Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 11 Mei 2009 at 12:40 pm

Lucky Fonz III in Paradiso: Lucky Fans...

Lucky Fonz III in Paradiso Lucky Fonz III in Paradiso Lucky Fonz III in Paradiso

Vrijdag 8 mei, Paradiso, Amsterdam
Tekst en foto’s van Hans Frederiks

Natuurlijk had Lucky Fonz III al een carrière voordat hij eens in de maand mocht spelen bij De Wereld Draait Door, maar dat hij daar kon optreden heeft zijn populariteit zeker een boost gegeven. Hij heeft net een nieuwe cd - A family like yours - die popmuziekiger klinkt dan zijn cd’s ervoor, die meer folk-achtig waren. Op die nieuwe cd is er naast de piano en gitaar van Lucky Fonz, ook bas en drums, een soort van bandgeluid eigenlijk. Als je verwacht dat hij dan ook met een band op het toneel van een uitverkocht Paradiso staat - gevuld met familie, buren, en fans - kom je bedrogen uit: op het toneel ligt zijn gitaar klaar en staat er een kleine vleugel. Ook niet erg: hij speelt prima gitaar en piano.

Bij Lucky Fonz hoor je heel veel invloeden. Soms klinkt hij als Ray Davies van de Kinks, soms als Randy Newman, dan weer hoor je een Beatles riffje, ineens zingt hij als Leonard Cohen en als hij zijn mondharmonica voorhangt, dan denk je meteen aan Dylan.

Lucky Fonz III in Paradiso Lucky Fonz III in Paradiso Lucky Fonz III in Paradiso

Er zijn mensen die zijn stem vreselijk vinden en zeggen dat hij niet kan zingen, maar dat er soms net tegenaan zitten, dat een beetje aarzelende in zijn stem, is juist dat extra wat zijn stem zo leuk, gevoelig, zo anders maakt. Hij kan gewoon zingen. Punt.

Bij zijn optredens gaat hij een dialoog aan met het publiek. Hij laat ze vanaf het begin meedoen. Bij het eerste liedje meeknippen met de vingers, later meefluiten bij All my days en bij Poor Carolina laat hij een tiental mensen op het podium komen. Hij vraagt: ’Wie heeft er altijd al op het podium van Paradiso willen staan?’ en hop! een stel mensen staan op en gaat twee nummers lang meezingen. Hij voert absurde gesprekken met mensen uit het publiek: Iemand: ‘I thought you were English!’ Hij: ‘No I’m Dutch. Where are you from?’ Die iemand: ‘From Oostzaan!’ En dan praten ze nog even door in het Engels.

Maar uiteindelijk gaat het om zijn muziek en die is leuk, aanstekelijk, ontroerend en die vleugel en gitaar voldoen prima. Hij speelde in Paradiso zo’n twee uur, met een kleine pauze tussenin. (Hij zegt: dit is het laatste liedje voor de pauze. Een mevrouw in de zaal roept: PAUZE??? Hij weer: ken je het concept van Pauze niet, enzovoort. Weer een goed, absurd gesprek. Tijdens die pauze staat hij in de zaal met wat mensen praten, zijn vrienden, buren. Hij is open, charmant, grappig, wat wil je nog meer?)

In de twee sets laat hij een dwarsdoorsnede horen van zijn drie cd’s, met het accent op de laatste twee, met als toegift het enig Nederlandstalige, leuke, ontroerende, liedje van dit optreden: Ik heb een meisje. En dan staat hij in de hal van Paradiso nog een tijd zijn cd’s te signeren. Een erg geslaagde avond.

Hij treed de komende weken nog op allerlei plaatsen in Nederland op. Kijk voor waar en wanneer in de agenda op zijn site:

www.luckyfonziii.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.