Categorie: FESTIVAL, JAZZ

Dinsdag 07 Juli 2009 at 09:00 am

NORTH SEA JAZZ TIPS - VAN JAZZMUZIKANTEN EN JAZZKENNERS

Tips van Jazzkenners


Een vaak gehoorde kreet onder bezoekers van het North Sea Jazz Festival is: "help ik weet niet wat ik moet kiezen!" Het aanbod en de keuzemogelijkheden zijn zo groot! En zelfs als je wel weet wat je moet kiezen dan kom je toch nog vaak achteraf tot de ontdekking dat je iets gemist hebt waar een ander uitzinnig enthousiast over is. Goed plannen en je informeren is zeker aan te bevelen!

Om onze lezers wat te helpen bij al die moeilijke keuzes zijn we deze rubriek gestart waarin jazzkenners en jazzmuzikanten waardevolle tips geven. Zelfs als je die tips niet nodig hebt is het nog leuk om te zien wie er wat zegt en ook voor jezelf om nog eens te zien wie er allemaal komt. Dit artikel wordt steeds aangevuld met nieuwe tips van meer muzikanten, muziek en jazzkenners. Zij kunnen hun bijdragen sturen aan hans[at]cultuurpodium.nl 

Jazz saxofonist Ben van Gelder, foto Hans Speekenbrink Behsat Uvez foto Hans Speekenbrink Bram Stadhouders foto Hans Speekenbrink

Arne Broekhoven - http://Funkaflex.nl
De echte reden om naar NSJ te gaan is natuurlijk John Zorn. Maar waar moeten de jazzliefhebbers zijn die komen om te dansen?
1. Japan Club Jazz - Op vrijdag is de Yukon een Japanse jazz club. 
Zorg maar dat je conditie in orde is, want met achtereenvolgens Quasimode, Kyoto Jazz Massive en Soil & Pimp zullen je voeten weinig rust krijgen. 
2. Ethiopiques - De Buena Vista Club van Addis? 
Alèmayèh Eshèté, Gétatchèw Mèkurya, Mahmoud Ahmed. Alleen Mulatu Astatke ontbreekt in deze allstar line-up van Ethiopische nachtclubmuzikanten uit de jaren '70. 
3. Gangbé Brass Band 
Benin is de laatste tijd door iedereen ontdekt als een onuitputtelijke bron van dansmuziek. Maar de liefhebbers van de Gangbé Brass Band wisten dat al lang. Afrobeat en brassband? Een betere combinatie is er niet. 

Oene van Geel - www.zappstringquartet.com
1. Lionel Loueke 
2. Jorrit Dijkstra's compositie opdracht. 
3. Yuri Honing & Floris

Hans Speekenbrink - www.hanspeekenbrink.nl
1. John Zorn
Zorg in ieder geval dat je deze unieke veelzijdige man (als je hem niet kent) hebt gezien en vraag je later af wat hij met je doet. Als Artist in Residence speelt hij iedere dag in verschillende bezettingen o.a. met Bill Laswell.
2. Orquesta Astillero
Deze jonge Argentijnen geven de tango een interessant nieuw leven. Al twee keer eerder
zag ik ze en kan er niet genoeg van krijgen.
3. McCoy Tyner Trio with Gary Bartz, Bill Frisell & John Scofield: 
ik wilde eigenlijk een Nederlandse artiest of groep noemen zoals het Starvinsky Orkestar, maar kies toch voor een legende omdat dat mensen zijn die gezien hun hoge leeftijd zomaar verdwenen kunnen zijn. McCoy omdat hij als bonus met een bezetting speelt van andere grootheden. Alternatieve legendes zijn o.a. Hank Jones en Roy Haynes
 
Martin Fondse - www.martinfondse.com
1.Wolfert Brederode Quartet
vrijdag 10 juli 2009 | Madeira | 18:00 - 19:15
Mooier kun je je weekend niet beginnen met dit geweldige kwartet. Poëzie, kleur, sensitiviteit en een onmetelijke muzikaliteit van  4 bijzondere musici.
2.Paolo Fresu & Uri Caine with Alborada String Quartet
zaterdag 11 juli 2009 | Madeira | 20:00 - 21:15
Uri Caine volg ik al een geruime tijd en hij verbindt een parelachtige techniek met de vuige new yorkse vibe! Ben benieuwd naar de samenwerking met strijkkwartet, gezien zijn eerdere uitdagende Mahler- en Bachbewerkingen.
3. Kyteman's hiphop orkest
zondag 12 juli 2009 | Congo | 16:45 - 18:00
Om meteen maar door te stomen met dit energieke orkest. Vooral de lef om waar dan ook live te experimenteren of te jammen spreekt me enorm aan.

