Categorie: ALGEMEEN, DANS, JEUGD

Dinsdag 14 April 2009 at 07:41 am

Kunstbende Overijssel bulkt van het talent

Kunstbende Overijsel foto Henry Krul Kunstbende Overijsel foto Henry Krul 2009-04/kunstbende-2009-foto-henry-krul-137.jpg

Tekst en beeld Henry Krul

Op 27 juni vindt in De Melkweg in Amsterdam de landelijke finale van de Kunstbende plaats. Kunstbende, opgericht in 1991, organiseert jaarlijks een wedstrijd voor jong creatief talent tussen 13 en 18 jaar in Nederland. Naast de wedstrijd biedt Kunstbende ook workshops aan en verzorgt zij coachingstrajecten voor jongeren.

Nu, in het Paasweekend, lijkt 27 juni nog ver weg maar de tijd vliegt. Een paar weken geleden zijn de regionale voorrondes, 14 in totaal, begonnen.

Afgelopen zaterdag was het in Odeon De Spiegel in Zwolle zover. De voorronde van de provincie Overijssel. Vanaf 12.30 uur groeide de rij deelnemers en fans voor de deur van het theater.

 Kunstbende is populair en dat is ook niet gek. Want wie wil dat nou niet? Je talent op het gebied van dans, muziek, dj, theater, muziek, taal, film en expo op zo’n mooi podium tonen. Dat kan bij Kunstbende. De wedstrijd is laagdrempelig maar je moet wel durven. De meeste deelnemers lijken dan ook wel te weten waaraan ze beginnen. Plezier in je ding doen staat voorop maar je wilt toch goed voor de dag komen. En dat vergt voorbereiding. Dat de meeste kandidaten zich degelijk voorbereid hebben is ook wel te zien.

Kunstbende Overijsel foto Henry Krul Kunstbende Overijsel foto Henry Krul Kunstbende Overijsel foto Henry Krul
 

Vooral bij de meeste deelnemende dansgroepen en dat zijn er flink wat (dans kende maar liefst bijna 20 deelnemende groepen) wordt er veel werk besteed aan de aankleding. Kostuums, make-up; het moet allemaal kloppen. En dan noem ik nog eens de choreografie niet. En wat te denken van fashion (dit jaar voor het eerst in Zwolle). Prachtige creaties komen voorbij. Een aantal jaren geleden kende de categorie expo nog wel eens inzendingen met, met alle respect, “slechts” enkele foto’s. Nou dat is dus erg veranderd. Tegenwoordig is menige talentvolle en ambitieuze jongere niets teveel. Complete doordachte installaties waarbij men soms zelf “live” deel uitmaakt van die installatie zijn geen uitzondering. Daar is over nagedacht en tijd voor uitgetrokken. Respect!

Ja respect. Misschien een “modieus” woord maar bij Kunstbende wel heel terecht gebruikt. Ga maar eens bij onder anderen de discipline theater in je eentje met een minimaal decor op het grote podium van de prachtige Van der Reijdzaal staan. Ja, ze zijn er bij: jonge gasten die dit doen en hun indrukwekkende (solo)performance gerelateerd aan het jaarthema MACHT (over o.a.  Geert Wilders maar ook de afwas) doen.

Kunstbende Overijsel foto Henry Krul Kunstbende Overijsel foto Henry Krul Kunstbende Overijsel foto Henry Krul
 

Tot mijn spijt heb ik niets of nauwelijks iets van film en taal meegekregen. Best jammer. Het zijn interessante disciplines maar minder fotogeniek (want ik kom ook voor de mooie plaatjes…). Bovendien, en dat is een luxeprobleem, is het programma zo vol dat je telkens moet kiezen. Op maar liefst drie locaties is er gelijktijdig een programma. Graag zou ik alle deelnemers van een onderdeel eens naast elkaar leggen om te vergelijken; maar ik vind heel veel verschillende dingen leuk en dus lukt me dit niet. Fijn dat er diverse jurypanels zijn die deze klus op zich nemen. 

Ze hebben ’t niet gemakkelijk; de juryleden. Maar dit is een verdienste van het hoge niveau van de deelnemers.

Kunstbende heeft in het verleden grote namen als Krezip, Trijntje Oosterhuis, Sanne Vogel, Egbert-Jan Weber, Abdelkader Benali en Claudia de Breij voorgebracht.

En er zullen meerderen volgen. Daarvan ben ik overtuigd.

De editie in Zwolle met in totaal ca. 100 performances was een groot succes. De prijswinnaars van iedere discipline (kijk voor de winnaars op www.kunstbende.nl)  gaan door naar de grote finale op zaterdag 27 juni in Amsterdam. Mis dat niet!

See you there.

www.kunstbende.nl

www.muzerie.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.