Categorie: KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK

Woensdag 27 Mei 2009 at 9:42 pm

Avontuurlijke muziek met The Paradiso Orchestra en Julie Feeney als gast

The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink Wilmar de Visser The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink
Tekst en beeld Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

The Paradiso Orchestra is voortgekomen uit een optreden in het kader van het Holland Festival. Er was toen een Paradiso’s Only Night, een initiatief van de Stichting Le Caméléon Philharmonique in samenwerking met Paradiso.

Voor die gelegenheid werd het Ensemble Caméleon uitgebreid met extra musici. Men vond het Holland Festival te kort en te beperkt en zodoende werden er nog vier optredens gepland. Het bijzondere aan TPO is, dat dit orkest onder leiding van Wilmar de Visser, dwars door alle muziekstijlen heen speelt en de beste muziek haalt uit alle (on)denkbare hoeken en gaten van de muziekgeschiedenis. 

Gisteren in Paradiso het eerste concert uit de extra serie van vier, met als gast de zeer bijzondere Ierse singer-songwriter en muzikale duizendpoot Julie Feeney.

The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink

Naast hypnotiserende muziek van componisten als Arvo Pärt, Lepo Sumera en Sven erikke Tuur, worden er nummers uitgevoerd van het nieuwe album van Julie Feeney 'Pages' dat binnenkort verschijnt.

Haar debuutalbum '13 songs' won in 2006 de Choice Music Prize-Irish Album of the Year. De veelzijdige Julie Feeney heeft deze plaat geheel in eigen beheer uitgebracht, zelf geproduceerd en alle instrumenten ingespeeld.

Op 'Pages' pakte ze het anders en nog veel ambiteuzer aan. Ze componeerde bij haar nummers muziek voor een heel orkest. The Paradiso Orchestra voert samen met haar vooral nummers uit van dit album. Feeney's optreden was erg bijzonder. Haar composities zijn zorgvuldig samengesteld als een schilderij van klanken. Haar teksten, die soms maar uit een paar woorden bestaan, krijgen daardoor en mede door haar timing veel zeggingskracht. Zij heeft een zeer zuivere en pure stem, kwetsbaar soms. Met een paar drumsticks in de hand gaf zij persoonlijke accenten.

The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink

Visueel was er van alles te beleven. Behalve de diaprojecties van Vinex Productions waren de muzikanten regelmatig te zien op andere plaatsen in de zaal, met speciaal licht. Een van de hoogtepunten voor mij was de vervormde bastrombone van Brandt Attema, van achter uit de zaal.

Het karakter van de composities van Julie riep bij mij associaties op met de muziek van Laurie Anderson. Het orkest, allen kwaliteitsmuzikanten, waarvan ik er een aantal ken van het Nederlands Blazers Ensemble en het New Trombone Collectief, ondersteunde haar op 'n zeer smaakvolle en subtiele manier.

Er staan nog drie optredens gepland. Op 26 december, 11 februari en 20 mei.

The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink The Paradiso Orchestra en Julie Feeney, foto Hans Speekenbrink

Op 26 december is er een soort kerstmatinee, maar dan anders. Verwacht kan worden een combinatie van Mozart, Bach, rap, poezie, meezingers en tranentrekkers, maar ook stilte en overpeinzing. Op 11 februari speelt TPO de opera De Dichter, een nieuwe kameropera op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, met een libretto van Ilja Leonard Pfeijffer. En op 20 mei wordt het vergelijkbaar met deze avond, maar dan met (onder andere) Eric Vloeimans. Dit is alles wederom in Paradiso. Er zijn nog geen optredens daarbuiten gepland.

The Paradiso Orchestra heeft intenties om meer met Julie in Ierland te doen en daar met haar op te treden. Mogelijk komt ze volgend jaar terug, maar dat is nog niet zeker.

My Space van Julie Feeney

The Paradiso Orchestra is:
viool, Joris van Rijn
viool/altviool, Wietse Beels
piano, Pauline Post
hobo/oboe d"amore/tin whistle, Aisling Casey
harp, Astrid Haring
zang/zingende zaag/contrabas/basgitaar, Sjeng Schupp
contrabas/basgitaar, Wilmar de Visser
bastrombone, Brandt Attema
slagwerk, Bart de Vrees

Vinex Productions is:
Michiel van Dijk & Sjeng Schupp 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.