Categorie: JAZZ, NIEUWS

Woensdag 11 Februari 2009 at 08:44 am

JAZZ VIBES’ TWEEDE EDITIE: IN TEKEN VAN JAZZ & WORDS

Renske Taminiau

Foto Jan Anno Boonstra

De tweede editie van Jazz Vibes in Theater De Tamboer is volop in voorbereiding. De datum en het thema, Jazz & Words, staan vast. De programmering staat in de steigers. Op zaterdag 6 juni 2009 is Hoogeveen de bestemming van muziekliefhebbers uit het hele land. De debuuteditie toonde op juni 2008 aan dat een serieus geprogrammeerd jazzfestival ook voor de niet-kenners een lekker feest kan zijn: voor jong en oud en toegankelijk voor alle type mensen, een van de grote winstpunten van dit Tamboer-initiatief. Ook bleek uit die eerste editie dat er genoeg noordelijk talent is, ook zij zijn ruim vertegenwoordigd in de komende editie. Er wordt weer gemikt op zo’n 800 bezoekers.

Vanaf dit jaar bouwt Jazz Vibes haar programmering om een thema. Er is voor 2009 gekozen voor Jazz & Words,  een combinatie van jazz en aanverwante muziek en (gesproken) tekst – niet nieuw, wel spannend. In de programmering wordt gezocht naar de vele verschijningsvormen en kruisbestuivingen die er inmiddels in Nederland zijn. Ook muzikaal staan er speciale Jazz Vibes-combinaties op het programma, met mooie en onverwachte gelegenheidsformaties. Zoals bijvoorbeeld de noordelijke en- (inter)nationale samenwerking tussen drumnestor John Engels, pianist Joost Swart, de Spaans/Drentse trompettist Eduardo Blanco en de Belgische bassist en Chet Baker-veteraan Jean-Louis Rassinfosse. Engels en Rassinfosse werkten beiden jarenlang –onafhankelijk van elkaar met Chet Baker. 

Een blijvende leidraad in de programmering is de mix tussen gevestigde namen en aanstormend talent alsmede de focus op noordelijke musici en talenten. Eén van die talenten is de Drentse Anne Guus Teerhuis die onlangs het YPF Jazz Pianoconcours 2009 won, en in 2008 finalist was van de Dutch Jazz Competion (North Sea Jazz Festival).
Daarnaast is er een samenwerking met het Prins Claus Conservatorium, met daaraan gekoppeld een gratis toegankelijk middagprogramma en docenten die ’s avonds te zien zijn. Bovendien gaat Jazz Vibes op het internationale pad met conservatoriumstudenten.

In de themaprogrammering zijn inmiddels vastgelegd: Fay Claassen en Ilja Reijngoud, Het Wisselend Toonwkintet met Corrie van Binsbergen en schrijver Toon Tellegen, ster-in-wording Renske Taminiau, Groninger pianist en compositietalent Boelo Klat met Klatwerk3 en dichter Jan Glas, Drentse jazz van Martije Lubbers en Friese jazzy fado van Nynke Laverman. Verder wordt het middagprogramma evenals vorig jaar gevuld met workshops en masterclasses. Actuele informatie over Jazz Vibes is te vinden op www.jazzvibes.nl.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.