Categorie: NIEUWS

Dinsdag 29 Januari 2008 at 3:19 pm

Muziek verslaat de tijd in Time Project

Muziek verslaat de tijd in Time Project

De Oostenrijkse muzikant en componist Matthias Loibner werkt aan de muziektheatervoorstelling The Time Project die op Oerol 2008 in première gaat. De twintig muzikanten uit verschillende delen van Europa kwamen onlangs voor het eerst bijeen in Graz, Oostenrijk. Jos Thie en Kees Lesuis waren bij deze repetitie aanwezig en waren onder de indruk. De tijdbeleving uitgedaagd
The Time Project gaat over de tijd én over tijdloosheid, over het ‘nu’. We zijn zo gewend aan het leven met de tijd dat we er ons vaak door laten leiden. ‘De tijd vliegt’ is een gedachte die iedereen herkent, en dat wordt nog sterker met het klimmen van de jaren. Je kunt je niet eens voorstellen dat de tijd ook stil kan worden gezet. Matthias Loibner daagt die tijdbeleving uit in The Time Project. Hij werkt met muziekgroepen uit de vier windstreken van Europa. Ze spelen muziek van etnische minderheden: de Swami uit Zweden, de Occitaniërs uit Zuid-Frankrijk, de Roma uit Oost- Europa en de moslims in Griekenland. Alle bands spelen folkmuziek, gestoken in een modern jasje. Oude tradities ontmoeten het heden en dit leidt tot prachtige, vaak ambient muziek.

Een nieuwe Europese klank
Kees Lesuis: 'In The Time Project onderga je de muziek. Het is een unieke belevenis om in een octagone (achthoekige) opstelling je door muziek te laten omgeven. De vier bands staan rondom het publiek op vier podia. Zij spelen eerst hun eigen muziek maar uiteindelijk, binnen een uur en op een bepaald ritme (wat ook tijd is), valt alles samen. Matthias Loibner wil zo een nieuwe Europese klank maken.' Om dit muzikale concept visueel interessant te maken, heeft Oerol aan de Oostenrijkse initiatiefnemers voorgesteld om Jos Thie bij de eindregie te betrekken. Zoals het er nu naar uitziet zal ook de vormgeving door Nederlandse kunstenaars worden verzorgd.

In Situ
The Time Project wordt binnen In Situ, het Europese netwerk van theaterfestivals, gemaakt. Na de première op Oerol is de voorstelling ook te beleven op festival La Strada in Graz, Oostenrijk. Andere Europese festivals staan op de lijst voor 2008 en 2009. Het is voor het eerst dat er binnen het netwerk op zo’n intensieve manier wordt samengewerkt tussen de festivals. Kees Lesuis: 'Samenwerking is één van de redenen geweest om In Situ op te richten, maar het blijkt toch moeilijk te zijn om een internationale productie op stapel te zetten. Voordat deelnemende groepen elkaar goed kennen en er van een inhoudelijke kruisbestuiving sprake kan zijn, ben je wel een paar jaar verder. Die tijd ontbreekt nu eenmaal. Daarom hoop ik dat dit project als voorbeeld kan dienen.'

Over de deelnemers
De initiatiefnemer Matthias Loibner staat bekend als de Jimi Hendrix van de hurdy-gurdy (draailier). Hij werkt in verschillende duo’s en groepen waarin hij Indiase muziek maar ook muziek uit het alpengebied en de Balkan speelt.
De vier deelnemende muziekgroepen zijn Familha Art ¹s (Occitanië), Mitsoura (Roma), Palyrria (moslim/ Mediterrane muziek) en Hedningarna (Swami).

Meer informatie: www.oerol.nlReageer hieronder