Categorie: FESTIVAL, STRAATTHEATER

Dinsdag 09 Juni 2009 at 7:11 pm

Het Verjaardagsfeest is nu ECHT begonnen in Amersfoort

Het Mirakel Het Mirakel Het Mirakel

Tekst en foto's Henry Krul

Amersfoort is jarig. Dit jaar bestaat de stad 750 jaar. En daar is men trots op. En terecht want wie de Amersfoortse binnenstad kent met zijn eeuwenoude monumenten zal moeten toegeven dat dit reden tot trots-zijn geeft.

Genoeg aanleiding tot een feestprogramma dus. In maart startte dit met optredens Van o.a. Close Act en Jeroen van den Boom op het Lieve Vrouwekerkhof. Een feestje met enige smet omdat men niet bedacht had dat het plein veel te klein zou zijn om de massaal toegestroomde toeschouwers een plek te bieden.

Het Vliegende Festival Het Vliegende Festival Pianokerkhof

Inmiddels gaan de festiviteiten in bescheiden vorm verder. Allerlei initiatieven, of het nu klein of wat groter is, vinden plaats met steun van Amersfoort 750. De grote mate waarin door de gehele stad gevlagd wordt met de speciale festivalvlaggen laat zien dat een flink deel van de bevolking er weet van heeft dat dit een jubileumjaar is.

Het ECHTE Verjaardagsfeest
Inmiddels, de periode van 4 t/m 14 juni, vindt het ECHTE verjaardagsfeest plaats. Sinds donderdag 4 juni staat De Parade (ooit ontstaan vanuit Amersfoortse initiatieven en waar nog steeds veel oud-Amersfoorters bij betrokken zijn) in Amersfoort.

Symfonie Symfonie Symfonie 

Weliswaar een kleine versie van degene die zeer binnenkort een tour maakt langs Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en New York!, maar toch...
Deze mini-parade staat in een intiem parkje naast de monumentale Koppelpoort. Er staan (succesvolle) voorstellingen van o.a. The Sadist met Alabama Chrome, Carver met Tucht, Mondo Leone, Zure Room met Slagboomt en d*Amor met POOL (No Water). Ook muzikale acts als de Levende Juxebox, Clemens van de Ven, De 4Tuoze Matroze en Young Sinatras ontbreken niet.
En niet te vergeten de altijd nog ‘coole' zweefmolen.

Vooraf had ik mijn twijfels of dit in Amersfoort zou werken. Zou men niet (te lang) de kat uit de boom kijken? Afgelopen donderdag, de eerste avond dus, was het inderdaad vrij rustig. Maar, de sfeer was desondanks goed. Inmiddels enkele dagen later is duidelijk dat het een groot succes is. Leuk is ook dat lokale intitiatieven van ondermeer Per Expressie, een zeer actief jongerencollectief, de ruimte is gegund om een dag ‘in te breken' in De Parade. Maar er is meer. Wat te denken van Het Vliegende Festival. Iedere dag gaat een afvaardiging van De Parade met o.a. Pieter Post de wijken in. Mij bekruipt dan het ‘oude' Oerolgevoel van zo'n 15 jaar geleden als ik deze stoet tegenkom. Leuk, leuk, leuk.

symfonie Het Mirakel Het Mirakel 

In de periode 4 tm 14 juni is er veel meer te doen. Een niet complete opsomming volgt. Symfonie 4 (vier lokale jeugdorkesten die samen het speciaal gecomponeerd muziekstuk Tijdgeest spelen), Gipsy Road festival, het Pianokerkhoff, de marathon van Amersfoort (met een route die o.a. door de dierentuin en het station loopt), Stadsgeluid met o.a. Junkie XL, Torenpop met o.a. Kyteman, De Staat, Sabrina Starke en Heideroosjes, ANYtime (een interactief uitwisselingsprogramma tussen het jarige NY (400 jaar) en Amersfoort) en Amersfoort in Concert (een groot muziekspektakel rondom het lied Amersfoort 750 dat in tientallen bewerkingen ten gehore gebracht zal worden).
Kortom, heel veel en het kost dan ook enige moeite om uit het uitgebreide programma wijs te worden. Als je hiervoor de moeite neemt dan levert dat, zeg ik uit ervaring, mooie keuzes op.

Tot slot moet ik natuurlijk niet nalaten te noemen dat er een speciaal spektakel rondom het Mirakel van Amersfoort gemaakt is. Eigenlijk het klapstuk van het feestprogramma. Een spektakel dat iedere avond rond 21.45 uur onderaan de Lieve Vrouwetoren start. Een spektakel dat tot stand gekomen is middels de creatieve breinen van Terts Brinkhoff, Jeroen van Merwijk, Titus Tiel Groenestege en oud oprichter van de Dogtroep Jos Zandvliet. Aan dit spektakel werken honderden vrijwilligers mee. Iedere avond is het weer feest met rondborstige zeemeerminnen op waterscooters, kwakende kikkers, de jonkvrouw uit de hoge toren, vuurwerk en Lucas van Merwijk op zijn ‘waterdrums'.

Amersfoort viert feest en doet dat op een onvergetelijke wijze.

www.amersfoort750.nl

www.mobilearts.nl

www.torenpop.nl

www.podiumdekelder.nl

www.perexpressie.nl

www.scholenindekunst.nl

www.anytime-us.nl

www.stichtingaccu.nl

www.firmabrandwacht.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.