Categorie: POP-ROCK, JAZZ

Vrijdag 20 Februari 2009 at 09:09 am

A funky good time met Fred Wesley & The JB’s in Paard van Troje

Fred Wesley Fred Wesley Fred Wesley
Door Serge Julien met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Gezien Fred Wesley & The JB’s in Paard van Troje, Den Haag op 15 februari 2009.

“Fred! Hit Me!” In de hoogtijdagen van James Brown was dit een veelgehoorde kreet van de godfather of soul tijdens diens concerten als zijn nummers om een trombone solo vroegen. Voor de ware funkliefhebbers staat de naam Fred Wesley net als die van saxofonist en collega Maceo Parker synoniem met James Brown. Niet alleen heeft de trombonist in de band gespeeld van Brown maar tevens was hij arrangeur, producent en voornaamste componist in diens collectief.

Naast Brown als werkgever heeft Wesley ook zijn bijdragen geleverd aan talloze grootheden waarvan ondermeer George Clinton en diens Parliament en Funkadelic projecten, Bootsy Collins, Ray Charles en Randy Crawford. In 1978 sluit hij zich aan bij The Count Basie Orchestra waarmee de eerste stappen richting jazz worden gezet. Tien jaar later neemt hij zijn eerste jazz album op. Wesley’s werk wordt nog steeds gesampled door hedendaagse artiesten.

Fred Wesley Fred Wesley & JBs Fred Wesley

In het Paard van Troje treedt de in Columbus, Georgia geboren Wesley op met zijn zes man sterke JB’s die de funk verspreiden in een vrolijk dik anderhalf uur durend concert. Overwegend strakke funkjams in de beste James Brown traditie waarin de afzonderlijke bandleden ruimschoots de ruimte krijgen om te soleren. 

Tijdens het optreden wordt duidelijk hoe groot de invloed van de man is geweest tijdens de jaren met Brown. De herkenbare puntige en precieze blaaspartijen zijn een genot om naar te luisteren. Natuurlijk ontbreken dan ook geen composities als Pass The Peas en We’re Gonna Have A Funky Good Time maar ook man’s eigen Bop To The Boogie en We’re Gonna Have A Houseparty staan garant voor zwaaiende armen. Een keer wordt er tijdens de funkexplosie gas teruggenomen met de ballad In Love om vervolgens de remmen weer los te gooien.

Fred Wesley & JB's Fred Wesley & JBs Fred Wesley & JBs

In tegenstelling tot de volle zalen die Maceo Parker altijd trekt is het een beetje jammer dat er maar een slordige 400 man op het optreden afkomt want de sfeer is uitstekend en het plezier straalt ervan af. De inmiddels pensioengerechtigde Wesley speelt onverminderd strak en scherp, maakt grapjes, doet een paar danspasjes en krijgt het publiek volledig mee. Het zijn dit soort optredens waar het speelplezier voorop staat en iedereen gewoon zichtbaar geniet van de liefde voor deze vrolijke opzwepende muziek: funk! En Fred Wesley is als “world’s funkiest trombone player” een van de vooraanstaande architecten van het genre. “Fred! Hit Me One More Time!”

Band

Fred Wesley – Trombone
Gary Winters – Trompet
Theodore Arthur Jr.
Bruce Cox – Drums
Dwayne Dolphin – Bas
Peter Madsen – Toetsen
Reggie Ward – Gitaar

Websites

www.funkyfredwesley.com

www.myspace.com/fredwesley

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.