Categorie: FESTIVAL, MUZIEK

Zaterdag 20 Juni 2009 at 05:51 am

Stadsgeluid en Torenpop, twee muziekfestivals voor de prijs van een!

Junky XL tijdens Stadspop foto Henry Krul Torenpop/Stadsgeluid foto Henry Krul Foto Henry Krul

Tekst en beeld Henry Krul (klik voor vergroting)

Twee muziekfestivals met beide een fantastische programmering op twee achtereenvolgende dagen. Twee festivals, beide gratis, op eenzelfde plek; nabij centrum en station Amersfoort. Stadsgeluid en Torenpop, op het Eemplein nabij Poppodium De Kelder in Amersfoort.

Amersfoort heeft 750 jaar geleden stadsrechten gekregen en viert dat groots. Deze festivals zijn o.a. onderdeel van het feestprogramma. Stadsgeluid en Torenpop beleefden overigens niet hun eerste editie maar met steun van Amersfoort 750 kon er nog meer dan anders 'uitgepakt' worden.

Op Stadsgeluid, zeg maar rustig dancefeest Stadsgeluid, stonden niet de minste namen geprogrammeerd. Wat te denken van de dj's Michel de Hey, Don Diablo en last but not least Junky XL. Die laatste was rechtstreeks vanuit Amerika ingevlogen om het wereldrecord Silent Disco te verzorgen voor 2500 mensen.

Helaas, helaas ging dat laatste niet door. Junky XL was er wel maar ook waren er (veel te) veel mensen (zo'n 6000) waardoor een groot deel van het publiek dat geen koptelefoon zou krijgen van het optreden van Junky XL verstoken zou blijven. Wat is wijs? De organisatie (poppodium De Kelder) besloot in overleg de Silent Disco te annuleren en iedereen de kans te geven van het optreden te genieten. Een kort en krachtig optreden (vanwege de gelimiteerde geluidsvergunning) volgde.

Voorafgaand aan dit slotoptreden stal Don Diablo de show. Net terug uit Japan was deze top-dj uit Coevorden goed op dreef. Zodanig zelfs dat ie vanachter zijn draaitafels wegkwam en crowdsurfend het publiek in dook. Dj's kunnen meer dan muziek draaien..... zo blijkt maar weer. Behoudens wat ongecontroleerd gedragende bezoekers was het een feestje!

Foto Henry Krul Kyteman foto Henry Krul Foto Henry Krul

Bij Torenpop op zaterdag begon het programma alweer vroeg. Vroeg voor degene die de afgelopen nacht tot laat was doorgegaan; bijtijds voor degene die fris begon en zin had in een lange dag met veel goede popmuziek. Kensington was verhinderd en werd vervangen door de rockers van Harries 89. Vervolgens, vroeg voor hun doen, was de beurt aan De Heideroosjes. Zoals gezegd nogal vroeg op de middag maar dat weerhield menig fan van deze 20 jaar bestaande punkgroep niet te komen.
Gedurende de gehele dag heen wisselenden grotere en kleinere bands, er waren namelijk twee podia, elkaar af.

Johan, Sabrina Starke, De Staat, Kyteman's Hip Hop Orkest en als laatsten De Jeugd van Tegenwoordig. Er was voor elk wat wils en dat is ook zo leuk aan dit festival.

Vroeg in de middag zijn er naast de verstokte fans van bepaalde groepen ook complete gezinnen aanwezig. Gewoon gezellig.

Dit jaar moesten de festivals uitwijken naar het Eemplein. Normaal gesproken is de festivallokatie op het Onze Lieve Vrouwekerkhof onder de toren. Vanwege andere feestactiviteiten was deze plek bezet.

Misschien ook wel goed ook.

Het Eemplein, een groot parkeerterrein op vijf minuten lopen van het stadscentrum, is veel ruimer. Poppodium De Kelder is een mooie backstageruimte en ook voor gasten, leveranciers en catering is heel veel meer plek. Anders dan anders kreeg je nu ook een echt festivalgevoel. Ik vind dan ook dat het in het vervolg ieder jaar maar hier moet plaatsvinden.

En de naam 'Torenpop'? Geen probleem. Dit jaar was door kunstenaars Marisja Smit en Thijs Trompert in een prachtige kunstzinnige toren voorzien.

www.podiumdekelder.nl

www.torenpop.nl

www.stadsgeluid.nl

www.amersfoort750.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.