Categorie: DANS

Vrijdag 25 Januari 2008 at 2:54 pm

Andrés Marin | Un noche en el Ultimo café

Andrés Marin
Andrés Marin
Andrés Marin

Door Terremoto met foto's van Hans Speekenbrink

Andrés Marín staat bekend als een van de belangrijkste vernieuwers van traditionele flamencostijlen. Met een vader die danste en een moeder die zong was Andrés al op jonge leeftijd in staat zijn artistieke expressie vorm te geven. Sinds zijn debuut in 1993 heeft Andrés de hele wereld bereisd als gastperformer en choreograaf in verschillende gezelschappen en shows. Hij trad op in theaters als Space Zero in Tokyo, de Komische Oper in Berlijn en het Maestranza Theater in Sevilla. Tot zijn meest vooraan staande optredens behoren zijn presentatie in de "Bienal de Arte Flamenco" in Sevilla, waar hij een soloptreden deed in het programma "Bailaores", zijn gastoptreden bij Manuala Carrasco in La Raíz del Grito, zijn deelname aan Het Slagwerk Percussion Festival waar hij een improvisatie deed met de vroegere drummer van Frank Zappa - Terry Bozzio - en de tablaspeler Zakir Hussain in de show Masters of Percussion in Amsterdam, en zijn samenwerking met het Metropole Orkest in de Vredenburg te Utrecht in een project van fusion tussen flamenco, jazz en de poëzie van Federico García Lorca. 

Andrés Marin
Andrés Marin
Andrés Marin

Hij is veelvuldig op tournee geweest in de Verenigde Staten met optredens in het Joyce Theater in New York, het Dance Umbrella Festival in Boston en in de Bay Area Dance Series in San Francisco. Andrés speelde een hoofdrol in het programma Triloga: Past, Present and Future, waar hij de toekomst van de flamenco dans voorstelde. Dit toegejuicht werk speelde met succes op het 15e Internationale Festival Madrid en Danza, de 12e Bienal de Arte Flamenco in Sevilla en het Flamenco Art Festival in Mons de Marsan. 

Andrés is ook leider en choreograaf van zijn gezelschap, waarvan zijn 1e werk is "Más allá del Tiempo" (Voorbij de Tijd). Hierin wordt het publiek op een reis gebracht die de eclectische mix van traditionele en unieke elementen van zijn buitengewone karakter onthult. Na het debuut in de Maison de la Danse in Lyon maakte het gezelschap een tournee door Europa gedurende het seizoen 2002 / 2003 met o.a. vier optredens in het Théâtre de la Ville in Paris, de 12e Bienal de Arte Flamenco in Sevilla.

Andrés Marin
Andrés Marin
Andrés Marin

"Mas allá del Tiempo" beleefde zijn première in de Verenigde Staten op het New World Flamenco Festival in Los Angeles. Hij keerde met zijn gezelschap terug naar de Maison de la Dance om het podium te delen met choregraaf Jiri Kylian en danser Bill T. Jones als onderdeel van Dance Celebration!, Live uitgezonden op Art Channel. In maart 2004 werd "Más Allá del Tiempo" opgevoerd samen met Tomatito op het Festival de Jerez. In sept ’04 was de première van zijn choreografie “Asimetrías” te zien op de Bienal van Sevilla en in november ‘05 daarna tevens in “Maison de la Danse” in Lyon en in Jerez in feb 06. Zijn productie: “Vanguardia Jonda” , waarvan de première 17 okt ’06 was te zien tijdens de Bienal in Sevilla, had uitmuntende lovende kritieken. Januari ’07 was deze productie ook te zien in Nederland, w.o. in het Nieuwe Muziekgebouw aan het IJ te A’dam.

In februari ‘08. trad hij met zijn Compañia op tijdens het jaarlijks terugkerende pretentieuze Flamencofestival te Jerez. Zo 26 oktober j.l. opende hij met zijn Compañia de II Flamenco Biënnale Nederland in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam met het programma “el Cielo de tu Boca”. Daar danste hij choreografieën, die hij nooit eerder danste en waarvan, TIJDENS DE WORKSHOP, gedeeltes / thema’s zullen worden behandeld 

Andrés Marin - website
Informatie over Andrés, en zijn studio / dansschool in Sevilla: www.andresmarin.es/estudio 

Andrés Marin - dans
José Valencia - zang
Salvador Gutierrez - gitaar
Juan Antonio Suarez - percussie
Pablo Suarez - piano
Reageer hieronder