Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 25 Juni 2009 at 11:41 pm

OI VA VOI UITBLINKER VAN FESTIVAL MUNDIAL

Festival Mundial, herkenbaar sfeertje Vive La Fête vervanger van Lauren Hill Vive La Fête
Tekst: Rik van Boeckel met foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Festival Mundial ontstond meer dan 20 jaar geleden. Het festival dat ooit begon met vooral Afrikaanse muziek, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een zeer gevarieerd evenement. Er is tegenwoordig voor ieder wat wils en er wordt niet alleen aan de traditionele wereldmuziekliefhebber gedacht maar ook aan de jongeren en die houden van moderne crossover
s. Van de latin hiphop van Locos por Juana, de Zuid-Afrikaanse hiphop funk van Tumi & The Volume tot de Arabo-latin hiphop van Outlandish en de baile funk van Bonde dos Carrentes. De neo-new wave van het Belgische Vive La Fête, op zich erg sterk in dat genre, moest de afzegging van Lauryn Hill compenseren maar maakte wat mij betreft het gemis niet goed. De klezmerpop van het Londense Oi Va Voi was het absolute hoogtepunt van de zaterdag. Het publiek ging uit zijn dak!!

Hanenkam nog steeds te zien bij Mundial Sfeertje bij Mundial Tilburg Relaxen tijdens Mundial

Speed Caravan, Sabrina Starke en Kyteman
waren aan het begin van de middag geprogrammeerd, voor de wat-later-komers zoals ondergetekende was de uit Miami afkomstige latin & hiphopband Locos por Juana een mooie en pittige binnenkomer. Van het Milenniumstage naar de New Vibes Stage was het niet ver. De overgang naar Gnaoua de Marrakech was daarna groot. Zij brachten, gekleed in prachtige kostuums, de traditionele Gnaoua muziek uit Marokko. De groep speelde de bijzondere Gnaoua mix van Afrikaanse, Berberse en Arabische liederen van voormalige Afrikaanse slaven die naar Marokko trokken. Gnaoua muziek benadrukt de sterke banden en solidariteit die deze slaven met elkaar hebben. Voor het eerst speelden ze in Nederland. Ik heb zelf als percussionist eens met in Nederland wonende Gnaoua-musici gespeeld en zodoende met die cultuur kennis gemaakt maar het was uniek deze groep aan het werk te zien. 

Outlandish Rajae David-Rothschild 

Marokkaanse rappers zijn er in Nederland ook maar de rappers van Fnaïre komen uit Marrakech. Ze rappen in het Arabisch over onderwerpen als smeergeld, HIV, verkeersveiligheid en de rechten van de vrouw. ‘Het is de eerste keer dat we hier zijn en we vinden het hartstikke leuk,' vertelden ze me. ‘Dit is een mooi festival. De houding van de mensen hier is heel prettig.'
De Nederlands/Marokkaanse rapper Raymzter sloot met ‘Ik spit de weg' het optreden met Outlandish en de Nederlands/Marokkaanse zangeres Rajae af. Dit was een gelegenheidcombi. Als de Deense rappers van Marokkaans, Pakistaanse en Midden-Amerikaanse afkomst alleen optraden, was er sprake van 'n echte eenheid. Daarbuiten klonk 't te veel als een gelegenheidsformatie en was alleen de hit Aicha (mede gezongen door Rajae) overtuigend net als het door Rajae speciaal voor alle daklozen van de wereld gezongen Home. Toch was het mede aan musici als David Rothchild (trombone; hij zou later ook opduiken bij salsaband Masalsa in World Village), Tony Overwater (bas), Jasper Goedman (conga's, percussie), Gregory Pataka (drums), Jeroen Zuidwijk (keyboard) en Hafez Mahadi (gitaar) te danken dat het toch een kwalitatief goed optreden werd.
Het sterkst was de nieuwe single van Outlandish: ‘Rock all day' (van hun nieuwe album Sound of a Rebel). ‘Handen in de lucht' riepen ze met onvervalst Deens accent tegen het publiek dat later nog massaler zou toestromen naar het optreden van de ‘rising star of reggae' Ziggi.

Ziggi op Festival Mundial Ziggi Septeto Trio Los Dos

Met zijn albums ‘So Much Reasons' en ‘In Transit' bewees hij reeds zijn kwaliteiten en ook live weet hij te overtuigen en waagde zich zelfs aan een reggae-uitvoering van Santana's Black Magic Woman.
Vlak na Ziggi was het publiek bij de New Vibes Stage getuige van de baile funk van Bonde dos Carrentes, een groep van vijf jongeren tussen de 18 en 23 jaar oud uit de favela's van Rio de Janeiro. Het publiek ging helemaal los bij het zien van de opzwepende dans van de jonge Brazilianen die met hun sexy danspassen en bijna-striptease tot op de witte onderbroek (op een sample van James Brown's Sex Machine) de dames in het publiek lieten gillen. Ze rapten en sampelden Braziliaanse instrumenten als de veel in capoeira gebruikte berimbau, ze sprongen op luidsprekers, klommen in steigers en lieten op hun eigen manier zien dat het geweld en de sociale problemen in de favela's te bestrijden is met muziek en dans.

Septeto Trio Los Dos Blauwe vogels van Close-Act Tumi & The Volume

Septeto Trio Los Dos bracht in World Village zonnige son uit Santiago de Cuba. En terwijl de grote blauwe vogels van Close Act in ganzenpas passeerden, schreeuwde de Zuid-Afrikaanse rapper Tumi vanuit de Podium 2015-tent me al van ver af toe. Het was snoeihard deze mix van new school hiphop, drum 'n' bass en funky beats. Tumi & The Volume deelde het podium met Amerikaanse hiphopgrootheden als Talib Kweli en The Roots en deed de naam van zijn band ‘eer' aan. Aanvankelijk was het leuk ene verrassend maar het weinig dynamische volume deed het optreden weinig goed.

Samba Sunda Samba Sunda Adir Kochavi van Masalsa

Na een rondje over de kleurrijke markt - bemand met enkele markante types- en de mooie moderne gamelansound (met gongs en djembé) van Samba Sunda uit Indonesië, was het,  jammer voor Masalsa, dat gelijktijdig begon, tijd voor Oi Va Voi. De klezmerpop van de jonge Londenaren is van hoge kwaliteit. Met de Ghanees/Engelse zangeres Bridgette Amofah en violiste Anne Phoebe als boegbeelden bewees de groep dat haar muziek niet alleen uniek is maar ook zeer pakkend. De band speelde veel materiaal van hun onlangs uitgekomen album Travelling The Face Of The Globe zoals Waiting, Every Time, Long Way From Home, Dusty Road en de zeer dansbare titelsong. Het publiek ging volkomen uit zijn dak en eiste een toegift. Die kwam met het geweldige Refugee van het Laughter Through Tears album (2003) waarin het publiek (inclusief ondergetekende) zich schor zong op het refrein. Oi Va Voi was de waardige afsluiter van de zaterdag op Festival Mundial.

Oi Va Voi topper bij Mundial Oi Va Voi topper bij Mundial Oi Va Voi topper bij Mundial
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.