Categorie: WERELDMUZIEK

Woensdag 15 April 2009 at 09:14 am

DABY TOURÉ. EEN NIEUWE STEM UIT WEST-AFRIKA

Daby Touré foto Hans Speekenbrink Daby Touré foto Hans Speekenbrink Daby Touré foto Hans Speekenbrink 

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Zanger/gitarist Daby Touré uit Mauretanië was al eerder in Nederland te horen tijdens Amsterdam World en het Dunya festival. Begin april was hij de laatste gast van de door World Connection georganiseerde World Sessions in Podium Mozaiek in Amsterdam. Touré heeft een geheel eigen mix van West-Afrikaanse muziek en Westerse pop gecreëerd die kan aanslaan bij een groter publiek. 

‘Dit is geen film,’ zei de in Parijs wonende Touré gekscherend tegen het nog zittende publiek waarna al snel de voetjes van de vloer gingen. Dat lukte hem met een drie man sterke band, analoog aan The Police. Toeval of niet, Touré heeft zich laten inspireren door de legendarische band.

‘Iemand liet me hun muziek op de walkman horen,’ vertelde hij tijdens het interview voorafgaand aan het optreden. ‘Ik ruilde meteen mijn horloge voor de cassette.’

Als inspiratiebronnen noemde hij ook Bob Marley en Touré Kunda, de Senegaleze groep waarin zijn vader speelde. In het filmpje voorafgaand aan het optreden vertelde hij hoe zijn vader hem verbood de muziek in te gaan omdat het een gevaarlijk en riskant beroep is. Het sterkte hem juist in zijn overtuiging dat toch te doen. En toen zijn vader hem uiteindelijk in het voorprogramma van Peter Gabriel zag optreden, was hij zeer ontroerd.

Daby Touré foto Hans Speekenbrink Daby Touré foto Hans Speekenbrink Daby Touré foto Hans Speekenbrink

Stereo spirit 

Het optreden van Daby Touré bewees dat hij de juiste beslissing had genomen. Ik had Touré al zien optreden tijdens het Dunya festival vorig jaar. Hij begon toen te spelen voor tien man maar omdat zijn energieke performance trok in combinatie met zijn  catchy songs meteen veel publiek. Binnen ’n mum van tijd stond het hele veld vol. Niemand die stil kon blijven staan!

De songs op zijn laatste album Stereo Spirit (2007. Real World Records)  heeft Touré allemaal zelf ingespeeld, niet alleen de gitaar maar ook bas, percussie en drums. ‘Omdat niemand precies kan spelen wat ik in mijn hoofd heb,’ zegt hij daarover. Live laat hij zich begeleiden door een Senegaleze bassist en een Franse drummer. 

Touré trapte af met Kebaluso, ook de openinsgtrack van Stereo Spirit. Hij speelde veel nummers van dit album zoals het mooie Banta en het explosieve Bibou. Touré liet zijn soms percussieve gitaarstijl door de zaal van Podium Mozaiek galmen om vervolgens percussie te spelen op zijn gitaar. Dat deed hij aan het eind van het optreden zelfs, zittend op zijn knieën. Erg sterk waren We don’t need, Setal en het prachtige Kiyé. De invloed van The Police was goed te horen in het intro van Yakaare. Ook de melodielijn van Message in a bottle was heel knap in een van zijn songs verwerkt.

Mauretanië, Senegal en Mali

Touré stamt uit een muzikale familie die vanuit Mali en Senegal in Mauretanië terecht kwam. Met Touré Kunda belandde hij op 18-jarige leeftijd in Parijs. ‘Mauretanië, Senegal en Mali hebben dezelfde cultuur, vroeger was het één groot rijk, alle mensen spraken dezelfde taal. Senegal en Mali zijn voor mij even dichtbij als Mauretanië,’ vertelde hij me na het optreden. ‘We hebben dezelfde cultuur, dezelfde manier van denken, dezelfde energie. Mijn grootvader komt uit Mali en verhuisde vandaar naar de Casamance, het zuiden van Senegal. Hij had vijf vrouwen die hem verschillende kinderen schonken. Die verspreidden zich over West-Afrika. Zo ook mijn vader. Daarom ben ik geboren in Mauretanië, een land waar weinig mensen iets van af weten. Sinds de onafhankelijkheid heeft de regering besloten niks naar buiten te brengen. Zo weten we niet eens wie onze president is.’

Touré zingt in de diverse talen van Mauretanië en Senegal, onder andere Wolof en Fulani. ‘Ik ben opgegroeid met de Fulani en de Wolof, daarom spreek ik die talen vlekkeloos. Als ik in het Wolof zing, is het omdat ik dat zo voel, het komt van binnenuit. Ik zing over mijn ervaringen in het leven, over de ontmoetingen met diverse culturen, hoe ik die kan begrijpen.’

World Connection

World Sessions

Podium Mozaiek
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.