Categorie: STRAATTHEATER

Woensdag 03 Juni 2009 at 07:11 am

Fries Straatfestival kent geen grote verrassingen

Alex Jorgensen Close Act Insects Delines

Tekst en beeld Henry Krul (klik voor vergroting)

Veel festivals moeten bezuinigen of worden afgelast. Naar verluidt zou het Fries Straatfestival er deze editie er een flink pot geld bij krijgen. De ambities zijn groot in Leeuwarden en dus is een financiële impuls ook van harte welkom.
Het Fries Straatfestival programmeert veel leuke bandjes en (internationaal) straattheater. Voor dat laatste kom ik al jaren op dit sympathieke festival. Zaterdag is gewoontegetrouw de dag van het straattheater. Ook dit jaar maar dan met het verschil dat er op summiere schaal ook op donderdag, vrijdag en zondag straattheater (en muziek) geprogrammeerd is. Maar de nadruk ligt zoals gewoonlijk dus op de zaterdag(middag). Er is flink meer geld beschikbaar en dus hoop ik dat in de programmering terug te zien. Kamchatka (een aanrader!), volgend weekend in Delft en een week later op Oerol te zien, zou erg leuk zijn. Maar helaas ze staan niet in Leeuwarden. Maar wat heeft men dan behalve uitbreiding van het programma, weliswaar summier, naar donderdag en zondag met dat extra geld gedaan?

Compagnie Erectus Kurt Demey Fries Straat Festival

Ik bestudeer het programma. Het is zeker niet onaardig. Er staan mooie acts geprogrammeerd zoals o.a. d'Irque en Fien (B) met Oh suivant en Alex Jörgensen (Den) met Mr. Barti. Dan noem ik in mijn optiek ook meteen de topvoorstellingen. O ja, ik moet er natuurlijk even bij vertellen dat ik redelijk ‘verwend' ben op het gebied van straattheater. Ik zie vrij veel en veel ken ik al min of meer.
Hoewel het me niet lukt om alles van het straattheaterprogramma te zien ben ik toch wel nieuwsgierig naar wat relatief nieuwe dingen. Kurt Demey (B) is present met zijn installatie ‘If a fish could sing and Darwin was wrong' en daarnaast speelt hij De Gehoornde Man. De installatie ‘If a fish could sing and Darwin was wrong' rondom erg vreemde visfiguren staat in het park de Prinsentuin en vind ik zeer de moeite waard. Een beetje vreemd maar wel lekker. De Gehoornde Man is een spannende interactieve vertelvoorstelling. Op zich op een mooie plek gesitueerd ware het niet dat een muzikant op het podium van een nabijgelegen cafe het nodig vindt de voorstelling luidruchtig te verstoren. Hoe kan dit nou?

Ja, dat vraag ik me die middag vaker af want het is niet de eerste en laatste keer dat straattheatervoorstellingen door bandjes (al dan niet soundcheckend) verstoord worden. Ik verbaas me hier erg over. Op vorige edities was de afstemming altijd goed. De organisatie is voor een flink deel door nieuwe mensen ingevuld. Zou er hier iets misgaan?
Dit jaar zijn er wel meer dingen anders dan anders. Bepaalde aantrekkelijke speelplekken zoals aan beide zijden van de Waag zijn ingenomen door marktkramen. Jammer.

Kurt Demey Les Goulus Horsemen Compagnie Erectus 

Vroeg in de middag tref ik het Franse gezelschap Compagnie Erectus. Vier zwerverachtig types, drie mannen en een vrouw, spelen muziek. Maar dat is veel te weinig gezegd. Deze groep, ik kende ze niet, gaat als een ‘wilde' tekeer. Ze zijn ontzettend opmerkzaam en maken van wel iedere situatie iets bijzonders. Iets met vrijwel niets. Zo ziet één van de spelers een dame boven voor haar raam zitten. Je gelooft je ogen niet maar in de kortste keren weet ie boven bij haar door het raam naar binnen te klimmen. Hoe dit verloopt laat zich niet beschrijven maar het is ontzettend knap en hilarisch. Iedere voorstelling is weer anders en altijd amusant. Een ontdekking!!!
Of er meer ontdekkingen op deze middag zijn? Nee niet echt, geloof ik. Ik begon de middag met Alex Jörgensen met zijn marionet Mr. Barti. De beste man stond op een wel erg ongelukkige plek geprogrammeerd maar binnen de kortste keren vergeet je dit. Deze act toert al vele jaren zeer succesvol door heel Europa. Hij was in Nederland bij o.a. Deventer op Stelten, Oerol en in een vroeg stadium bij Kunsten op Straat te zien. Volgens mij is ie op veel plekken in ons land nog niet te zien geweest (programmeurs wordt wakker!). Dit gun je iedereen! Alex Jörgensen laat Mr. Barti leven op zo'n onschrijfelijke mooie manier. Ik word meteen, iedere keer weer, verliefd op deze kleine figuur. Keer op keer ben ik ontroerd maar moet ik ook enorm lachen. Weltklasse!
Wat zag ik nog meer die middag langskomen? O.a. Close Act met XL Insects. Imposant en altijd goed voor veel ah's en oh's. Stef Vetters is aanwezig met zijn mooie vuurspuwende draak Herr Ottfried. Delinus rijdt rondt in zijn prachtige Delinus 03, de kleinste bus in heel Nederland. Heel amusant. Jeugdcircus Saranti verzorgd voorstellingen in de Prinsentuin en Jaap Slagman amuseert velen met Pop-up. En dit is slechts een greep uit het programma dat ruim 20 optredende straattheatergroepen kent.
Mijn laatste voorstelling van deze middag is van Les Goulus (F) met The Horsemen. Deze drie rasartiesten spelen voor zowel ruiter als paard ineen en maken in hun act deel uit van de Engelse Olympische ruiterafvaardiging. Ik heb deze act meerdere keren gezien. Hij is artistiek (wat dat ook moge zijn) niet hoogstaand maar wel zo ontzettend flauw en grappig tegelijk..... En dat vinden velen met mij.
Mijn dag begon en eindigt helemaal goed. Leeuwarden bedankt! Misschien volgend jaar een aantal dingen beter afstemmen en meer verrassingen zijn van harte welkom.
P.s. Komend weekend (5 - 7 juni) o.a. Mooi Weer Spelen in Delft en Kunsten op Straat in Zwolle. Voor de echte straattheaterliefhebber. Vanaf 4 tm 13 juni mini Parade en véél meer in Amersfoort ( i.h.k.v. Amersfoort 750 jaar).

www.fries-straatfestival.nl
www.kamchatka.cat
www.amersfoort750.nl
www.compagnieerectus.com
www.puppetshow.dk
www.lesgoulus.com
www.dirque.com
www.kunstenopstraat.nl
www.mooiweerspelen.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.