Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 05 Juli 2009 at 1:09 pm

OVER JOHN ZORN ARTIST IN RESIDENCE OP NORTH SEA JAZZ

John Zorn, Photo Hans SpeekenbrinkDe Amerikaanse musicus John Zorn is met maar liefst zes formaties vertegenwoordigd op het komende North Sea Jazz Festival. De saxofonist, avant-garde componist, arrangeur, producer en multi-instrumentalist is te gast als Artist in Residence. Sinds de jaren tachtig heeft hij een sterke invloed gehad op de moderne jazz, experimentele rock en Joodse muziek. Zijn belangrijkste groepen zijn het inmiddels niet meer bestaande Naked City, het Masada Quartet en Painkiller. Op North Sea Jazz valt te genieten van een deel van zijn enorme oeuvre.

Door Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink


Zorn (september 1953) heeft meer dan 400 albums uitgebracht waarvan velen op zijn eigen Tzadik-label. Ook de genres die hij heeft beoefend, zijn zeer uiteenlopend: van avant-garde jazz, hedendaagse klassieke muziek tot punkjazz en klezmer, een stijl die hij heeft onderzocht vanuit zijn joodse achtergrond. Op North Sea Jazz zal hij te horen zijn in zes diverse bezettingen: 1)The Dreamers, gebaseerd op het gelijknamige album uit 2008 2) het wereldberoemde Masada Quartet aangevuld met Uri Caine (piano) en Cyro Baptista (percussie). 3)Bar Kokhba. 4)Een trio met Bill Laswell (bas) en Milford Graves (drums) 5) Filmworks 6) Cobra.

Eerste opnames

Zorn werd geboren in Queens, New York, en leerde al op vroege leeftijd piano, gitaar en fluit spelen. Als teenager speelde hij bas in een surfband en begon saxofoon te spelen nadat hij Anthony Braxton's album For Alto had gehoord. Zijn eerste opnames dateren van 1973 en werden in 1995 nog eens op CD uitgebracht onder de titel First Recordings. Free jazz, avant-garde jazz, experimentele muziek en filmmuziek waren de belangrijkste ingrediënten van zijn debuut. Vanaf 1975 was hij als performer, componist en producer actief in de avant-garde muziekscene van downtown Manhattan. Hij richtte in die tijd het Theatre of Musical Optics op, een New Yorks performance collectief. Zorn's eerste solo-saxofoonopnames werden in 1983 en 1986 uitgebracht op het Lumina label onder de titel The Classic Guide to Strategy. Op Locus Solus (1983) is hij voor 't eerst in groepsverband te horen. Deze opnames zouden later op CD verschijnen op het Tzadik label.

