Categorie: Default

Zaterdag 20 Juni 2009 at 09:12 am

Opwindende Salsa van La Excelencia in de Melkweg, Zondag bij Mundial !

Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

URBAN SALSA VAN LA EXCELENCIA ZETTE DE MELKWEG IN VUUR EN VLAM

Ook al was het niet druk in de Melkweg, de jonge New Yorkse formatie La Excelencia zette met hun energieke urban salsa de zaal al snel in vuur en vlam. Sinds de in 2000 opgerichte Spanish Harlem Orchestra heb ik niet meer zulke goede salsa dura gehoord uit de Big Apple, de plek van waaruit salsa in de jaren '70 de wereld veroverde.


La Excelencia ontstond in 2005. Bandleiders Julian Silva (timbales)  en José Vázquez-Cofresí (conga's) hadden al sinds eind jaren '90 met elkaar in een andere salsabands gespeeld. In 2006 verscheen het eerste album: Salsa Con Conciencia. Die release bracht de groep grotere bekendheid en internationale belangstelling. De opvolger Mi Tumbao Social kwam begin 2009 uit en wordt nu al beschouwd als de salsaplaat van het jaar.

Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink 2009-06/la_excelencia-20095447.jpg

Muzikaal grijpt de groep terug op de salsasound van de jaren '70, op de stijl van Willie Colón en Hector Lavoe. Hun muzikale filosofie is enigszins vergelijkbaar met die van de Spanish Harlem Orchestra maar hun muziek is rauwer en heeft meer street credibility. De bandleden zijn dan ook een stuk jonger en in hun songs zingen de urban salsero's onder andere over politieke en sociaal-economische onderwerpen.
De band schrijft alles zelf. 'Onze tumbao is echt. Wij doorbreken 't standaard salsapatroon,' zeggen de bandleden in een interview met het Amerikaanse magazine Latin Beat. 'Wij zijn 't niet eens met mensen die zeggen dat salsa op een bepaalde manier gespeeld moet worden en dat salsamusici zich op een bepaalde manier moeten kleden.'
En daar stonden ze dan in hun gewone kloffie op het podium van de Melkweg: de 11 bandleden met 'n diverse Latin achtergrond op een Japanse trombonist na. Puerto Rico, Colombia, Cuba, Dominicaanse Republiek, de Latino staalkaart van New York is vertegenwoordigd in de groep.

Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink

Vanaf de eerste noten spatte de salsa dura van het podium af, met zangers Edwin Pérez en Gilberto Velázquez als aanjagers. De melodische klanken kwamen van pianist Willie Rodriguez, bassist Jorge Bringas en de knetterend broeierige blazerssectie, bestaande uit 3 trompettisten en 3 trombonisten. En daarnaast 't superieure ritmewerk van Julian Silva op timbales, Charles Dilone op bongo's en José Vázquez-Cofresí op conga's. Naast up-tempo nummers als Salsa Dura, 't Afro-Cubaanse Aña Pa'Mi Tambor, Unidad en American Sueño was er ook ruimte voor romantische bolero's.

De term urban salsa is 't meest toepasselijk voor La Excelencia, want ook al grijpt de groep terug op de analoge jaren '70 sound (zonder keyboards en R & B-achtige vocals) de band is ontstaan in de clubs van El Barrio, de naam voor Spanish Harlem, de latino wijk van New York. Het is New Yorkse salsa van de 21e eeuw die swingt en voelbaar is tot in je botten!

www.Melkweg.nl

Zondag 21 juni treedt La Excelencia op tijdens Festival Mundial, Leijpark, Tilburg, op de Millenium Stage.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.