Categorie: FESTIVAL, JAZZ, KLASSIEKE MUZIEK, TERUGBLIK

Vrijdag 10 April 2009 at 09:58 am

Slide Factory Festival Rotterdam, in vier dagen honderden Trombones

Joe Alessi Tijdens het Slide Factory Festival Stefan Schulz SFF Rotterdam Jörgen van Reijen SFF Rotterdam

Door Dirk Verhulst met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Van 26 t/m 29 maart jl. stond Rotterdam voor de derde maal volledig in het teken van de trombone. De Doelen werd omgetoverd tot een ware `schuif fabriek` en zowel muzikanten als liefhebbers konden met volle teugen genieten van het brede muzikale aanbod. Het moge duidelijk zijn dat dit lange weekend alles betreffende de trombone aan bod kwam. 

Het Nieuw Trombone Collectief initieerde ditmaal wederom het Slide Factory festival. Deze 10 trombonisten, allen afgestudeerd aan het Rotterdamse Conservatorium, verenigden zich in dit collectief kort na hun afstuderen. Deze muzikanten spelen al jaren samen en tonen een fantastisch initiatief tot het organiseren van een internationaal georiënteerd trombone festival in deze havenstad.

Christian Lindberd Trombonist, Dirigent, en Componisttijdens SFF Rotterdam Michel Becquet als Dirigent Nils Wogram en Harry Watters tijdens SFF Rotterdam 2009

Na eerdere edities in 2005 en 2007 was het nu tijd voor een professionelere en meer volwassen uitstraling en organisatie. 4 Dagen lang stond alles in teken van dit prachtige instrument. Deze `schuiftrompet` (zoals velen hem noemen) kent zijn plaats in vele muzikale stromingen en genres, zo waren er dus bijvoorbeeld concerten van oude muziek, (hedendaagse) klassieke muziek, en natuurlijk jazz.

Vele grootheden van over de hele wereld bezochten Rotterdam om hun steentje aan dit festival bij te dragen. Onder andere Joe Alessi (VS), Stefan Schulz (DL), Michel Becquet (FR) Jörgen van Rijen (NL),Christan Lindberg (ZW) Nils Wogram (DL) en Harry Watters (VS) waren de grote namen van het festival. De eerste 4 muzikanten en tevens leraren namen allen hun klassen mee. 

Trombone leerlingen van Codarts met dirigent Ben van Dijk Het NTC met ook veel ruimte voor humor en gekte het NTC en Christan Lindberg als dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Hierdoor konden, er de week voorafgaand aan het festival, masterclasses in het Codarts georganiseerd worden, waarbij de leerlingen les kregen van de andere leraren. Deze week werd er onder leiding van Ben van Dijk een stuk ingestudeerd wat alle ruim 50 studenten op vrijdag gezamenlijk ten gehore hebben gebracht in de Grote Zaal van De Doelen.

Plein manifestatie met Gamalan groep Meer dan honderd trombonisten op het schouwburgplein Het Nieuw Trombone Collectief

Op de zaterdag van het festival trokken de studenten de stad in om passerend publiek te verleiden naar het Schouwburgplein te komen. Hier vond op het einde van de middag een groot pleinspektakel plaats. Er werd een stuk ten gehore gebracht door ruim 200 muzikanten, waaronder minimaal 100 trombonisten, een gamalan groep en een brassband. Een grote en swingende menigte was het resultaat.

Al met al was Slide Factory 2009 een groot succes, hierdoor wordt het in 2011 ongetwijfeld erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om een overtreffende trap te kunnen nastreven.
Reageer hieronder

Eén reactie

May Peters
May Peters ( E-mail ) (URL) - 15-04-’09 17:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.