Marco Kalnenek - www.weirdomusic.com
1. Ethiopiques
genoemd naar de essentiële CD-serie met Ethiopische muziek. Een superband met grootheden als Mahmoud Ahmed en Getachew Mekuria. Waarschijnlijk de enige kans om dit spektakel in Nederland te zien.
2. John Zorn: 
je kunt er niet omheen, één van de meest veelzijdige en meest vernieuwende jazzmusici van de laatste decennie is eregast op NSJ. Zelfs als je al zijn concerten meepikt, krijg je nog maar een gedeeltelijk beeld van zijn veelzijdigheid.
3. McCoy Tyner Trio with Gary Bartz, Bill Frisell & John Scofield: 
Tyner speelde met Coltrane, Scofield speelde met Miles en Bill Frisell is een instituur op zich. Dit kan alleen maar heel bijzonder worden.
 
Merijn Tiemessen www.wickedjazzsounds.com
Ik vind het moeilijk om er maar drie te kiezen, maar wie ik niet zou willen missen:
1. Jazzanova Live! featuring Paul Randolph
zondag 12 juli 2009 | Yukon | 22:30 - 23:45 
Een van de beste soul albums van 2008, ik ben zeer benieuwd hoe ze dit live neer gaan zetten.
Ik heb zeer goede verhalen van Alexander Barck (Jazzanova) gehoord.
2. Roy Hargrove's RH Factor
vrijdag 10 juli 2009 | Nile | 00:00 - 01:15 
Roy Hargrove is een muzikale duizendpoot, ik heb met hem gewerkt, alleen de RH factor nog nooit live gezien!
Luister vooral ook naar zijn album Ear Food.
3. Tuomo
zaterdag 11 juli 2009 | Congo | 18:15 - 19:30 
Er staat een track van de Finse band Tuomo op Wicked Jazz Sounds vol. 4, 
'Don't Take It To Hard' is nu al een klassieker! Voor mij een must om heen te gaan.

Harmen van Twillert - www.sjujazz.nl
1. In The Country
Wonderschone plaat!
2. Zorn
Categorie ‘moet je gehoord (& gezien)’ hebben.
3. Q-Tip
Held uit het verleden is terug! 

Maurits Fondse - www.mauritsfondse.nl
Ik beveel van harte aan, allen van eigee bodem:
1. Wolfert Brederode
pianist van internationale klasse!
2. Starvinsky Orkestar,
ok, een beetje mijn familie promoten, mag toch wel! Geweldige line up!
2. Piet Noordijk,
gewoon, ouderwets swingen, zoals t hoort!

Ben van Gelder
- www.benvangelder.com
1. Ambrose Akinmusire
zondag 12 juli 2009 | Volga | 17:30 - 18:30 
Een van de meest gevierde trompetisten van het moment. Hij was winnaar van de Thelonious Monk competitie in 2007. Hoogst origineel, er is niemand die trompet speelt zoals hij.
2. Aaron Parks
zaterdag 11 juli 2009 | Madeira | 18:00 - 19:15 
Naar mijn mening een van de meest smaakvolle pianisten van dit moment. Hij is bekend uit bands van oa Terence Blanchard (waar hij begon op 18 jarige leeftijd) en Kurt Rosenwinkel. Hij schrijft prachtige composities en heeft een ongekend gevoel voor harmonie en melodie.
3. The Story
zondag 12 juli 2009 | Volga | 22:15 - 23:15  
Een groep van opkomende musici uit NY met op alt saxofoon nederlands trots, Lars Dietrich. Een groep met een fantastisch en sterk band concept. Gewaagde composities, virtuoze solos maken voor een interessant geheel.   

