Categorie: MUZIEK, STRAATTHEATER

Zaterdag 25 April 2009 at 09:15 am

Mecanique Vivante en Ephemère sluiten Amsterdam Wereldboekenstad spectaculair af

Mecanique Vivante, foto Henry Krul Mecanique Vivante, foto Henry Krul Mecanique Vivante, foto Henry Krul
Tekst en foto's van straattheater specialist Henry Krul 

Afgelopen woensdag werd het evenement dat een jaar lang duurde t.w. Amsterdam Wereldboekenstad ’s avonds op de Kop van Java afgesloten met een optreden door Mécanique Vivante, Ephemère en poezie. 

Omdat ik verwachtte dat het zeer druk zou worden was ik ruimschoots op tijd aanwezig. Tijdens de opening van het Terschellings Oerol in 2006 vond een vergelijkbaar optreden plaats (destijds op de prachtig uitgestrekte Noordsvaarder) en was het namelijk bomvol.

Macanique Vivante foto Henry Krul Macanique Vivante foto Henry Krul Mecanique Vivante foto Henry Krul

Ik kende de Kop van Java niet maar ook hier was door de organisatie rekening gehouden met vele duizenden toeschouwers. Er was voorzien in toiletcabines, een drankstand, volop beveiliging en plenty ruimte.

Het spektakel zou om 21.30 uur beginnen maar druk wilde het niet worden.

Toen het uiteindelijk 21.30 uur was waren er pakweg een paar honderd toeschouwers. Een prachtige boot kwam aanvaren en de opvarenden sloten zich aan bij het aanwezige publiek. De zogenaamde VIP tribune. 

Franz Clochard, artistiek leider van Mécanique Vivante begon op zijn vernuftig instrument t.w. La Sirene te spelen. Uit de vier enorme sirenes die verspreid opgesteld stonden en prachtig uitgelicht waren klonk vervreemdende muziek. Ik kende het nog van de opening op het Oerolfestival. De herkenning voelde bijzonder.

Macanique Vivante foto Henry Krul Macanique Vivante foto Henry Krul Macanique Vivante foto Henry Krul

Na circa een kwartier kwam Het Nieuw Trombone Collectief naar voren om haar plek op de twee podia in te nemen. Andrew Peggie, de beroemde dirigent van het London Philharmonic Orchestra, nam zijn plek op een verhoging tussen het publiek in en het orkest barstte los. Soms met en soms zonder begeleiding van de loeiende sirenes. 

Toen een half uur verstreken was was er tijd voor poezie. Overigens niet alleen op dat moment want op het terrein stonden meerdere containers opgesteld met daarom projectieschermen waarop telkens prachtige spreuken voorbij kwamen. Hagar Peeters droeg een prachtige verhaal voor. O.a. gelinkt aan de plek waar we op dat moment stonden: het Java-eiland.

Daarna was het tijd voor groot spektakel. Drie percussionisten en Frans Clochard vervolgden met begeleiding van de 25 trombones van Het Nieuw Trombone Collectief het muzikale optreden. Met, en dat bleef niet onopgemerkt, prachtig spectaculair vuurwerk van het Franse gezelschap Ephemère. (Ephemère verzorgt jaarlijks o.a. het vuurwerk op Oerol, de Gentse feesten en dit jaar ook in Amersfoort tijdens Amersfoort 750). Maar dit terzijde.

De muzikale en visuele apotheose was groot.

Het literaire publiek was vooral thuisgebleven. Sommigen waren er misschien wel. Zij kregen gelijk. Deze bijzondere combinatie van gezelschappen zie je, tenzij je hen de hele wereld achterna reist, niet zo vaak. 

Een jaar lang Amsterdam Wereldboekenstad met 298 activiteiten en 1 miljoen bezoekers was afgesloten.

 www.amsterdamwereldboekenstad.nl

www.mecanique-vivante.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.