Categorie: FESTIVAL, JAZZ

Maandag 25 Mei 2009 at 11:39 pm

Doeska Vrede en begeleiders verrassing tijdens The Hague Jazz

Friederike Darius van Jazzimpuls op fluit als begeleidster van Doeska Vrede, foto Hans speekenbrink Doeska Vrede tijdens the Hague Jazz Mingus Dagelet begeleide op drums Doeska Vrede, foto Hans Speekenbrink

Tekst en beeld Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Doordat ik samen met andere fotografen het sein kreeg dat er niet meer gefotografeerd mocht worden bij Concha Buika, besloot ik eens een kijkje te gaan nemen in het aangrenzende 'Miles' Home'. Ik had in het programma gezien dat Friederike Darius, die ik goed ken van Jazzimpuls, daar op het podium zou staan in de begeleidingsband van Doeska Vrede, samen met haar man gitarist Maarten van de Grinten. Het was druk in de zaal en na wat omzwervingen kwam ik voor het podium en kon daar op de grond gaan zitten, naast een vrouw die ik herkende als violiste Esther Apituley, die ik vaker gefotografeerd had. 

Vocaliste, violiste en pianiste Doeska Vrede tijdens The Hague Jazz Duet van Mingus Dagelet en Doeska Vrede foto Hans Speekenbrink Doeska Vrede een van de winnaars van het Prinses Christina jazz Concours op viool tijdens the Hague Jazz. Foto Hans speekenbrink

Vol trots zei ze, die jongen op de drums, dat is mijn zoon. Oh, zei ik, leuk! ik stuur je wel een foto van hem. Hoe heet hij? Domingus Hans Dagelet, maar we noemen hem Mingus. Toen had ik pas door dat  Esther en Hans Dagelet die ik ook vaak gefotografeerd heb een echtpaar vormen. Later op de foto's herkende ik het Tiroler hoedje van Hans Dagelet dat Maarten droeg.

16 jarige Doeska Vrede verleid haar publiek tijdens The Hague Jazz Friederieke Darius van Jazzimpus op dwarsfluit, foto Hans Speekenbrink Maarten van de Grinten, met het hoedje van Hans Dagelet foto Hans Speekenbrink

Terug naar de 16-jarige Doeska, die met haar onschuldige charme, zelfverzekerd het publiek stond te verleiden. Naast uitstekend zingen speelt ze ook nog viool en piano en er was ook nog even een duet met Mingus.

Op de site van The Hague Jazz hierover: Niet slecht om op je zestiende te debuteren op een groot jazzfestival: Doeshka Vrede is dit jaar de jongste headliner op het festival. Deze Haagse vocaliste, violiste en pianiste gaat op een unieke wijze om met muziek. Haar optreden op The Hague Jazz is een van de hoofdprijzen van het Prinses Christina jazz Concours. Doeshka wordt liefdevol bijgestaan door fluitiste Friederike Darius (een van de drijvende krachten achter de succesvolle reeks jazzconcerten van Jazz Impuls), gitarist Maarten van der Grinten, bassist Ties Laarakker en Mingus Dagelet op drums. In het juryrapport is Doeshka Vrede geroemd voor haar unieke aanpak. Zij schrijft haar repertoire grotendeels zelf. Zij is niet de enige winnaar van het prestigieuze Pr. Christina Jazz Concours die dit jaar op The Hague Jazz speelt. Ook Peter Beets is op 22 mei aanwezig.

Line-up:
Doeshka Vrede (vocals),
Friederike Darius (flute),
Maarten van der Grinten (guitar),
Ties Laarakker (bass),
Mingus Dagelet (drums)
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.