Categorie: JAZZ, WERELDMUZIEK

Zondag 21 Juni 2009 at 11:08 pm

Marcos Sacramento opent Brazilian Summer Sessions in het Bimhuis

Marcos Sacramento Marcos Sacramento Marcos Sacramento
Door Marina den Hartog met foto's van A Hora Do Brasil Foundation
(Bimhuis 18-6-2009)

Afgelopen donderdagavond trad de Braziliaanse zanger Marcos Sacramento voor het eerst op in Nederland. Het was meteen ook de start van de ‘Brazilian Summer Sessions’, een reeks concerten van ‘A Hora do Brasil’, een stichting die zich inzet voor de verspreiding van de Braziliaanse cultuur in Nederland. Twee vertegenwoordigers van de stichting geven een introductie op de serie concerten en vertellen dat het concert van vanavond mede mogelijk is gemaakt dankzij sponsoring door het Bimhuis.

Marcos Sacramento heeft een belangrijke muzikale bijdrage geleverd aan de revival van de muziek die is ontstaan in het oude centrum van Rio de Janeiro in de wijk Lapa. Hij is een zanger die eigentijdse muziek zingt, maar ook sterk geïnspireerd is door de Braziliaanse muziek uit de jaren dertig en veertig.

Marcos Sacramento Marcos Sacramento Marcos Sacramento

Dat blijkt uit de titels van zijn cd’s, zoals ‘A Modernidade da Tradição’ (opnieuw uitgebracht in 2008), ‘Memorável Samba’ (2003) met samba’s uit vervlogen tijden en ‘Saravá, Badem Powell’ (2002) die composities bevat van de giganten Baden Powell en Vinicius de Moraes.

Het concert in het Bimhuis maakt deel uit van de Europese toernee die georganiseerd is voor de promotie van zijn onlangs verschenen cd ‘Na Cabeça’ (letterlijk: in het hoofd). Van deze cd horen we eigen composities waaronder het titelnummer ‘Na Cabeça’, dat gaat over de samba die in het hoofd van de zanger zit en ‘Calúnia’, geschreven door gitarist Luiz Flávio Alcofra.

Tijdens de eerste nummers wordt de zanger begeleid door drie gitaristen, waarvan een op 7-snarige gitaar. Stuk voor stuk geweldige muzikanten die zeer goed op elkaar zijn ingespeeld. De eerder aankondigde percussiespeler zien we nog niet. Het is even wennen aan de aparte stem van Sacramento, maar zijn performance valt goed in de smaak bij het voor een belangrijk deel Braziliaanse publiek.

Marcos Sacramento Marcos Sacramento Marcos Sacramento 

Hoe fraai de instrumentalisten ook spelen, het concert komt pas echt goed op gang vanaf het moment dat percussionist Netinho Albuquerque op pandeiro (een Braziliaanse tamboerijn) zich bij de groep voegt. Wat is dit toch een bijzonder instrument. Ogenschijnlijk stelt het kleine instrument weinig voor, maar het effect dat deze geroutineerde pandeirospeler erop weet te bereiken is een ware belevenis.

Het is zonder meer duidelijk dat Sacramento een geroutineerde en bevlogen zanger is. Hij heeft een enorm bereik, maar omdat zijn stem iets gekunstelds heeft, blijft hij niet echt boeien. Niettemin is het een geslaagd concert. Dat blijkt ook uit het enthousiaste applaus en de toegift die daarop volgt.

Bezetting:
Marcos Sacramento – zang
Luiz Flávio Alcofra – gitaar
Zé Paulo Beker – gitaar
Rogério Caetano – 7-snarige gitaar
Netinho Albuquerque – percussie
 

Overige concerten van A Hora do Brasil de komende weken:

- 1 juli – Hamilton de Holanda Quintet
- 10 juli – Virginia Rodrigues
- 23 juli – film ‘O Mistério do Samba’, gevolgd door een Roda de Samba e Choro

Zie ook: 
www.ahoradobrasil.nl
www.bimhuis.nl 
www.marcossacramento.com.br/
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.