Categorie: FESTIVAL, OEROL

Maandag 15 Juni 2009 at 08:14 am

Oerol: Slem weerom spraakmakend visueel genot

Bruno Doedens, Joop Mulder & Nynke Laverman, foto Eddy Westveer Windnomaden foto Eddy Westveer SLEM opent de expositie, foto Eddy Westveer

Tekst Oerol met foto's van Eddy Westveer

Het publiek wacht geduldig op de officiële opening van Windnomaden, een project van SleM. “Kijk, daar staat de directeur. Die met die grote snor ja. Hij heeft het festival eigenhandig opgebouwd”, wijst een toeschouwer. En het klopt, Joop Mulder ontbreekt natuurlijk niet op deze opening.

Dit jaar zwermen grote, kleurrijke Windnomaden over het uitgestrekte wad van Terschelling. Vierhonderd kunstenaars hebben, geïnspireerd op het thema ‘Gras tussen de planken’, een Windnomade beschilderd. De schilderijen staan op het wad van de Noordvaarder, bij West-Terschelling.

SLEM foto Eddy Westveer Nebalia Sensu Stricta (1 van de WindNomaden) by Ivo Winnubst fotoEddy Westveer Windnomaden foto Eddy Westveer 

SleM (Stichting Landschapstheater En Meer) is een oude bekende op Oerol. Eerder was er Zomersprookjes (2007), grote glazen schelpen verspreid over het strand waar de bezoeker tegenaan kon liggen om een sprookje toegefluisterd te krijgen. Ook Jaarringen (2006) was eigenzinnig genoeg voor dit gezelschap.

Vorig jaar bedacht Bruno Doedens, de geestelijk vader van SleM Silhouetten: tien dagen trokken driehonderd silhouetten met wijze-uitspraken langs het Noordzeestrand van Terschelling. In totaal is zes kilometer afgelegd. Naar schatting hebben zesduizend Oerol-bezoekers geholpen met de verplaatsing.

Na tien jaar landschapstheater komt het gezelschap met een boek waarin de eerdere projecten van SleM worden gepresenteerd. Festivalbaas Mulder vergelijkt tijdens de presentatie en officiële opening Doedens met het gras: ‘Dat groeit overal tussen de planken, ook hij weet zijn weg te vinden.”

Zomersprookjes trok eerder de hele wereld over en Windnomaden trekt door naar New York en Zuid-Afrika. De grote projecten van Doedens vinden gretig aftrek.

In bijzijn van de Friese gedeputeerde van Cultuur, vele schilders die meewerkten aan het project en andere belangstellenden, werd het officiële startsein gegeven: gratis bubbels op het Groene Strand.

www.oerol.nl 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.