Behsat Uvez - www.barana.nl
1. Artist in Residence John Zorn en The Dreamers
.
Ik vind hem een van de meest interessantste muzikant op dit moment. Met zijn eigen sound en soms briljante ideeën., hij is altijd moeite waard om te volgen.
Vrijdag 10 juli 18,00 uur
2. Dhafer Youssef
Tunesische ud speler. Een van de succesvolste cross-over helden
Dit keer met de pianist Tigran Hamasyan en bassist Scott Colley
.
Vrijdag 10 juli 19.15
3.Timucin Sahin
Gitaar virtuoos, altijd verrassend, altijd top niveau. Op North Sea Jazz speelt hij met zijn kwartet
Zaterdag 11 juli 17.45
 

Bram Stadhouders  - www.bramstadhouders.nl
1. Kurt Rosenwinkel Trio
Geweldige gitarist, uit de generatie van Brad Mehldau, heeft waarschijnlijk alle (jonge) jazzgitaristen beinvloed met zijn unieke speelstijl, en schrijft intelligente stukken.
2. Charlie Haden, Lee Konitz, Brad Mehldau, Jorge Rossy
Twee nieuwere muzikanten met twee legendes. Kan zeker een hele mooie combinatie worden.
3. Erykah Badu
Gewoon omdat het "vet" is om een grote artiest op een groot podium te zien. De soul zal waarschijnlijk tot je botten doordringen.

Rik van Boeckel Jazz en werelmuziek journalist
1. Vrijdag: Hudson zaal-22.00. Paquito d' Rivera Quintet.
Paquito d' Rivera is een geweldige saxofonist, klarinettist en componist op latin-en jazzgebied. De van Cuba afkomstige musicus heeft een enorme staat van dienst, speelde met de meesters van de Cubaanse latin jazz. Wie heeft hem zien spelen Calle 54, dé film over latin jazz in New York, kan er niet omheen hij is een van de groten.
2. Zaterdag Hudson zaal 00.30. Gonzalo Rubalcaba
Weer een Cubaan die in de Vs (in new York) zijn heil heeft gezocht en net Avatar heeft uitgebracht, zijn 13e album bij Blue Note. Jazz gemixt met Afro-Cubaanse thema's zijn karakteristiek voor zijn werk.
3. Zondag Amazon. 22.30. Mariza. Speciale gasten: Tito Paris em Chucho Valdes.
Mariza is de onbetwiste koningin van de fado op dit moment maar feitelijk tilt ze de fado naar een hoger plan door samen te werken met artiesten uit andere culturen zoals Kaapverdië, Cuba en Spanje (flamenco). Mariza's podiumpresentatie staat daarnaast als een 'casa Portuguesa'. De toegevoegde waarde van Chucho Valdes zal het optreden alleen nog maar enerverender maken. Om 16.00 treedt Valdés op met zijn eigen big band in de Hudson Zaal. Dat mag je evenmin missen!!     

Rene de Hilster (Hoofdredacteur JazzPodium.com, Jazzmusicus, Redacteur Jazz)
1. Roy Haynes
Roy Haynes is één van de weinige nog levende muzikanten uit de roemrochte beginjaren van de bebop. Niet dat hij daar is blijven hangen, integendeel, Haynes is altijd meegegaan met de ontwikkelingen en heeft met alle groten der aarde gespeeld. Elk concert van dit fenomeen is een belevenis en verplichte kost voor de ware jazzliefhebber.
2. Hank Jones
Hank Jone is een pianolegende die het allemaal heeft meegemaakt. Jones heeft al een paar keer moeten afzeggen, ga die man zien nu het nog kan!!!
3. Konitz, Haden, Mehldau & Rossy
Een uniek kwartet waar de muziek alle kanten opgaat en de melodische vondsten niet van de lucht zullen zijn. De Charlie Haden en Lee Konitz zijn zeer bijzondere muzikanten die veel aan de jazz hebben bijgedragen. Brad Mehldau zet deze lijn door. Een super kwartet, mis het niet!

Ben je (jazz)muzikant of jazzkenner stuur dan ook jouw tips naar hans[at]cultuurpodium.nl 

Het volledige programma op hier op één pagina:

Zie ook de Jazz-tips van de NSJ-programmeurs op de NSJ site

Reageer hieronder

Eén reactie

Behsat Uvez
Behsat Uvez ( E-mail ) (URL) - 18-06-’09 15:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.