Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 24 Mei 2009 at 11:30 am

Braziliaanse superster Maria Rita wijdt nieuwe Rabozaal Melkweg in

Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent

Melkweg 21-5-2009
Door Marina den Hartog, met foto's van Jeroen van der Ent

Een dag eerder is de Rabozaal, de nieuwe zaal van de Melkweg en de Stadsschouwburg, in gebruik genomen. De volgende dag, donderdag 21 mei, zal de Braziliaanse zangeres Maria Rita de splinternieuwe zaal muzikaal inwijden met een gedenkwaardig concert. Voorafgaand aan het concert besteedt de directeur van de Melkweg aandacht aan dit bijzondere moment. De Rabozaal is een zeer fraaie ruimte die bedoeld is voor theatervoorstellingen en concerten. Op het mooi uitgelichte podium nemen de musici plaats. Ze zetten het eerste nummer in. Maria Rita is nog niet te zien. Even later horen we haar warme, gevoelige stem vanuit de coulissen. Aan de reacties in de zaal te horen maakt ze een diepe indruk op het publiek. Wat een fantastische stem! Zodra ze op het podium verschijnt klinkt er gejuich. 

Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent Maria Rita in de Melkweg foto Jeroen van der Ent

Maria Rita maakt meteen een verpletterende indruk. Ze zingt heel gevoelige nummers, afgewisseld met bruisende samba’s. Het is de eerste keer dat Maria Rita in Amsterdam optreedt. Ze vertelt geëmotioneerd dat dat een droom van haar was. Volgens mij niet alleen van haar. Afgaand op het enthousiasme in de zaal, heeft het publiek er ook van gedroomd dat deze superster hier zou optreden en is die droom nu uitgekomen.

Drie jaar geleden trad Maria Rita voor het eerst op in Nederland tijdens het North Jazz Festival. Haar performance was toen nog behoorlijk ingetogen. Nu spatten de vonken ervan af en benut zij met subtiele danspasjes het hele podium. Zij wordt begeleid door uitstekende musici, een gitarist, een cavaquinho-/bandolimspeler, een contrabassist, een pianist die ook fluit speelt, een drummer en twee percussionisten.

Maria Rita is de dochter van de vermaarde zangeres Elis Regina en pianist/arrangeur Cesar Camargo Mariano. Haar ouders zijn twee grootheden in de Braziliaanse muziek. Zij is op 24-jarige leeftijd als professional met haar muziekcarrière gestart en heeft sindsdien drie cd’s uitgebracht: ‘Maria Rita’ (2003), ‘Segundo’ (2005) en ‘Samba Meu’ (2007). Met haar debuutalbum heeft ze veel prijzen, onder andere Grammy’s, in de wacht gesleept. Haar tweede cd met de toepasselijke naam ‘Segundo” (Tweede) was nog populairder.

Van eerste cd zingt zij onder andere de hits ‘Cara Valente’ en ‘A Festa’ en het emotionele  ‘Encontros e Despedidas’, dat ook bekend is van de Braziliaanse telenovela ‘Senhora do Destino’ (letterlijk vertaald: Mevrouw van het Lot). Van haar tweede cd horen we ‘Caminho das Águas’, ‘Recado’ en ‘Muito Pouco’. De meeste nummers komen van haar laatste cd. Ieder nummer klinkt subliem. Wat een prachtig concert.

Door haar ongekende populariteit, in Brazilië maar ook daarbuiten, treedt Maria Rita zeer vaak op. In een periode van 18 maanden heeft ze 160 optredens gegeven. Van podiummoeheid is echter niets te merken. Integendeel, ze zingt vol passie en het is overduidelijk dat ze ervan geniet.

Het concert wordt besloten met een toegift van drie nummers waaronder “Não deixe o samba morrer” (Laat de samba niet sterven). Een toepasselijke afsluiting van dit uitstekende concert. Laat de samba vooral altijd blijven bestaan! Aan Maria Rita zal het niet liggen.

www.maria-rita.com

http://www.melkweg.nl

 
Reageer hieronder

twee reacties

Larisa
Larisa ( E-mail ) - 25-05-’09 13:48
carolina
carolina - 28-05-’09 19:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.