Categorie: MUZIEK, NIEUWS, OEROL, PODIUM FOTO, POP-ROCK, STRAATTHEATER

Donderdag 07 Mei 2009 at 10:06 pm

Bevrijdingsfestival Overijssel biedt een zeer breed en kwalitatief hoog programma

Opening Bevrijdingsfestival Drive Like Maria Free Dance Podium

Tekst en beeld Henry Krul (klik voor groter)

De lucht is dreigend door haar samengebald wolkendek. 
Zwolle. Bevrijdingsdag 2009. 
De afgelopen jaren was het op deze feestelijke dag altijd zo zomers. 
Wat gaat dit voor de rest van de dag betekenen? De tijd zal het leren.

 Ik was rond 12 uur op het immens grote festivalterrein gearriveerd. Miss Montreal (Sanne Hans) had toen al een optreden achter de rug.Het is op dat moment vrij druk, maar minder dan anders, maar toch. Als fotograaf kan ik niet in de reguliere barrier voor het podium komen. Wat blijkt? Er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen omdat president Balkenende hier in Zwolle het bevrijdingsvuur zal ontsteken en tevens het officiële sein zal geven voor de start van de Bevrijdingsfestivals in heel Nederland.

Nadat hij dit voor de inmiddels vele duizenden veelal jonge bezoekers en de massaal toegestroomde pers gedaan heeft, barst de band Voicst los.

Katzenjammer Podium Via del Mondo Ilse de Lange

De ban is gebroken. Er mag gefeest worden.
Nou, dat is het Bevrijdingsfestival Overijssel wel gewend. Het festival, ik vermoed het grootste van Nederland, pakt flink uit. Op alleen al het Wärtsilapodium (40 m breed en 15 m diep) treden achtereenvolgend Miss Montreal, Voicst, Ilse Delange, Sabrina Starke, The Wombats, De Jeugd van Tegenwoordig, Selah Sue, Zulu 9.30, Bertolf en uiteindelijk Guus Meeuwis op.

En dan is dit slechts het programma van het hoofdpodium. Want er was veel meer. Op het Kink FM podium speelden o.a. het Belgische Drive Like Maria, het Noorse Katzenjammer (vier dames in vintage jurkjes) en ons eigen Kyteman's Hiphoporkest. Deze drie groepen heb ik allemaal zien optreden; dat was erg tof.

Kytemans Hiphop Orkest Katzenjammer Sabrina Starke

Van andere edities wist ik dat er nog veel meer te doen was en dus ben ik maar eens gaan rondstruinen. Aan de overzijde van het centrale festivalterrein, in de verte achter het hoofdpodium, was het Moes Free2Dance gesitueerd. Vorig jaar was dit gedeelte van het terrein niet beschikbaar en leverde dit door de massale drukte doorstroomproblemen op. Dit jaar was het helemaal top geregeld. Danceliefhebbers konden daar op een niet mis te verstane wijze aan hun trekken komen.
Ik ben hier uiteindelijk niet aan toegekomen en verkoos ervoor om richting familieplein te gaan.

Langs de vele festivalstandjes, maar ook standjes van maatschappelijk betrokken organisaties (vrijheid is helaas nog niet zo vanzelfsprekend) kwam ik bij Podium Via del Mondo terecht. In een nomadentent speelde Theater Gnaffel haar voorstelling. Ook trekkermeisje Manon Ossevoort was het met haar groene trekker aanwezig om aandacht en sponsoren voor het laatste traject van haar Zuidpoolreis te genereren. Als vanouds had St. KUNSTen op Straat een mooi straattheaterprogramma samengesteld. Op de opgestelde tribune zat het continu bomvol met overwegend ouders en jonge kinderen. Voor ‘doe'- kinderen was er ook van alles te beleven. Sierlijke waaiers beschilderen, Tibetaanse vlaggen maken, batikken. Volop keuze.

Publiek Bevrijdingsfestival  Podium Via del Mondo The Wombats 

Iets voorbij het Via del Mondopodium was het Abbott Theater opgesteld. Geen echt theater maar wel een mooie tent waar 's middags optredens waren van Ageeth de Haan en DJ Jèjè en de Noonoos. 's Avonds gaven Lucky Fonz lll + His Lucky Orchestra, Marike de Jager, Giovance en HOTEL act de presence....

Bovenstaande is slechts een greep uit het zeer brede programma waarbij vrijwel iedereen op de een of andere wijze wel aan z'n trekken kon komen. Bevrijdingsfestival Overijssel is groot (uiteindelijk bleken er ca. 140.000 - 150.000 bezoekers te zijn geweest en da's wel het maximale aantal dat het kan verwerken). In principe is het lekker ruim opgezet maar met deze aantallen wordt 't wat krapper... Hoewel er altijd wel kritiek te verzinnen is vond ik het zeer degelijk en goed georganiseerd en kijk ik alweer uit naar de volgende editie.

En het weer? Toen de Wombats met hun optreden begonnen (ca. 16.30 uur) begon het te miezeren. Het publiek ging uit z'n bol en zal zich van de miezerregen weinig aangetrokken hebben. Na achten was ik moe maar voldaan vertrokken. Thuis, in het midden van het land regende het volop. En in Zwolle? Ik vrees het ergste. Jammer zo'n nat einde van een toch erg geslaagde editie van Bevrijdingsfestival Overijssel.

Leve de vrijheid en tot ziens in Zwolle in 2010!

www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl
www.kunstenopstraat.nl
www. tractortractor.org
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.