Categorie: KLASSIEKE MUZIEK, VERWACHT

Maandag 06 April 2009 at 9:11 pm

Het nieuwe seizoen van het NBE start bij BBC Proms

2009-04/proms09_copy1.jpg 2009-04/nbe.jpg 2009-04/royal_albert_hall.jpg

NBE opent nieuw seizoen bij BBC Proms, werkt samen met Ashton Brothers, Abdelkader Benali en Maarten Altena, maakt portret van Dvorák en viert feest met Grieken

Het NBE opent het seizoen 2009/2010 met Louis Andriessens De Staat in de Royal Albert Hall in Londen bij de BBC Proms. Daarna houdt het NBE (Nederlands Blazers Ensemble) in oktober de verhouding tussen het Westen en het Midden-Oosten in de loop der eeuwen onder de loep in het programma Entführung!.  In november gaat het NBE met de Ashton Brothers op tournee in A Midsummer Night’s Dream, nieuw gecreëerd muziektheater gebaseerd op Mendelssohns toneelmuziek bij Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. Natuurlijk is er weer een Nieuwjaarsconcert op tv en in het Concertgebouw in Amsterdam.

In 2010 presenteert het NBE samen met Abdelkader Benali en Maarten Altena De Tapijtenweefster, een modern sprookje met Claron McFadden, Sabri Saad el-Hamus en ud-speler Driss El-Maloumi. Het programma Zeibekiko, met componist John Psathas, clarino-speler Manos Achalinotopoulos en slagwerker Vangelis Karipis, krijgt in maart 2010 een vervolg en in april presenteert het NBE een portret van de componist Antonín Dvorák. Tenslotte staat het NBE klaar om in mei 2010 op tournee te gaan naar China en onder andere te spelen op de Wereldtentoonstelling in Shanghai. 

Nederlands Blazers Ensemble
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n vijftig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE speelt muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. 

Naast de eigen Amsterdamse concertseries in het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan 't IJ verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert wat door de VARA op tv wordt uitgezonden. 

Het NBE zoekt graag de samenwerking met kinderen en jongeren. Jaarlijks ontwikkelen middelbare scholieren samen met NBE’ers voorprogramma's die aansluiten op de thematiek van NBE-concerten. Vooruitlopend op het Nieuwjaarsconcert speelt het NBE kindercomposities in het kader van de landelijke compositiewedstrijd. Onder het motto 'voor wie erbij was of erbij had willen zijn' startte het NBE in november 1999 het eigen cd-label NBELIVE. Dit label brengt elk jaar twee à drie registraties uit van bijzondere projecten. Dat blijft niet onopgemerkt: zo werd de cd Gran Partita in 2007 bekroond met de Edison Publieksprijs.  Meer weten?  NBE Website
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.