditie inmiddels delen.

Het Zwanenmeer vertelt het tragische verhaal van Prins Siegfried die van zijn moeder op zoek moet naar een bruid. Sigfried valt voor de beeldschone Odette die door Rothbart betovert is in een zwaan. De betovering kan alleen worden verbroken als Odette met haar geliefde trouwt. Siegfried belooft Odette met haar te trouwen maar door een list van Rothbart trouwt Sigfried met Rothbarts dochter Odile in plaats van met zijn geliefde Odette.
De uitvoering van het Tsjaikosky Perm Ballet telt maar liefst 48 zwanen. Dat is 16 meer dan de grootste Zwanenmeer versies van het Bolshoi en het Kirov Ballet. Deze uitvoering kreeg internationaal juichende kritieken. 

Groot Russische Balletfestival Groot Russische Balletfestival Groot Russische Balletfestival

Het meest bekende kerstballet is De Notenkraker en de Muizenkoning. Het is gebaseerd een vertelling van Hoffmann. Het verhaal gaat over Masha die voor kerst een Notenkraker cadeau krijgt in de vorm van een soldaat. In  haar droom wordt de soldaat Masha’s prins. Hij gaat de strijd aan met de muizenkoning en voert haar mee op een magische reis langs verre landen.

Choreograaf van deze voorstelling door het Tsjaikovsky Perm Ballet is Vasily Vainonen. Hij wil dat ook de jonge toeschouwers zijn uitvoering gemakkelijk kunnen begrijpen. Daarom heeft hij er een sprookjesachtig feest van gemaakt.
De prachtige muziek van Tsjaikovsky, de betoverende decors  en de geweldige dans maken dat je jezelf even in de wereld waant van Masha en haar prins. En daarmee maakt Stardust haar naam helemaal waar.

Nog slechts enkele dagen is het Tsjaikovsky Perm Ballet te zien in de RAI. Maar hopelijk zet Stardust haar traditie voort.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.