Categorie: ALGEMEEN, NIEUWS

Zondag 19 April 2009 at 5:00 pm

Annie M.G. Schmidtprijs toegekend aan Dorine Wiersma voor Stoute Heleen

Dorien Wiersma wint Annie M.G. Schmidtprijs foto Hans Speekenbrink Dorien Wiersma zingt en begeleid zich op gitaar foto Hans Speekenbrink Dorien Wiersma wint Annie M.G. Schmidtprijs foto Hans Speekenbrink

Foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Dorien Wiersma wint Annie M.G. Schmidtprijs

In het Amsterdamse Theater Bellevue is vanmiddag de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van 2008 toegekend aan Dorine Wiersma voor Stoute Heleen. De prijs werd uitgereikt door de directeur-generaal van Cultuur en Media, Judith van Kranendonk, die minister Ronald Plasterk verving.

Volgens de jury is de tekst 'Scherp, grappig en exact, terwijl de melodie die tekst zeer adequaat ondersteunt'. De jury is volgens het rapport ook onder de indruk van het feit dat Wiersma het lied niet alleen zingt, maar ook zelf heeft geschreven. ,,We hebben met de hele jury smakelijk gelachen en geloven vast dat Annie hier ook veel plezier aan zou hebben beleefd'', aldus het rapport. De jury bestond uit Nico Knapper, Martine Bijl, Marnix Kappers, Robert Jan Stips en Renske Wels.

Vorig jaar won Wende Snijders de prijs voor haar lied De Wereld Beweegt. Eerder kregen onder meer Daniël Lohues (met Annelie), Jeroen van Merwijk (met Dat vinden de Jongens Leuk) de prijs. Het is de zeventiende keer dat de prijs werd uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is ingesteld om het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs - 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt - is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur. De jury bestond dit jaar uit Nico Knapper (voorzitter), Martine Bijl, Marnix Kappers, Robert Jan Stips en Rinske Wels. Zij kozen als beste theaterlied van 2008 Stoute Heleen van tekstschrijver, componist en vertolker Dorine Wiersma.

De middag in Theater Bellevue werd gepresenteerd door Hans van Willigenburg. Rob van de Meeberg, Martin van Dijk, Theun Plantinga en Victor Mentink brachten enkele nummers ten gehore uit de voorstelling ‘Meneer Dinges’, over Johnny en Jones (onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival). Na de prijsuitreiking door Judith van Kranendonk zong Dorine Wiersma haar winnende lied Stoute Heleen.

De vorige winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs: 

2007 - Wende Snijders met De wereld beweegt

2006 - Daniël Lohues met Annelie 

2005 - Jeroen van Merwijk met Dat vinden jongens leuk 

2004 - Freek de Jonge en Robert Jan Stips met Vergeet mij niet 

2003 - Lenette van Dongen en Erik de Jong (Spinvis) met Voor ik vergeet 

2002 - Jeroen Zijlstra met Durgerdam slaapt 

2001 - Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten met Tibetlied 

2000 - Maarten van Roozendaal met Red mij niet 

1999 - Alex Roeka met Noem 't geen liefde 

1998 - Kees Torn met Streepjescode 

1997 - Jurrian van Dongen, Martin van Dijk, Jenny Arean en Lucretia van der Vloot met Halleluja, Amen 

1996 - Jan Boerstoel, Marnix Busstra en Karin Bloemen met Geen kind meer 

1995 - Theo Nijland en The Shooting Part met Kaal 

1994 - Bram Vermeulen met Een doodgewone jongen 

1992 - Jan Boerstoel, Martin van Dijk en Jenny Arean met Iemand moet het doen 

1991 - Harrie Jekkers en Koos Meinderts met Terug bij af

Voor meer informatie over de Annie M.G. Schmidtprijs: www.amsterdamskleinkunstfestival.nl enwww.bumacultuur.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.