Filmworks

Zijn doorbraak volgde in 1985 met Big Gundown waarop Zorn een geheel eigen interpretatie gaf aan de muziek die Ennio Morricone had gecomponeerd voor The Big Gundown, Once Upon A Time In The West en Once Upon A Time in America. Morricone zelf was vol lof over Zorn's bewerkingen waaraan onder andere Toots Thielemans, Vernon Reid, Big John Patton en Diamanda Galas meewerkten. Hij zou daarna ook nog filmmuziek van Jean Luc Godard onder zijn hoede nemen. Op de zondagmiddag zal Zorn een aantal stukken uit zijn 22 albums tellende Filmworks ten gehore brengen. Hij heeft muziek geschreven voor documentaires, undergroundfilms, televisiecommercials en tekenfilms; die heeft hij uitgebracht op de Filmworks albums op het Tzadik label. Het stelde hem in staat om muziek op te nemen in verschillende bezettingen, klassiek of jazz georiënteerd. De eerste Filmworks verschenen in 1986.
Van The Dreamers tot Masada en Cobra
Vrijdagmiddag zal Zorn beginnen met The Dreamers. Het gelijknamige album uit 2008 nam hij op met Electric Masada (met oa Marc Ribot op gitaar). Op dit zeer gevarieerde romantische album vol hypnotische grooves mixt hij wereldmuziek met jazz, filmmuziek, funk, surfrock en nog veel meer. Later op de avond komt hij terug met het wereldberoemde Masada Quartet dat hij aangevuld met Cyro Baptista en Uri Caine heeft omgevormd tot het Masada Sextet. Zorn begon Masada begin jaren '90 met als doel zijn Joodse roots te onderzoeken. "Met Masada wil ik radicale Joodse muziek neerzetten, dat wil zeggen nieuwe Joodse muziek die niet traditioneel is maar muziek voor de Joden van nu. Ik wil Joodse toonladders samenbrengen met Ornette Coleman," vertelde hij over Masada in een interview. In 1992 had Zorn Kristallnacht geschreven waarin hij terugkeek op deze vreselijke gebeurtenis uit de nazi-tijd. Dat stimuleerde hem om het Joodse muzikale erfgoed en de diverse stijlen daarin verder uit te werken in eigen composities. In een paar jaar tijd had hij ruim 200 composities geschreven. Die werden bekend als het eerste Masada Songbook dat kan worden vergeleken met de songboeken van Burt Bacharach en Thelonious Monk. Er zouden 10 albums verschijnen, uitgevoerd met de Masada band. Alef was in 1994 de eerste. In 2004 begon Zorn met het componeren van het tweede Masada Songbook ‘The Book of Angels' dat resulteerde in 300 composities. Deze werden onder andere uitgevoerd door het Masada String Trio, Uri Caine, Marc Ribot en Bar Kokhba. Met deze groep zal hij aan het begin van de zaterdagavond optreden. Klanken uit het Midden-Oosten zullen samenvloeien met surfmuziek. Een speciale rol is weggelegd voor cellist Eric Friedlander en violist Mark Feldman. Later op de avond zal hij de punk, rock en noise van Painkiller later terugkeren in een trio-bezetting met bassist Bill Laswell en freejazzdrummer Milford Graves. Na de Filmworks op zondag sluit de Artist in Residence zondagavond af met Cobra, een ‘game-piece', een improvisatiecompositie. Onder leiding van Zorn spelen de musici een volledig geïmproviseerd stuk. Hij zal de musici sturen met verschillende gebaren en exacte regels voor stijl, duur en volume. Dat zal ongetwijfeld een bijzondere muzikale happening worden.

Tijden en bezettingen John Zorn op North Sea Jazz

Vrijdag 10 juli
Darling. 18.00. The Dreamers
Marc Ribot (gitaar), Jamie Saft (keyboards), Trevor Dunn (bas), Joey Baron (drums), Kenny Wollesen (vibrafoon), Cyro Baptista (percussie), John Zorn (dirigent)

Darling. 23.30. Masada Sextet.
Dave Douglas (trompet), John Zorn (altsax), Uri Caine (piano), Greg Cohen (contrabas), Joey baron (drums), Cyro Baptista (percussie)

Zaterdag 11 juli
Darling. 18.00. Bar Kokhba
Mark Feldman (viool), Eric Friedlander (cello), Marc Ribot (gitaar), Greg Cohen (contrabas), Joey Baron (drums), Cyro Baptista (percussie), John Zorn (dirigent)
Yukon. 21.00. John Zorn (altsax), Bill Laswell (bas) en Milford Graves (drums).

Zondag 12 juli
Darling. 16.00. Filmworks
Eric Friedlander (cello), Carol Emanuel (harp), Marc Ribot (gitaar), Rob Burger (accordeon), Uri Caine (piano), Greg Cohen (contrabas), Joey Baron (drums), Kenny Wollesen (vibrafoon), Cyro Baptista (percussie), Jon Zorn (dirigent)
Darling. 22.00. Cobra
Mark Feldman (viool), Eric Friedlander (cello), Marc Ribot (gitaar), Rob Burger (accordeon), Uri Caine (piano), Jamie Saft (keyboards), Trevor Dunn ( bas), Greg Cohen (contrabas), Carol Emanuel (harp), Joey Wollesen (drums, vibrafoon), Joey Baron (drums), Cyro Baptista (percussie), John Zorn (dirigent)
http://www.tzadik.com
(site van het Tzadik label)
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.