Categorie: WERELDMUZIEK

Woensdag 13 Mei 2009 at 11:46 am

DE LUISTERRIJKE AFROPOP VAN BLICK BASSY EN SALIF KEITA IN DE MELKWEG

Blick Bassey foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
Melkweg Amsterdam

Met Africalistas brengt De Melkweg een serie concerten met bekende Afrikaanse sterren en opkomende artiesten. Orchestre Baobab uit Senegal was onlangs te zien en nu was het de beurt aan de jonge zanger/gitarist Blick Bassy die al schitterde tijdens Amsterdam World en zijn solo-debuut Léman opnam in de studio van Salif Keita in Bamako van wie hij nu het voorprogramma verzorgde.

Bassy zingt in het Bassa, een van de talen van Kameroen , het land waar hij vandaan komt en woonde in de hoofdstad Yaoundé en in het dorp Mintaba; daar leerde hij de traditionele muziek van zijn land kennen. Bassy wist met zijn melancholieke stem en zijn sympathieke uitstraling het publiek dat voor Salif Keita was gekomen voor zich te winnen, ook al had hij te kampen met een in eerste instantie matige geluidskwaliteit. Bassy begon alleen met de cas cas, twee balletjes aan een touwtje die hij behendig ritmisch tegen elkaar liet klappen. (http://www.drumsforschools.co.uk/cas-cas-p-169.html)
Hij bracht een aantal up-tempo nummers van zijn album maar durfde het ook aan het subtiele gevoelige Ikou te spelen, een van de mooiste tracks van Léman. In tegenstelling tot zijn optreden in het Bimhuis op Amsterdam World in februari had hij een Malinese n'gonispeler meegenomen, dit wellicht om de link met de muziek van Mali te accentueren.

Salif Keita foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink

De kamale n'goni die Harouna Samaké tijdens het concert van Salif Keita bespeelde bracht vervolgens menig toeschouwer tot extase. Hij bespeelde 't instrument onder andere achter zijn rug en liggend op zijn rug. Het gaf de sterk groovende Mali pop van Salif Keita het extra traditionele cachet dat de muziek nodig had. De kamale n'goni is de harp van de jagers van de Wassoulou uit het zuiden van Mali. Keita heeft wel eens gezegd dat hij zonder versterkers en elektrische gitaren veel gevoeliger kan zijn en dat de zuiverheid van akoestische muziek goed aansluit bij manier waarop Malinezen naar muziek luisteren. Maar hij sloot niet uit dat hij zou terugkeren naar elektrische gitaren en versterkers. Die terugkeer maakten we bijvoorbeeld mee in de Melkweg. Keita speelde songs van zijn laatste 3 Cd's waarvan M'Bemba uit 2005 de laatste is. Gitaristen Diely Moussa Kouyaté en Ousmane Kouyaté leidden de band muzikaal terwijl Keita samen met de zingende en dansende zusters Marolany en Samaké de show stal en Mike Clinton op bas, Mamadou Kone met dreunende klappen op de calebash en Souleymane Doumbia op conga's en djembé voor de superstrakke ritmiek zorgden in songs als Yambo (van M'Bemba). Soms stond Salif Keita bewegingloos stil op het podium, dan sprong hij wild heen en weer, de toeschouwers meevoerend in zijn Mali trance.
Voor hele mooie momenten zorgde Keita toen hij alleen met gitaar Folon zong van het gelijknamige album uit 1995. Dit zeer melancholieke nummer heeft de zanger die zoals bekend zelf albino is opgedragen aan de albino's die in Afrika als minderwaardig worden gezien. Hierin kwam Keita's gouden stem heel mooi uit. Het was een moment van rust tijdens een concert dat overrompelend was met nummers die lang uitgesponnen werden via instrumentale intermezzo's.
Blick Bassy en Salif Keita hadden de sfeer van de West- en Centraal- Afrika op de luisterrijke wijze naar de Melkweg gebracht.

30 mei staat Vieux Farka Touré, de zoon van wijlen Ali Farka Touré, op het podium tijdens Africalistas in de Melkweg.

http://salifkeita.artistes.universalmusic.fr/
(site Salif Keita)
http://www.worldconnection.nl/wclayout/index.php?site_id=37
(Blick Bassy op de site van World Connection)

Recensie Blick Bassy op de site van Jazz Magazine
http://www.jazzmagazine.nl/Albums%20dvd/Cd/Blick_Bassy/L_man.html
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.